Η εγκύκλιος για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) έτους 2018

Η εγκύκλιος για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) έτους 2018 -Επιτηρητές, Λυκειακές Επιτροπές, Βαθμολογικά Κέντρα, Εξεταστικά Κέντρα

Από το υπουργείο Παιδείας εξεδόθη σήμερα η Εγκύκλιος για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) έτους 2018 .

Δείτε την εγκύκλιο ΕΔΩ

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

1. Οι πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα διεξαχθούν σε εξεταστικά κέντρα (Ε.Κ.) ανά Δ/νση Δ.Ε., τα οποία θα οριστούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 της Φ.251/37802/Α5 Υ.Α. (ΦΕΚ 698 Β ́/2016), όπως τροποποιήθηκε με την πρόσφατη Φ.253/52708/Α5 (ΦΕΚ 1305 Β’/2018) Υ.Α., σύμφωνα με την οποία: «Οι πανελλαδικές εξετάσεις διεξάγονται μετά τη λήξη των μαθημάτων του Β ́ Τετραμήνου σε εξεταστικά κέντρα που είναι Γενικά Λύκεια. Όπου κρίνεται αντικειμενικά αναγκαίο για την διεξαγωγή τους, μπορεί να ορίζονται ως Εξεταστικά Κέντρα, σχολικά συγκροτήματα ή άλλες εκπαιδευτικές δομές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα εξεταστικά κέντρα ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κατόπιν εισήγησης του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Μετά την έκδοση της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης καθορίζει την κατανομή των υποψηφίων στα εξεταστικά κέντρα για την οποία λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συγκοινωνιακές συνθήκες κάθε περιοχής καθώς και τυχόν άλλες αντικειμενικές ανάγκες.»

Εξεταστικά Κέντρα θα χρησιμοποιηθούν κατά περίπτωση: συγκεκριμένα σχολικά συγκροτήματα στα οποία στεγάζονται ημερήσια Γενικά Λύκεια δημόσια, ιδιωτικά, εκκλησιαστικά και διαπολιτισμικά που έχουν μαθητές στη Γ ́ τάξη και ημερήσιες Λυκειακές Τάξεις που έχουν μαθητές στην τελευταία τάξη και θα συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις των κ. Περ/κών Δ/ντών Εκπ/σης, όπως είχαν ζητηθεί με το Φ.251/196000/Α5/14-11-2017 έγγραφό μας.

2. Οι εισηγήσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης θα αποσταλούν μέχρι τις 27 Απριλίου στη Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων – Τμήμα Α ́ (αποστέλλοντας ηλεκτρονικά στη διεύθυνση t01ode2@minedu.gov.gr συμπληρωμένο το συνημμένο ΠΙΝΑΚΑ 1Α/ΕΙΣΗΓΗΣΗ).

Κατόπιν των εισηγήσεων θα ακολουθήσει ο ορισμός των Ε.Κ. με Υπουργική Απόφαση.

Τέλος, βάσει της ανωτέρω Υ.Α., με απόφαση των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, θα καθοριστεί η κατανομή των υποψηφίων στα εξεταστικά κέντρα, για την οποία λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συγκοινωνιακές συνθήκες κάθε περιοχής καθώς και τυχόν άλλες αντικειμενικές ανάγκες Στην απόφαση κατανομής των υποψηφίων θα αναφέρονται τα ορισθέντα Ε.Κ.-ΓΕΛ και τα ΓΕΛ, οι υποψήφιοι των οποίων θα εξεταστούν στα ορισθέντα Ε.Κ. Αυτή η τελική κατανομή θα αποσταλεί ηλεκτρονικά στη διεύθυνση t01ode2@minedu.gov.gr με συμπληρωμένο το συνημμένο ΠΙΝΑΚΑ 1Β/ΚΑΤΑΝΟΜΗ.

3. Οι υποψήφιοι των ημερήσιων ή εσπερινών ΓΕΛ θα εξεταστούν στα ημερήσια ΓΕΛ όπως θα οριστεί με την ανωτέρω απόφαση κατανομής του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπ/σης, η οποία κοινοποιείται στο Διευθυντή του ΓΕΛ που έχει οριστεί ως Ε.Κ. Οι υποψήφιοι εσπερινών ΓΕΛ εξετάζονται στα ανωτέρω Ε.Κ. (των ημερήσιων ΓΕΛ) σε κοινή ώρα εξέτασης αλλά σε ξεχωριστή αίθουσα, αν είναι δυνατόν. Επισημαίνεται ότι στο ίδιο Ε.Κ. μπορεί να εξετάζονται υποψήφιοι από περισσότερα του ενός εσπερινού ΓΕΛ.

4. Γενικά, η κατανομή των υποψηφίων στις αίθουσες των Ε.Κ. θα γίνει πρώτα κατά Λύκειο, μετά κατά μάθημα και τέλος αλφαβητικά και όπως θα καθοριστεί σε σχετική αναλυτική εγκύκλιο που θα ακολουθήσει.

5. Δεν θα χρησιμοποιηθούν ως εξεταστικά κέντρα:

α) Τα Γενικά Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

β) Τα Μειονοτικά Σχολεία.

Οι μαθητές των Γενικών Λυκείων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που έχουν καταθέσει Αίτηση – Δήλωση προκειμένου να εξεταστούν σε πανελλήνιο επίπεδο στα αντίστοιχα μαθήματα, θα εξεταστούν από τις επιτροπές εξέτασης του Κεφαλαίου Ζ ́, αν πρόκειται για εξεταζόμενους προφορικά ή στο Γενικό Λύκειο στο οποίο έχουν καταθέσει την Αίτηση – Δήλωση, αν εξετάζονται γραπτά.

6. Για εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς λόγους είναι χρήσιμο όπως οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τους Διευθυντές Δ.Ε., διερευνήσουν τη δυνατότητα σύμπτυξης των εξεταστικών κέντρων (Ε.Κ.) που θα εισηγηθούν, όπου αυτό είναι εφικτό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν προβλήματα στους υποψήφιους και να διαταραχθεί η εξεταστική διαδικασία. Όπου τυχόν συμπτυχθούν Ε.Κ., ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων σε κάθε κέντρο θα πρέπει να παραμείνει διαχειρίσιμος και περιορισμένος για πρακτικούς και παιδαγωγικούς λόγους. Εφόσον ο αριθμός υποψηφίων που υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση για πανελλαδικές εξετάσεις είναι σχετικά μικρός, ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκπ/σης, συνεκτιμώντας τις συγκοινωνιακές και λοιπές συνθήκες καθώς και όσα είχαν ληφθεί υπόψη το προηγούμενο έτος για το ίδιο θέμα για την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων, μπορεί να κατανείμει στο πλησιέστερο Γενικό Λύκειο- Εξεταστικό Κέντρο τους μαθητές των Λυκείων ή των Λυκειακών αυτών τάξεων. Η επιλογή αυτή ενδείκνυται κυρίως για να διαφυλαχθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό το αδιάβλητο των εξετάσεων.

 

Απάντηση