Τσάι Ρίγανης: Ποιες Ασθένειες Θεραπεύει; Μάθετε για τις Αντικαρκινικές και Αντισηπτικές του ιδιότητες

Το τσάι ρίγανης αποτελεί παράδοση σε πολλά μέρη του κόσμου σαν σπιτική θεραπεία λόγω της δυνατότητάς του να θεραπεύει έναν μεγάλο αριθμό ασθενειών. Η ρίγανη περιέχει πολλές σημαντικές ενώσεις, στις οποίες ανήκουν η κερκετίνη,η εριοκιτρίνη, η λουτεολίνη-7-Ο-γλυκοζίτη, η απιγενίνη-7-Ο-γλυκοζίτη, η λουτεολίνη, η απιγενίνη, και το ροσμαρινικό οξύ.

Το ροσμαρινικό οξύ και η  θυμόλη είναι πολύτιμα αντιοξειδωτικά και αποτελούν μέρος των φυτοθρεπτικών συστατών της ρίγανης. Αυτές οι δύο αντιοξειδωτικές ουσίες αναστέλλουν δραστικά τις κυτταρικές βλάβες στο σώμα.

Πολλές μελέτες αποκάλυψαν ότι η αντιοξειδωτική δράση της ρίγανης είναι ισχυρότερη από αυτές των δύο συνθετικών αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στις επεξεργασμένες τροφές,το BHT (βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο) και η ΒΗΑ (βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη).

Μελέτη του 2007 από το International Food Journal of Sciences and Nutrition, έδειξε ότι η κατανάλωση τσαγιού ρίγανης έχει αντιοξειδωτική δράση και μείωνει τα επίπεδα της LDL (κακή χοληστερόλη).

Αντικαρκινικές Ιδιότητες

Πολλές μελέτες αποκάλυψαν ότι κάποιες από τις ουσίες της ρίγανης μπορούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο. Η ρίγανη περιέχει το φυτοχημικό κερκετίνη η οποία είναι γνωστή για την επιβράδυνση της ανάπτυξης του καρκίνου καθώς και για την ενεργοποίηση της απόπτωσης.

Μια μελέτη από τον Ιούνιο του 2008, της «Journal of Pharmacy and Pharmacology» αποκάλυψε ότι το εκχύλισμα της ρίγανης βελτίωσε τους καρκινικούς δείκτες σε πειραματόζωα που είχαν καρκίνο του παχέος εντέρου , ένα αποτέλεσμα που οι ερευνητές αποδίδουν στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ρίγανης. Ακόμα κι αν αυτά τα εργαστηριακά ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, εξακολουθεί να είναι απαραίτητη μια κλινική μελέτη για την επιβεβαίωση αυτών τον αποτελεσμάτων στον άνθρωπο.

Αντισηπτικές ιδιότητες

Η ρίγανη έχει αντισηπτικές ιδιότητες, που μπορεί να είναι χρήσιμες για την πρόληψη ή την επιβράδυνση της ανάπτυξης των δυνητικά επιβλαβών μικροοργανισμών. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Food Science» κατέληξε στο  ότι οι ενώσεις στα φύλλα της ρίγανης έχουν δράση κατά της ελονοσίας και επιβραδύνουν την ανάπτυξη των μικροοργανισμών που είναι υπεύθυνοι για την πρόκληση της ελονοσίας.

Μια ακόμα έρευνα στο «Brazilian Journal of Microbiology» έδειξε ότι το εκχύλισμα ρίγανης έχει σταμάτησε την ανάπτυξη των μυκήτων Candida σε εργαστηριακές έρευνες, που είναι γνωστό ότι προκαλούν μολύνσεις του κόλπου. Ακόμη και αν τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, οι μύκητες που χρησιμοποιήθηκαν ελήφθησαν από τα πειραματόζωα και τα περισσότερα πειράματα χρειάζονται ακόμη για να προσδιοριστεί εάν οι ενώσεις της ρίγανη είναι εξίσου αποτελεσματικές εναντίον αυτών και άλλων παθογόνων  στους ανθρώπους.

 

Τσάι Ρίγανης για την θεραπεία του πονόλαιμου, της Ιγμορίτιδας & Λοιμώξεων

Συστατικά

 • 4-6 κουταλιές της σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης
 • 2 ½ φλιτζάνια νερό
 • 1 κουταλιά της σούπας βιολογικό ακατέργαστο μέλι

Εκτέλεση

 1. Κόψτε τα φύλλα για να απελευθερωθεί το έλαιο.
 2. Βράστε το νερό για περίπου 10 λεπτά.
 3. Προσθέστε τα φύλλα ρίγανης και αφήστε το να σιγοβράσει για 5 λεπτά.
 4. Στραγγίστε και προσθέστε το μέλι
 5. Πιείτε το τσάι ζεστό για τη μέγιστη αξιοποίηση των

Τσάι Ρίγανης: Χρήσεις και Οφέλη

 • Πονοκέφαλοι, βήχας, πρήξιμο αδένων, βρογχικά προβλήματα
 • Γρίπη, κατάθλιψη, κονδυλώματα, ψείρες, πόδι του αθλητή (μήκυτες ποδιού).
 • Έκζεμα, λοιμώξεις του αυτιού, διάστρεμμα, κρυολόγημα, και τον πόνος στη μέση.
 • Διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος/κολίτιδα, άφθες, νόσος του Lyme
 • Δυσπεψία, φουσκώματα, προβλήματα του ουροποιητικού
 • Αλλεργίες, εγκαύματα, αιμορραγία, κόπωση.
 • Δυσκοιλιότητα, παράσιτα, μήκυτες

ΠΗΓΗ: http://www.hippieteepee.gr/

Απάντηση