Νέα διάταξη: Βαρύτατες ποινές για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς που απασχολούνται σε ιδιωτικές κλινικές

Επαναφέρεται η γενική απαγορευτική διάταξη 2889/2001

Στους κατόχους άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικής κλινικής που απασχολούν με οποιαδήποτε σχέση ιατρούς του ΕΣΥ ή πανεπιστημιακούς γιατρούς, κατά παράβαση του άρθρο 11 του νόμου 2889/2001 , επιβάλλεται πρόστιμο 70.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλεται ως διοικητική κύρωση η αφαίρεση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της κλινικής.

Αυτό προβλέπει το άρθρο 21 του Σχεδίου Νόμου «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις», του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε , προς ψήφιση, στη Βουλή,, που επανακαθορίζει τις ποινές για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς που εργάζονται σε ιδιωτικές  κλινικές ..

 Το άρθρο 11  του νόμου 2889/2001   ορίζει την απαγόρευση σε πανεπιστημιακούς γιατρούς  να εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες, που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή των ΑΕΙ, την παροχή υπηρεσιών   με οποιαδήποτε σχέση, περιλαμβανομένης και αυτής του Συμβούλου , σε ιδιωτικές κλινικές ή  σε ιδιωτικά διαγνωστικά  ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις , που παρέχουν ή καλύπτουν ασφαλιστικά  υπηρεσίες υγείας, καθώς και σε εγκαταστάσεις  ιδιωτικών ιατρείων  ή ιατρικών  μηχανημάτων εντός των παραπάνω ιδιωτικών φορέων

Η ίδια διάταξη χαρακτηρίζει πειθαρχικό παράπτωμα  την παραβίασή της από το πανεπιστημιακό γιατρό.

Οι Σύλλογοι ΕΠ Ιατρικών Σχολών με κοινό ανακοινωθέν ζητούν “Την εισαγωγή άρθρου στο παρόν σχέδιο νόμου για την κατάργηση της παρ. 4 του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001. Εφαρμογή της πλήρους (ή μερικής) και μη αποκλειστικής απασχόλησης των Πανεπιστημιακών Ιατρών”.

 Απόφαση Συλλόγων ΔΕΠ Ιατρικών Σχολών σχετικά με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας

Οι Σύλλογοι Μελών ΔΕΠ Ιατρικής του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ, του Παν. Πατρών, του Παν. Θεσσαλίας, και του ΔΠΘ αφού μελετήσαμε το Σχέδιο Νόμου «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις» κατέληξαμε στην ακόλουθη απόφαση την οποία και συνυπογράφουμε:

Με το υπό συζήτηση στη Βουλή Σχέδιο Νόμου η Κυβέρνηση με το άρθρο 21 επαναφέρει στην επιφάνεια ένα θέμα για το οποίο η Ιατρική Πανεπιστημιακή Κοινότητα έχει εκφράσει την αντίθεση της καθώς διαχωρίζει τους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές Ιατρικής από τους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές άλλων σχολών.

Πιο συγκεκριμένα, και ενώ όλοι οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές έχουν τη δυνατότητα να ασκούν ελεύθερα επαγγελματικές δραστηριότητες εφ’ όσον καλύπτουν τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις, η Κυβέρνηση αφαιρεί τη δυνατότητα αυτή μόνο στους Πανεπιστημιακούς Ιατρούς. Η τακτική αυτή και η επιθετική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση ενάντια στους Πανεπιστημιακούς Ιατρούς, μόνο αρνητικά αποτελέσματα για την κοινωνία μπορεί να έχει, τόσο για το κλινικό όσο και για το εκπαιδευτικό και το ερευνητικό έργο που επιτελούν οι Πανεπιστημιακοί Ιατροί που είναι τοποθετημένοι και λειτουργούν σε νοσοκομεία. Για το λόγο αυτό η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Μελών ΔΕΠ) έχει τοποθετηθεί με αποφάσεις της υπέρ της πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησης όλων των μελών ΔΕΠ.

Όλοι οι Σύλλογοι ΔΕΠ Ιατρικών Σχολών που υπάρχουν στη Χώρα συνυπογράφουμε αυτή την επιστολή και ζητάμε από την Κυβέρνηση:
•    Την εισαγωγή άρθρου στο παρόν σχέδιο νόμου για την κατάργηση της παρ. 4 του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001. Εφαρμογή της πλήρους (ή μερικής) και μη αποκλειστικής απασχόλησης των Πανεπιστημιακών Ιατρών
•    Την απόσυρση του άρθρου 21 από το παρόν σχέδιο νόμου
•    Την έναρξη διαλόγου με την Πανεπιστημιακή Ιατρική Κοινότητα με στόχο την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου των Πανεπιστημιακών Ιατρών οι οποίοι προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο ΕΣΥ
•    Την αναβάθμιση των οργανισμών λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων και Πανεπιστημιακών Κλινικών που λειτουργούν στα πλαίσια του ΕΣΥ

Για το Σύλλογο Μελών ΔΕΠ Ιατρικής ΕΚΠΑ
Ο Πρόεδρος, Γεράσιμος Σιάσος, Αναπλ. Καθηγητής

Για το Σύλλογο Μελών ΔΕΠ Ιατρικής ΑΠΘ
Ο Πρόεδρος, Γιάννης Νηματούδης, Καθηγητής

Για το Σύλλογο Μελών ΔΕΠ Ιατρικής Παν. Πατρών
Ο Πρόεδρος, Φίλιππος Γουρζής, Καθηγητής

Για το Σύλλογο Μελών ΔΕΠ Ιατρικής ΠΘ
Η Πρόεδρος, Ευτυχία Καψαλάκη, Καθηγήτρια

Για το Σύλλογο Μελών ΔΕΠ Ιατρικής ΔΠΘ
Ο Πρόεδρος, Γιώργος Κολλιός, Καθηγητής

 

πηγή

Απάντηση