4ο Θερινό Σχολείο Κριτικής Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης, ΠΤΔΕ ΑΠΘ

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης (Department of Applied Linguistics, University of Massachusetts – Boston), διοργανώνει το 4ο Θερινό Σχολείο Κριτικής Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης. Θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημιακού Δάσους Ταξιάρχη του ΑΠΘ στη Χαλκιδική στις 24-28 Ιουνίου 2019.

 

Το 4ο Θερινό Σχολείο Κριτικής Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Για τα μαθήματα δεν καταβάλλονται δίδακτρα.

Αιτήσεις ως 15 Ιουνίου 2019!

Η Κριτική Παιδαγωγική είναι το ρεύμα θεωρητικής σκέψης και πρακτικής της Παιδαγωγικής το οποίο υποβάλλει σε κριτική εξέταση το πώς η γνώση, οι αξίες, τα κοινωνικά συμφέροντα και οι ταξικές σχέσεις διαπλέκονται με την εξουσία στο επίπεδο των πρακτικών, των μεθόδων, των προγραμμάτων, των περιεχομένων, των σχέσεων και των σκοπών της εκπαίδευσης, διαμορφώνοντας συνειδήσεις, καθώς και πολιτισμικές και κοινωνικές μορφές.

Όμως, η Κριτική Παιδαγωγική δεν είναι κάποιος ομογενής και αμετάβλητος επιστημονικός Λόγος που αποκαλύπτεται στους μη μυημένους, επειδή η ουσία της είναι ηθική και πολιτική «πράξη», η οποία παράγεται διαλεκτικά από τον στοχασμό, την παρέμβαση και τη δράση τόσο στο πεδίο της θεωρίας όσο και των κοινωνικών ανταγωνισμών στον χώρο της εκπαίδευσης. Γι’ αυτό και ως παιδαγωγικός Λόγος που συμπυκνώνει την κριτική και τη δυνατότητα, η Κριτική Παιδαγωγική θέτει διαρκώς υπό δοκιμασία και αναστοχασμό τις αφετηρίες της, με σταθερό σκοπό να μορφώσει τους εκπαιδευτικούς ως εργάτες πολιτισμού και τους μαθητές ως κριτικά σκεπτόμενους και ενεργούς πολιτικούς δρώντες, ώστε αμφότεροι, από κοινού, να δημιουργούν το παρόν και το μέλλον τους με ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και δημοκρατία.

Κύκλος μαθημάτων

Στο 4ο Θερινό Σχολείο Κριτικής Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης  προσφέρεται κύκλος μαθημάτων ο οποίος θα ανακοινωθεί τις επόμενες βδομάδες. Εδώ, αναφέρονται ενδεικτικά μαθήματα από τα 3 προηγούμενα Θερινά Σχολεία Κριτικής Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης:

  • Απελευθερωτική αγωγή και αναλυτικό πρόγραμμα
  • Κριτική παιδαγωγική, διδακτική πράξη και αξιολόγηση
  • Η κοινωνική σημασία της εκπαίδευσης και το εκπαιδευτικό έργο
  • Κρίση, Kριτική παιδαγωγική και κριτικός γραμματισμός
  • Κριτική παιδαγωγική και γνώση
  • Ο ψηφιακός γραμματισμός στο πλαίσιο της Kριτικής παιδαγωγικής
  • Φύλο και Kριτική παιδαγωγική
  • Κοινωνιολογική θεώρηση της παιδικής ηλικίας
  • Αναπηρία και εκπαίδευση
  • Κριτική επιστημολογία
  • Ζητήματα εκπαιδευτικής πολιτικής και ιστορίας της εκπαίδευσης

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του θερινού σχολείου: 4ο Θερινό Σχολείο Κριτικής Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης

 

Απάντηση