Ο τυφλός φοιτητής του ΑΠΘ πήρε το πτυχίο του με άριστα!

Με τη μεγαλύτερη βαθμολογία μεταξύ των φοιτητών που ορκίστηκαν σήμερα αποφοίτησε ο Αργύρης Κουμτζής από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Αργύρης είναι ο πρώτος τυφλός φοιτητής που σπούδασε κι αποφοίτησε από το συγκεκριμένο τμήμα, και μάλιστα με βαθμό πτυχίου 9.3/10. Η διαδικασία αυτή δεν ήταν εύκολη, καθώς μέχρι πρότινος οι τυφλοί φοιτητές δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτοί στο συγκεκριμένο Τμήμα, λόγω της δυσκολίας που θα αντιμετώπιζαν με τα μαθήματα, ειδικά στα εργαστήρια. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε.

“Είχα κάνει πολλές ορκωμοσίες ως Κοσμητορισσα στο παρελθόν,, σήμερα όμως συγκινήθηκα πολύ. Είναι η ορκωμοσία του Argiris Koumtzis,. Δόθηκε αγώνας για να γίνει δεκτός -με αίσιο τέλος. Ο Κοσμήτορας είπε για τη δύναμη της “θέλησης”. Άνοιξε δρόμο ο Αργυρής. Το γεγονός ότι είναι τυφλός δεν “στάθηκε τελικά εμπόδιο “”. 9,39 ,πρώτος, διάβασε και τον όρκο στο τμήμα Φυσικής. Συγχαρητήρια”, έγραψε σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, η καθηγήτρια Ψυχολογίας του ΑΠΘ, Δήμητρα Κογκίδου.

Μόλις στα 21 χρόνια του, ο Αργύρης έχει λάβει μέρος σε πανελλήνιους διαγωνισμούς φυσικής και μαθηματικών, έχει επισκεφθεί το ΜIT το 2016, έχει παρακολουθήσει καλοκαιρινά σχολεία στη Βόνη και την Κολωνία, ενώ το 2017 ήταν ένα από τα 20 άτομα ανάμεσα στις 500 αιτήσεις, που έγιναν δεκτά για πρακτική άσκηση στο Πανεπιστήμιο τη Οξφόρδης.

Tο 2014, ο Αργύρης απορρίπτεται αρχικά από το τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ επειδή ήταν τυφλός και ο κανονισμός του τμήματος δεν επέτρεπε την εισαγωγή σε υποψήφιους με αναπηρία στα άνω άκρα ή απώλεια όρασης.

Τελικά, με παρέμβαση του τότε υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου άνοιξε ο δρόμος προκειμένου να φοιτήσει στο Φυσικό του ΑΠΘ.

Ο Αργύρης, ήδη εκπονεί το διδακτορικό του με υποτροφία τεσσάρων ετών στο Max Planc, διεθνές σχολείο ηλιακής και διαστημικής φυσικής του πανεπιστημίου Gottingen στη Γερμανία.

(σ.σ φωτογραφίες: ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΓΚΙΔΟΥ/Facebook)

Απάντηση