Ως υποχρεωτικό μάθημα θα διδάσκεται στα σχολεία της Ιταλίας η κλιματική αλλαγή και η βιωσιμότητα

Η Ιταλία θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα διδάσκει υποχρεωτικά στα σχολεία την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της.

«Όλα τα σχολεία θα αφιερώνουν 33 ώρες τον χρόνο, δηλαδή περίπου μία ώρα την εβδομάδα, στα θέματα της κλιματικής αλλαγής. Το μάθημα θα καθιερωθεί από την επόμενη σχολική χρονιά, ξεκινώντας τον Σεπτέμβριο του 2020», λέει στο Reuters ο υπουργός Παιδείας, Λορέντζο Φιοραμόντι.

Το σύστημα που προτείνει προβλέπει αλλαγές και σε άλλα μαθήματα, αφού σκοπός είναι μαθήματα όπως η γεωγραφία, τα μαθηματικά και η φυσική, να μελετώνται με βάση την προοπτική μιας βιώσιμης περιβαλλοντικά ανάπτυξης. «Μπορούμε πλέον να ξεχάσουμε την ξερή απομνημόνευση τοπωνυμίων από το μάθημα της Γεωγραφίας, αφού σύντομα θα διδάσκονται οι συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας σε διάφορες τοποθεσίες του πλανήτη».

To ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα θέλει να γίνει το πρώτο που θα τοποθετεί στον πυρήνα της εκπαίδευσης το περιβάλλον και την κοινωνία   Για τα παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών, το ιταλικό υπουργείο σκέφτεται να εφαρμόσει «το μοντέλο του παραμυθιού». Τα μεγαλύτερα παιδιά θα εκτίθενται σε πιο τεχνικές πληροφορίες, ενώ οι μαθητές Γυμνασίου θα μελετούν ενδελεχώς το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030.

Ο Φιοραμόντι είναι μέλος του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που έχει στον πυρήνα της ταυτότητάς του την οικολογία. Έχει βρεθεί επανειλημμένως στο στόχαστρο των συντηρητικών εξαιτίας της υποστήριξής του στη φορολόγηση της ζάχαρης και των πλαστικών. Δέχθηκε επίσης  σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο ενθάρρυνε τους μαθητές να μην πηγαίνουν στο σχολείο και να λάβουν μέρος στις διαμαρτυρίες για το κλίμα. Ο ίδιος δεν σταματά την δράση του και δηλώνει αποφασισμένος να αλλάξει τη νοοτροπία της Ιταλίας: «Θέλω να κάνω την ιταλική εκπαίδευση το πρώτο εκπαιδευτικό σύστημα που τοποθετεί στον πυρήνα της εκπαίδευσης το περιβάλλον και την κοινωνία».

 

[Πηγή: ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ www.doctv.gr]

Απάντηση