Τι προέβλεπε το ΠΔ του Γ. Σουφλιά για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Με τηλεγραφική εντολή υφυπουργού Παιδείας καταργήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα 320/1993 που αφορούσε την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αναφέρει σε σημερινό άρθρο στο Βήμα ο πρώην υπουργός Παιδείας Γιώργος Σουφλιάς, διατυπώνοντας την “πικρία” του ότι με την αλλαγή της τότε κυβέρνησης   τα περισσότερα από αυτά που είχε θεσμοθετήσει καταργήθηκαν στη συνέχεια.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

Ο Γ. Σουφλιάς, επισημαίνει ότι οποιοσδήποτε σχεδιασμός (μεταρρύθμιση)  πρέπει να βασίζεται σε αρχές που είναι σύμφυτες με την έννοια της παιδείας και αυτές είναι:

  • Αξιοκρατία
  • Αξιολόγηση για τους πάντες και τα πάντα με αντικειμενικότητα

Ο κ. Σουφλιάς προτείνει:

Επιμόρφωση υποχρεωτική και διαρκής: Είναι απαράδεκτο ένας εκπαιδευτικός να μην αξιολογείται και να μην επιμορφώνεται ούτε μια φορά σε όλη τη διάρκεια της θητείας του.

Κριτική ικανότητα: Στο σχολείο, οι μαθητές πρέπει να μαθαίνουν να μελετούν  και να μαθαίνουν πως να μάθουν, καλλιεργώντας την κριτική τους γνώση και τη συνθετική τους ικανότητα. Οι μαθητές πρέπει να καλλιεργούν την κρίση τους και όχι τη  στείρα απομνημόνευση (παπαγαλία)

Αριστεία: Δεν είναι αυτοσκοπός. Αλλά όχι και να φτάσουμε στο σημείο να διώκεται

Καθιέρωση ενιαίου προγράμματος διδασκαλίας στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο

Νέο σύστημα στην επιλογή στελεχών εκπαίδευσης με αξιοκρατικά κριτήρια, ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα κομματικών  παρεμβάσεων και αυθαιρεσιών

πηγή

Απάντηση