Πώς ένας αστροναύτης αντιμετώπισε σοβαρό ιατρικό περιστατικό στο Διάστημα

Τη διαδικασία που ακολουθήθηκε όταν σε αστροναύτη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού εντοπίστηκε επικίνδυνος και πιθανόν θανατηφόρος θρόμβος στο αίμα του, εξέδωσε μέσω εργασίας επιστήμονας της NASA.

Η εργασία περιγράφει πως η Δρ. Αουνιόν Τσάνσελορ της αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, βοήθησε έναν αστροναύτη να αποφύγει τον κίνδυνο από έναν θρόμβο που είχε δημιουργηθεί στην σφαγίτιδα φλέβα του, από όπου μεταφέρεται αίμα από την καρδιά προς το κεφάλι. Όλα αυτά ενώ εκείνη βρισκόταν στη Γη και εκείνος στο Διάστημα.

«Τα νέα ευρήματα μας δείχνουν πως το ανθρώπινο σώμα κρύβει εκπλήξεις στο περιβάλλον του διαστήματος. Δεν τα έχουμε μάθει ακόμα όσα αφορούν στην αεροδιαστημική ιατρική και την φυσιολογία του διαστήματος» σημειώνει η επιστήμονας, στην εργασία της που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.

Η θεραπεία

Τα ευρήματα της εργασίας προέρχονται από την αγωγή που ακολούθησε ένας αστροναύτης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ο οποίος όταν εντοπίστηκε ο θρόμβος κατά την διάρκεια εξετάσεων, έπρεπε να κάνει ενέσεις, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας.

Από την πλευρά τους οι επιστήμονες έπρεπε να αντιμετωπίσουν τους άγνωστους κινδύνους που μπορεί να κρύβονται σε μια αντι-θρομβωτική θεραπεία στο διάστημα.

Όλα τελικά πήγαν καλά για τον αστροναύτη, αφού μετά την επιστροφή του στη Γη, ο υπέρηχος έδειξε πως ο θρόμβος είχε μικρύνει ενώ έξι μήνες μετά την προσγείωσή του, ο αστροναύτης ήταν ασυμπτωματικός.

Απάντηση