Πως συσχετίζεται η κακή μνήμη με την καθιστική ζωή

ΞΟΔΕΥΕΤΕ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΚΑΘΙΣΕΤΕ; ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΦΙΕΡΩΝΕΙ ΑΡΚΕΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΚΑΘΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ.  ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΥΤΗΣ , ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΟΥ ALZHEIMER.

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΛΕΝΤΖΗ | ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ  |  PSYCHOLOGIZED@GMAIL.COM

Άλλες  έρευνες έχουν δείξει ότι  όσοι αφιερώνουν αρκετό χρόνο στο να κάθονται ενώ καπνίζουν παράλληλα, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ως εκ τούτου του πρόωρου θανάτου. Είναι επίσης γνωστό ότι η ατροφία του μεσαίου κροταφικού λοβού του εγκεφάλου (MTL) συμβαίνει με τη γήρανση, με αποτέλεσμα την εξασθενημένη  μνήμη.

Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν 35 άτομα ηλικίας 45 έως 75 .Είχαν αποκλειστεί άτομα με ιστορικό άνοιας, μείζονες ψυχιατρικές ή νευρολογικές διαταραχές, κατάχρηση οινοπνεύματος ή ουσιών, τραύμα της κεφαλής ή συστηματική νόσο που επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία ή μη ελεγχόμενη υπέρταση ή καρδιαγγειακή νόσο.

Απάντησαν ερωτήσεις σχετικά με τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και τον μέσο αριθμό ωρών ανά ημέρα που πέρασαν καθιστώντας την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό έγινε χρησιμοποιώντας το αυτοαναφερόμενο ερωτηματολόγιο διεθνούς σωματικής δραστηριότητας τροποποιημένο για ηλικιωμένους ενήλικες (IPAQ-E).

Σε κάθε έναν ερωτηθέντα έγινε σάρωση με μαγνητική τομογραφία υψηλής ανάλυσης, η οποία παρείχε μια λεπτομερή ματιά στο μέσο κροταφικό λοβό, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στο σχηματισμό νέων μνημών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθιστική συμπεριφορά είναι ένας σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης της αραίωσης του MTL και ότι η σωματική άσκηση, ακόμη και σε υψηλά επίπεδα, είναι ανεπαρκής για να αντισταθμίσει τις βλαβερές συνέπειες της συνεδρίασης για παρατεταμένες περιόδους.

Η μελέτη αυτή δεν αποδεικνύει ότι όταν ένα άτομο επιλέγει να έχει καθιστική ζωή προκαλεί λεπτότερες δομές του εγκεφάλου, αλλά ότι οι περισσότερες ώρες που κάθονται, συνδέονται εν μέρει. Επιπλέον, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις ώρες που πέρασαν καθισμένοι, αλλά δεν ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να κάνουν διαλείμματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι ερευνητές ελπίζουν στη συνέχεια να ακολουθήσουν μια ομάδα ανθρώπων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να καθορίσουν αν η συνεδρίαση προκαλεί την αραίωση και ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει το φύλο, η φυλή και το βάρος στην υγεία του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη συνεδρίαση.

Η μείωση της καθιστικής συμπεριφοράς μπορεί να είναι ένας πιθανός στόχος για παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για τη νόσο του Alzheimer, ανέφεραν ερευνητές.

Πηγή : Siddarth et al.(2018) Sedentary behavior associated with reduced medial temporal lobe thickness in middle-aged and older adults ,PLoS ONE 13(4): e0195549. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0195549

 

πηγή

Απάντηση