Κεραμέως: Νέες θεματικές – πολλαπλό βιβλίο & ο θεσμός του «δασκάλου / καθηγητή εμπιστοσύνης»

Την ένταξη του θεσμού του «Δάσκαλου/Καθηγητή Εμπιστοσύνης» στα σχολεία, στον οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι μαθητές ατομικά ή ομαδικά για θέματα που αντιμετωπίζουν, προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως

Επιπλέον, σύμφωνα με την υπουργό, θα ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας στις σχολικές μονάδες στις οποίες παρατηρούνται παραβατικές συμπεριφορές, ενώ θα καθιερωθούν τακτικές συναντήσεις επικοινωνίας μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων σε κάθε τάξη με στόχο να ενισχυθεί το συνεργατικό πνεύμα μέσω των ομαδικών δημιουργικών δραστηριοτήτων στο σχολείο και των μαθητικών ομίλων.

Θα δοθεί επίσης η δυνατότητα σε κάθε σχολείο να αξιοποιεί εκπαιδευτικούς με ειδικές γνώσεις (π.χ. ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.ά.).

 

Η Νίκη Κεραμέως επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να ενταχθούν στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα νέες θεματικές, όπως ο εθελοντισμός, η επιχειρηματικότητα, η σεξουαλική αγωγή, η καταπολέμηση των εξαρτήσεων, αλλά και η αναμόρφωση των υφιστάμενων σχολικών προγραμμάτων και εγχειριδίων.

Παράλληλα προωθείται η αξιοποίηση νέων εργαλείων, όπως το πολλαπλό βιβλίο, που προάγουν την κριτική σκέψη και άλλες ήπιες δεξιότητες των μαθητών.

Επιβεβλημένη είναι, σύμφωνα με την υπουργό, η ενίσχυση των ήπιων δεξιοτήτων των μαθητών, όπως η ομαδική δουλειά, η συνεργατικότητα και η κριτική σκέψη. Η υπουργός Παιδείας  ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εκτός από την σφαιρική προσέγγιση και την εμβάθυνση σε γνωστικά αντικείμενα, πρέπει να παρέχονται στους νέους επιπλέον εφόδια που θα τους επιτρέπουν να αναλύουν και να αξιοποιούν καλύτερα την παρεχόμενη γνώση και να προσαρμόζονται ευέλικτα σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *