Το μαθηματικό πρόβλημα που άλλαξε τη ζωή του Jeffrey Bezos και τον έκανε τον πλουσιότερο άνθρωπος στον κόσμο

Οι αμφιβολίες για το πόσο έξυπνος είναι άρχισαν στα φοιτητικά του χρόνια καθώς πριν ακόμα πουλήσει online το πρώτο του βιβλίο, ο CEO της Amazon ήταν τελειόφοιτος της Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον τη δεκαετία του ’80.

Παρά το γεγονός ότι ήταν ένας από τους 25 κορυφαίους φοιτητές στο πρόγραμμα που παρακολουθούσε, ο ίδιος πίστευε ότι δεν ήταν αρκετά έξυπνος για να ανταγωνιστεί τους υπόλοιπους.

Έτσι άλλαξε κατεύθυνση και πήγε στην ηλεκτρική μηχανική και στην επιστήμη των υπολογιστών. Αυτή ήταν η απόφαση που έμελλε να αλλάξει την πορεία της ζωής του.

«Κοίταζα στην αίθουσα και ήταν ξεκάθαρο ότι τουλάχιστον τρεις φοιτητές ήταν πολύ καλύτεροι Φυσικοί από εμένα κι ότι η επιστήμη τους ήταν πολύ πιο εύκολη», είχε αναφέρει ο Jeffrey Bezos στο Wired το 1999.

«Ήταν πραγματικά ένα είδος ενόρασης, ότι υπήρχαν αυτοί οι άνθρωποι των οποίων οι εγκέφαλοι έκαναν διαφορετικές συνάψεις».
Τα σκέφτηκε όλα αυτά όταν προσπάθησε επί ώρες να λύσει ανεπιτυχώς ένα μαθηματικό πρόβλημα με τη βοήθεια μάλιστα του συγκατοίκου του που ήταν διάνοια στα Μαθηματικά.

«Δεν μπορούσα με τίποτα να λύσω αυτή τη διαφορική εξίσωση. Μετά από τρεις ώρες δεν είχαμε καταφέρει τίποτα», ανέφερε ο ίδιος.

Τελικά ζήτησαν από έναν φίλο τους, τον Yasantha Rajakarunanayake , να τους βοηθήσει. Εκείνος κάθισε, άρχισε να γράφει και γέμισε σε ελάχιστο χρόνο τρεις σελίδες με αλγεβρικές πράξεις και το έλυσε. «Όλες αυτές τις πράξεις τις έκανες στο μυαλό σου;} ρώτησε έκπληκτος ο Jeffrey Bezos.

«Όχι, αυτό θα ήταν αδύνατο. Απλά στο παρελθόν είχα ξαναλύσει ένα παρόμοιο πρόβλημα και μπόρεσα να προσαρμόσω το νέο πρόβλημα στο παλιό. Η απάντηση ήταν πολύ συνηθισμένη», του είπε ο φίλος του.

 

Εκείνη ήταν η στιγμή, σύμφωνα με τον Jeffrey Bezos που συνειδοποίησε ότι έπρεπε να ακολουθήσει άλλη καριέρα, καθώς κατάλαβε ότι ποτέ δεν θα γινόταν ένας σπουδαίος θεωρητικός της Φυσικής.

Αποφοίτησε το 1986 και το 1994 ενώ δούλευε σε ένα hedge fund, ανακάλυψε μια συγκλονιστική στατιστική ότι το διαδίκτυο αναπτύσσεται κατά 2.300% ετησίως. Έτσι ξεκίνησε την Amazon ως online πωλητή βιβλίων το 1995 και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Μια ιστορία που κατέληξε σε αγοραία κεφαλαιοποίηση πάνω από 1 τρισ. δολάρια

Attachments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *