Ο δεκάλογος της πανδημίας: Από τον πνευμονολόγο του Σωτηρία Γ. Χειλά

Ο δεκάλογος της πανδημίας: Από τον πνευμονολόγο– επιμελητής Α’  του Σωτηρία και διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών  Γιώργο Χειλά

«Τα πιο εύκολα πράγματα στη ζωή είναι ο «αφορισμός», η «άρνηση», η «συνωμοσιολογία», η «αχαριστία». Τα πιο δύσκολα ο «ρεαλισμός» και η «διάρκεια» στη σωστή συμπεριφορά. Ποιες είναι οι απαντήσεις στα ερωτήματα που όλοι ψάχνουν τις τελευταίες ημέρες όπου το κύμα αμφισβήτησης διογκώνεται επικίνδυνα;»

1. Ξέρουμε καλά τον ιό SARS-Cov-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19;

Εάν τον ξέραμε καλά, δε θα ονομαζότανε «19». Ο ιός ταυτοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, κανείς ειδικός δεν ισχυρίστηκε ότι τον γνωρίζουμε καλά. Καθημερινά μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για την παθοφυσιολογία που τον ακολουθεί, τόσα πολλά, που γνώσεις του περασμένου μηνός μοιάζουν παρωχημένες. Η επιστημονική κοινότητα συνεργάζεται για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο πολύ στενά και καθημερινά προκύπτουν νέα δεδομένα. Έτσι είναι η ιατρική, έτσι είναι η επιστήμη.

2. Έχουμε προς το παρόν αποτελεσματικές θεραπείες;

Όχι, αλλά μόλις σημερινά επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι 2 τουλάχιστον ξεχωριστές θεραπείες μοιάζουν πολλά υποσχόμενες.

3. Θα υπάρξει αποτελεσματικό εμβόλιο;

Είναι πολύ πιθανό, αλλά όχι πριν το νέο έτος.

4. Γιατί ήταν απαραίτητη η «καραντίνα»;

Χωρίς φάρμακα και εμβόλια ήταν επιβεβλημένο να παρθούν μέτρα απομόνωσης του πληθυσμού για να περιοριστεί η διάδοση του ιού και να μην καταρρεύσουν τα υγειονομικά συστήματα από την ταχύτητα και τη σφοδρότητα της εξάπλωσης.

5. Τι θα συνέβαινε χωρίς «καραντίνα»;

Tη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο έχουμε 228,451 θανάτους παγκοσμίως. Χωρίς καραντίνα αυτό το νούμερο θα ήταν «από Χ 10» έως «Χ 100». Κάντε τους υπολογισμούς… Ακόμα και στη χώρα μας, το τίμημα των 140 έως τώρα θυμάτων, θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί με τους παραπάνω συντελεστές για να κατανοήσουμε τι θα συνέβαινε.

6. Στην Ελλάδα δεχτήκαμε πράγματι πίεση ή λέμε ανακρίβειες τόσο καιρό;

Παρά τα άμεσα μέτρα και την υποδειγματική τήρησή τους, τα νοσοκομεία αναφοράς γέμισαν σε 1 εβδομάδα και η ανεύρεση κλίνης ΜΕΘ ήταν δυσχερής στις αρχές Απριλίου.

7. Τι συνέβη σε χώρες που ο ιός ξέφυγε λόγω καθυστέρησης λήψης μέτρων;

Mία επίσκεψη σε διαδικτυακούς τόπους με επίσημα στοιχεία π.χ. από Βέλγιο, Ολλανδία, Ελβετία, Σουηδία θα είναι πολύ πειστική.

8. Γιατί επιχειρείται προοδευτική άρση των μέτρων;

Γιατί ο αριθμός νέων κρουσμάτων έχει περιοριστεί σε διαχειρίσιμο επίπεδο αλλά και γιατί ο πληθυσμός έχει εκπαιδευτεί στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

9. Γνωρίζουμε τι ακριβώς θα συμβεί με την άρση των μέτρων και εάν θα υπάρξει δεύτερο κύμα και πότε;

Δεν γνωρίζουμε, αλλά αισιοδοξούμε ότι με στάση ευθύνης από όλους μας θα πάμε καλά. Θα υπάρξει δεύτερο κύμα, το πιθανότερο στα μέσα του Οκτωβρίου.

10. Γιατί να ακούσουμε και πάλι τους ειδικούς;

Γιατί μας οδήγησαν με ασφάλεια έως εδώ, πληρώνοντας σχετικά μικρό τίμημα. Το έκαναν δε, ρισκάροντας με ελλιπή μέτρα ατομικής προστασίας και με ελλείψεις σε προσωπικό.
Συνεχίζουμε κλείνοντας τα αυτιά στην αδιέξοδη αμφισβήτηση. Συνεχίζουμε με αισιοδοξία και πίστη.

Απάντηση