Οι παγκόσμιες σταθερές στην γειτονιά των μαύρων τρυπών

Η φασματική ανάλυση του φωτός άστρων που βρίσκονται κοντά στο κέντρο του Γαλαξία μας, θέτει περιορισμούς στο πόσο μεταβάλλεται η σταθερά λεπτής υφής κοντά σε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα.

Οι γνωστοί νόμοι της φυσικής θεωρούν ότι οι παγκόσμιες φυσικές σταθερές είναι παντού και πάντα σταθερές. Ωστόσο, διατυπώνονται θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες οι «σταθερές» αυτές εξαρτώνται από τον χωρόχρονο και μεταβάλλονται υπό την επίδραση ισχυρών βαρυτικών πεδίων.

Αναζητώντας μεταβολές στην τιμή της σταθεράς λεπτής υφής οι ερευνητές Aurelien Hees et al ανέλυσαν τα φάσματα πέντε άστρων που περιφέρονται γύρω από την τερατώδη μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας. Οι ατμόσφαιρες των άστρων περιέχουν αρκετά στοιχεία και εμφανίζουν πολλές γραμμές απορρόφησης στα φάσματά τους. Αν η σταθερά λεπτής υφής μεταβάλλεται εξαιτίας του ισχυρού βαρυτικού πεδίου της μαύρης τρύπας αυτό θα φανεί ως μετατόπιση των συχνοτήτων των γραμμών απορρόφησης.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι αν η σταθερά λεπτής υφής μεταβάλλεται συναρτήσει της απόστασης από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, τότε οι μεταβολές αυτές είναι μικρότερες από το 1/10.000 της τιμής της.

Αυτή είναι η πρώτη (;) φορά που διερευνάται η πιθανότητα να μεταβάλλεται μια παγκόσμια σταθερά της φύσης γύρω από μια μαύρη τρύπα και σε ένα ισχυρό βαρυτικό πεδίο.
Να λοιπόν που η παρατήρηση των άστρων στο κέντρο του Γαλαξία μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διερεύνηση της θεμελιώδους φυσικής.

διαβάστε περισσότερα: https://physics.aps.org/synopsis-for/10.1103/PhysRevLett.124.081101 – https://journals.aps.org/prl/abstract/10.1103/PhysRevLett.124.081101

πηγή

Απάντηση