Άλμπερτ Άινσταϊν: 15 ιστορικές φράσεις της διάνοιας του 20ου αιώνα

Εκτός από την θεμελίωση της θεωρίας της σχετικότητας άφησε πίσω του και ένα μοναδικό τρόπο σκέψης. Λίγα λόγια και μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές φράσεις του σημαντικότερου επιστήμονα του 20ού αιώνα και όλων των εποχών, Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Γεννήθηκε στο Ουλμ της Γερμανίας το 1879 από Εβραίους γονείς. Η νεανική του ηλικία, σύμφωνα με τα τότε εκπαιδευτικά δεδομένα, δεν μαρτυρούσε τη μετέπειτα λαμπρότητα του πνεύματος του. Η συνεχής δίψα του για έρευνα ωστόσο, τον οδήγησε στην ανάπτυξη της θεωρίας της σχετικότητας. Το 1921 κερδίζει το Νόμπελ Φυσικής για τις εργασίες του στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο, με τις οποίες απέδειξε ότι το φως συμπεριφέρεται ως ένας κυματισμός και μια ροή σωματιδίων. Την ίδια χρονιά μεταναστεύει στις Η.Π.Α καθώς είχε γίνει ήδη στόχος των Ναζί.

© Bettmann / Getty Images / Ideal Image

Ο  Αϊνστάιν θεωρείται ως ο πιο σημαντικός φυσικός του 20ού αιώνα, με την θεωρία του να έχει αντίκτυπο στη εξέλιξη της ατομικής ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ασχολήθηκε με τη θεωρία ενός ενοποιημένου πεδίου. Πέθανε στις 18 Απριλίου το 1955 στο Πρίνστον του Νιου Τζέρσι.

Η επίδραση των ανακαλύψεων του Αϊνστάιν σχετικά με την φύση του χώρου και του χρόνου, εξακολουθεί να αποτελεί κεντρικό αντικείμενο της επιστημονικής έρευνας σε φυσική, κοσμολογία, και μαθηματικά, ενώ το επώνυμο του χρησιμοποιείται συχνά ως χαρακτηρισμός για να δηλώσει πως κάποιος έχει υψηλή ευφυΐα.

Ιστορικές φράσεις

– “Όταν κάθεσαι με ένα ωραίο κορίτσι για δυο ώρες, σου φαίνεται σαν δυο λεπτά. Αν καθίσεις σε μια αναμμένη σόμπα για δυο λεπτά, σου φαίνεται σαν δυο ώρες. Αυτό είναι η σχετικότητα.”

– “Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση.”

– “Αν θες να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή, εξάρτησέ την από ένα στόχο, όχι από ανθρώπους ή αντικείμενα.”

– “Οι ευφυείς άνθρωποι λύνουν τα προβλήματα. Οι μεγαλοφυείς τα προβλέπουν.”

– “Η ηθική ενός ανθρώπου πρέπει να βασίζεται στη συμπάθεια, στην παιδεία, στις κοινωνικές σχέσεις. Καμιά θρησκευτική θεμελίωση δεν χρειάζεται. Είναι πολύ μικροπρεπές να πρέπει να παρακινείται ο άνθρωπος από το φόβο της τιμωρίας του ή από την ελπίδα για ανταμοιβή μετά θάνατον.”

– “Αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις με απλά λόγια, ούτε εσύ ο ίδιος το έχεις καταλάβει πολύ καλά.”

– “Ο καθένας είναι μεγαλοφυΐα, αλλά αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητά του να σκαρφαλώσει σ’ ένα δέντρο, θα περάσει όλη του τη ζωή πιστεύοντας πως είναι ηλίθιο.”

– “Γάμος είναι η αποτυχημένη προσπάθεια να δώσεις διάρκεια σε ένα τυχαίο γεγονός.”

– “Η δύναμη ελκύει πάντα ανθρώπους με χαμηλή ηθική.”

– “Αν η θεωρία της σχετικότητας αποδειχτεί πετυχημένη, οι Γερμανοί θα με πουν Γερμανό και οι Γάλλοι πολίτη του κόσμου. Αν η θεωρία της σχετικότητας αποδειχτεί λάθος, τότε οι Γάλλοι θα με πουν Γερμανό και οι Γερμανοί Εβραίο.”

– “Η λογική θα σε πάει από το Α στο Β. Η φαντασία θα σε πάει παντού.”

– “Η επιστήμη χωρίς θρησκεία είναι κουτσή. Η θρησκεία χωρίς επιστήμη είναι τυφλή.”

– “Δεν είναι ότι είμαι και τόσο έξυπνος. Είναι που μένω με τα προβλήματα περισσότερο.”

– “Τα καθαρά Μαθηματικά είναι, κατά κάποιο τρόπο, η ποίηση των λογικών ιδεών.”

– “Είναι υποχρέωση κάθε ανθρώπου να δώσει πίσω στον κόσμο τουλάχιστον το ισοδύναμο αυτού που έχει πάρει από αυτόν.”

– “Οποιοσδήποτε ευφυής βλάκας μπορεί να κάνει τα πράγματα μεγαλύτερα, πιο περίπλοκα, πιο βίαια. Χρειάζεται το άγγιγμα της μεγαλοφυΐας -και πολύ θάρρος- για να κινηθούμε προς την αντίθετη κατεύθυνση.”

 

πηγή: https://perpetual.gr/

Απάντηση