Γιατί ανοίγουν τα σχολεία;

Γιατί ανοίγουν τα σχολεία;

Γιατί έχουμε χρέος να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας το φυσικό τους περιβάλλον, το σχολείο, με τα καλύτερα δυνατά μέτρα προστασίας που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί, όπως άλλωστε συμβαίνει αυτή τη στιγμή και στις περισσότερες προηγμένες χώρες του κόσμου. Γιατί η αιφνίδια, μακρόχρονη απουσία από το σχολείο μπορεί να έχει σοβαρές και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην πνευματική, κοινωνική, ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη των παιδιών. Η αναστολή λειτουργίας σχολείων σε 200 χώρες σε όλο τον κόσμο επηρέασε 1,6 δισεκατομμύρια μαθητές οι οποίοι βρέθηκαν εκτός σχολικού περιβάλλοντος. Η παρουσία των μαθητών στο σχολείο είναι απαραίτητη για την εκπαιδευτική διαδικασία, την απόκτηση νέων γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Οι δημιουργικές σχέσεις με τους συμμαθητές και τους διδάσκοντες, η συμμετοχή στο  παιχνίδι και τις αθλητικές δραστηριότητες έχουν μεγάλη σημασία για την κοινωνική και συναισθηματική ολοκλήρωση των παιδιών και των εφήβων, τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Η πλήρης λειτουργία του σχολείου είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική και για τους εργαζόμενους γονείς που έτσι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία. Επομένως, οι αρνητικές επιπτώσεις στην εξέλιξη των παιδιών από τα κλειστά σχολεία, καθώς και η ενίσχυση των ανισοτήτων, η μείωση των ευκαιριών και η έλλειψη κοινωνικοποίησης, καθιστούν την πλήρη επαναλειτουργία των σχολείων εθνική προτεραιότητα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ακολουθούμε τις οδηγίες των Ειδικών, οι οποίοι συνέστησαν με ομόφωνη απόφαση την πλήρη επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης.

Tα επιστημονικά δεδομένα συντείνουν προς την επαναλειτουργία των σχολείων, καθώς σύμφωνα με τους παιδιάτρους-λοιμωξιολόγους και επιδημιολόγους της Επιτροπής, τα παιδιά νοσούν λιγότερο συχνά από τους ενήλικες, εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα και εμφανίζουν περιορισμένη συχνότητα μετάδοσης στο περιβάλλον τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Κυβέρνηση λαμβάνει σειρά μέτρων προστασίας για να προφυλάξει μαθητές, εκπαιδευτικούς, καθώς και τους οικείους τους.

Απάντηση