Το Νόμπελ Φυσικής 2020 σε ένα Μαθηματικό και ένα πρόβλημα προς λύση…

Με το φετινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής τιμήθηκαν τρεις πρωτοπόροι της έρευνας για τις «μαύρες τρύπες».

 Γράφει ο Σπύρος Κουρούκλης
Ο Πένροουζ (Penrose) τιμήθηκε για την ανακάλυψη του στον σχηματισμό μιας μαύρης τρύπας, ως κατάσταση σταθερότητας που προβλέπεται από τη θεωρία της Γενικής Σχετικότητας,  ενώ οι Γκέντσελ και Γκεζ τιμήθηκαν για «την ανακάλυψη ενός συμπαγούς υπερμεγέθους αντικειμένου στο κέντρο του γαλαξία μας».
O Πένροουζ είναι ένας στοχαστής μεγάλου εύρους, με σημαντικές συμβολές στα μαθηματικά, φιλοσοφία, γενική θεωρία της σχετικότητας, κοσμολογία και βιολογία.
Διατελεί Ομότιμος Καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Μερικές από τις πρώτες εργασίες έγιναν σε συνεργασία με τον πατέρα του (Lionel), πολυμαθή καθηγητή ψυχιατρικής.
Ως μαθητής το 1954 παρευρέθηκε σε συνέδριο στο Άμστερνταμ όταν κατά τύχη επισκέφτηκε μια έκθεση με έργα του Escher. Σύντομα προσπάθησε να δημιουργήσει δικές του αδύνατες φιγούρες και ανακάλυψε ένα τρίγωνο που μοιάζει με πραγματικό, συμπαγές τρισδιάστατο αντικείμενο, αλλά είναι αδύνατο να υπάρχει στην πραγματικότητα (φωτογραφία).
Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Cambridge (1958), με τίτλο διατριβής “Μέθοδοι Τανυστών στην Αλγεβρική Γεωμετρία”.
Ο κορυφαίος φυσικός (Θορν) είπε ότι “ο Πένροουζ έφερε επανάσταση στα μαθηματικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να αναλύσουμε τις ιδιότητες του χωροχρόνου”. Οι μαθηματικοί νόμοι των μαύρων τρυπών (και της Μεγάλης Έκρηξης) ονομάζεται Θεώρημα Της Μοναδικότητας των Penrose-Hawking.
Τ Ο   Π Ρ Ο Β Λ Η Μ Α
Στη δημοσίευση του “Morley’s trisector theorem, Eureka, 16 (1953)”, εκτίθεται μια από τις πλέον κομψές αποδείξεις του θεωρήματος των τριχοτόμων, δηλαδή «σε ένα τρίγωνο οι πλησιέστερες προς τις πλευρές (εσωτερικές) τριχοτόμοι των γωνιών τέμνονται στις κορυφές ισοπλεύρου τριγώνου. (Φωτογραφία κάτω δεξιά).
Μ π ο ρ ε ί τ ε  ν α  τ ο  α π ο δ ε ί ξ ε τ ε  κ ι  ε σ ε ί ς?
Στην συνέχεια είναι δυνατόν να προχωρήσετε παρακάτω.
Πόσα ισόπλευρα δημιουργούνται από τις τομές των 6 τριχοτόμων καθεμιάς εκ των γωνιών του τριγώνου?
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κείμενο που λέει "THE NOBEL PRIZE IN PHYSICS 2020 ME"

https://omathimatikos.gr

Απάντηση