Noam Elkies μόλις 21 ετών κατέρριψε την Εικασία του Euler

Ο Noam David Elkies (γεννημένος στις 25 Αυγούστου 1966) είναι Αμερικανός μαθηματικός και καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ . Σε ηλικία 26 ετών, έγινε ο νεότερος καθηγητής που έλαβε θητεία στο Χάρβαρντ. Είναι επίσης πλοίαρχος master σκακιού και composer σκακιού .

ΟElkies γεννήθηκε από έναν πατέρα μηχανικού και μια μητέρα δασκάλου πιάνου.  Παρακολούθησε το γυμνάσιο Stuyvesant στη Νέα Υόρκη για τρία χρόνια  πριν αποφοιτήσει το 1982 σε ηλικία 15 ετών.  Ένα παιδικό θαύμα το 1981, σε ηλικία 14 ετών, του απονεμήθηκε ένα χρυσό μετάλλιο στο 22η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα , με τέλειο σκορ 42,  ένας από τους νεότερους που το έκανε ποτέ . 

Πήγε στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, όπου κέρδισε τον διαγωνισμό Putnam σε ηλικία δεκαέξι ετών και τεσσάρων μηνών, καθιστώντας τον έναν από τους νεότερους συνεργάτες του Putnamστην ιστορία.

  Κέρδισε το διδακτορικό του το 1987 υπό την επίβλεψη των Benedict Gross και Barry Mazur στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ .

Από το 1987 έως το 1990 ήταν κατώτερος συνεργάτης του Harvard Society of Fellows . 

Εργασία στα μαθηματικά 

Το 1987, απέδειξε ότι μια ελλειπτική καμπύλη πάνω από τους λογικούς αριθμούς είναι υπερκοιλιακή σε απεριόριστα πολλά prime. 

Το 1988, βρήκε ένα αντιπαράδειγμα για το άθροισμα των εξουσιών του Euler για την τέταρτη εξουσία. 

 Το έργο του σχετικά με αυτά και άλλα προβλήματα κέρδισε την αναγνώριση και μια θέση ως αναπληρωτής καθηγητής στο Χάρβαρντ το 1990.  Το 1993, έγινε τακτικός καθηγητής στην ηλικία των 26. Αυτό τον έκανε τον νεότερο τακτικό καθηγητή στην ιστορία του Χάρβαρντ.  Μαζί με την AOL Atkin επέκτεινε τον αλγόριθμο Schoof για να δημιουργήσει τον αλγόριθμο Schoof – Elkies – Atkin .

Ο Elkies μελετά επίσης τις συνδέσεις μεταξύ μουσικής και μαθηματικών. είναι στο συμβουλευτικό συμβούλιο της Εφημερίδας των Μαθηματικών και της Μουσικής Ανακάλυψε πολλά νέα πρότυπα στο παιχνίδι της ζωής του Conway  και έχει μελετήσει τα μαθηματικά των μοτίβων ακίνητης ζωής σε αυτόν τον κανόνα του κυτταρικού αυτοματισμού. Ο Elkies είναι συνεργάτης του Lowell House του Χάρβαρντ .

Ο Elkies είναι ένας από τους κύριους ερευνητές της Συνεργασίας Simons για την Αριθμητική Γεωμετρία, τη Θεωρία Αριθμών και τον Υπολογισμό, μια μεγάλη πολυ-πανεπιστημιακή συνεργασία που περιλαμβάνει το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης , τον Μπράουν , το Ντάρτμουθ , το Χάρβαρντ και το MIT

 Ο Elkies είναι ένας συνθέτης και λύτης  προβλημάτων σκακιού (κερδίζοντας το 1996 Παγκόσμιο Σκακιστικό Πρωτάθλημα Επίλυση ).  Ένα από τα προβλήματά του χρησιμοποιείται από τον διάσημο εκπαιδευτή σκακιού Mark Dvoretsky στο βιβλίο του “Εγχειρίδιο Endgame του Dvoretsky”. Κατέχει τον τίτλο του National Master από την Ομοσπονδία Σκακιού των Ηνωμένων Πολιτειών , αλλά δεν παίζει πλέον ανταγωνιστικά 

 

πηγή:https://en.wikipedia.org/

Απάντηση