Γαλιλαίος: Η Μάχη στην Αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης|

Μια δημόσια αποκήρυξη και η συγγνώμη που άργησε 379 χρόνια….

«Εγώ ο Γαλιλαίος,γιος του θανόντος Βιντζετζο Γκαλιλέι, εβδομηκοντούτης,Φλωρεντινός κλητευθείς ενώπιόν αυτού του δικαστηρίου και γονυπετής ενώπιόν σας.Εξοχότατε και Αγιότατε Μεγάλε Καρδινάλιε Ιεροεξεταστή κατά της εξαπλώσεως των αιρέσεων στον χριστιανικό κόσμο, έχοντας εμπρός μου και αγγίζοντας με τα χέρια μου τις ιερές γραφές, ορκίζομαι ότι πάντοτε πίστευα, πιστεύω και με την βοήθεια του θεού πάντοτε θα πιστεύω όλα όσα υποστηρίζονται , διδάσκονται και κηρύσσονται από την αγία αποστολική και καθολική εκκλησία. Αλλά επειδή-μετά από ρητή εντολή της παρούσης ιεράς αρχής να εγκαταλείψω εντελώς την λανθασμένη άποψη ότι ο ήλιος είναι ακίνητος και αποτελεί το κέντρο του κόσμου και ότι η γη δεν είναι το κέντρο του κόσμου και κινείται, και να μην υποστηρίζω ή διδάσκω με οποιοδήποτε τρόπο γραπτό η προφορικό, το ανώτερο λανθασμένο δόγμα, και αφού είχα προειδοποιηθεί ότι το εν λόγω δόγμα είναι αντίθετο προς τις γραφές –έγραψα και τύπωσα ένα βιβλίο στο οποίο πραγματεύομαι αυτό το νέο και ήδη καταδικασθέν δόγμα προβάλλοντας επιχειρήματα υπέρ της ισχύος του χωρίς να τα αποδεικνύω, με αποτέλεσμα να θεωρηθώ από το ιερό δικαστήριο ύποπτος αιρέσεως ,δηλαδή , ότι πιστεύω ότι ο ήλιος είναι το κέντρο του κόσμου και ακίνητος και ότι η γη δεν είναι το κέντρο του κόσμου και κινείται.
Επιθυμών ως εκ τούτου να καθησυχάσω τις εξοχότητες σας και όλους τους πιστούς χριστιανούς ως προς την φρικτή αυτή υποψία, την οποία δικαίως τρέφουν εναντίον μου, ειλικρινώς και με απροσποίητη πιστή αποκηρύσσω μετά βδελυγμίας τα προρρηθέντα σφάλματα και τις αιρέσεις .»
Η δημόσια αποκήρυξη του ηλιοκεντρικού συστήματος από τον Γαλιλαίο.

To 1633,ο Ιταλός αστρονόμος Γαλιλαίος σε ηλικία 68 ετών φεύγει από την Φλωρεντία για να μεταβεί στην Ρώμη και να απολογηθεί στην Ιερά εξέταση για το βιβλίο του Διάλογος
Περί των δύο Μεγίστων Συστημάτων του Κόσμου που υποστήριζε την Κοπερνίκεια θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος. Τελικά,στις 22 Ιουνίου του ίδιου έτους υποκύπτει στις απειλές και τις πιέσεις της ιεράς εξέτασης και ανακαλεί την πεποίθηση του ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο.

Σαν σήμερα, η εφημερίδα του Βατικανού, L’ Observatore Romano,το 1984 δημοσιεύει: Η επονομαζόμενη αίρεση του Γαλιλαίου δεν φαίνεται να έχει θεμέλια, ούτε θεολογικώς ούτε προς τους κανόνες της εκκλησίας. Το 1822, η εκκλησία έπαψε την απαγόρευση των έργων του Γαλιλαίου και το 1979 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β ‘διόρισε μια επιτροπή για να ερευνήσει περεταίρω το θέμα. Την 1η Μαρτίου 1984, το πόρισμα της επιτροπής δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα του Βατικανού. Ωστόσο, έπρεπε να περάσουν οκτώ χρόνια μέχρι την 31η Οκτωβρίου 1992, προτού ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β ‘δηλώσει ότι η εκκλησία μπορεί να είχε κάνει λάθος καταδικάζοντας το Γαλιλαίο!

Γαλιλαίος: Η Μάχη στην Αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης| Galileo: Fighting in the Dawn of Modern Science

 

πηγή: http://mathhmagic.blogspot.com/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *