Η μαθήτρια που έγινε δεκτή με πλήρη υποτροφία στο MIT

Η Κωνσταντίνα Ρασβάνη θα ακολουθήσει το όνειρό της στην Αμερική, στο Πανεπιστήμιο που έβγαλε 78 νομπελίστες και όχι μόνο

 

Στην ελίτ των φοιτητών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης, του περίφημου ΜΙΤ, συγκαταλέγεται από τα μέσα Μαρτίου Βολιώτισσα μαθήτρια. Πρόκειται για την τελειόφοιτη του 1ου Γενικού Λυκείου Βόλου Κωνσταντίνα Ρασβάνη, η οποία έγινε δεκτή από το κορυφαίο Πανεπιστήμιο στον κόσμο και μάλιστα με πλήρη υποτροφία, προκειμένου να σπουδάσει στο αντικείμενο που την ενδιαφέρει. Το όνομα της Κωνσταντίνας Ρασβάνη ανακοινώθηκε ανάμεσα στο μόλις 4% των φοιτητών, που γίνονται κάθε χρόνο δεκτοί στο ΜΙΤ, όπου σπουδάζουν μόνο οι καλύτεροι.

Η Κωνσταντίνα Ρασβάνη έδειξε την κλίση της και την αγάπη της στις θετικές επιστήμες από πολύ νωρίς. Ηδη από τα γυμνασιακά της χρόνια καταγράφει διακρίσεις σε διαγωνισμούς της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, σε διαγωνισμούς πληροφορικής ως μέλος της εθνικής ομάδας, ενώ διπλό μετάλλιο έχει λάβει στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, αλλά και στη Βαλκανιάδα Νέων. Η ίδια είχε γίνει δεκτή και σε μαθηματικό καλοκαιρινό camp, το PROMYS, του Oxford University.

Φέτος, που ολοκληρώνει την τρίτη και τελευταία τάξη του Λυκείου, δήλωσε συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις, ταυτόχρονα όμως κατέθεσε αιτήσεις σε μερικά από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου για να συνεχίσει τις σπουδές της. Το βιογραφικό της έγινε ανάρπαστο και η ίδια έγινε αποδεκτή σε τρία Πανεπιστήμια, ΜΙΤ, Princeton και Rice. Η ίδια όμως θα επιλέξει τις σπουδές στο ΜΙΤ, όνειρο που όπως αποκαλύπτει έχει από την ηλικία του Γυμνασίου.

Η είσοδος στο ΜΙΤ επιτρέπεται σε λίγους και εκλεκτούς ανά τον κόσμο και όπως φαίνεται η Κωνσταντίνα Ρασβάνη είναι μία από αυτούς. Εστειλε βιογραφικό, συστατικές επιστολές, έλαβε μέρος σε εξετάσεις και συνεντεύξεις και κατάφερε να κερδίσει πλήρη υποτροφία που θα καλύψει το κόστος των σπουδών της, διαμονή και διατροφή, στη μακρινή Αμερική.

«Είμαι πολύ χαρούμενη. Ευτυχισμένη γιατί οι κόποι μου έπιασαν τόπο. Μέσα Αυγούστου θα φύγω για να εγκατασταθώ στη Μασαχουσέτη», σημειώνει η ίδια.

Τον ερχόμενο Ιούνιο δεν θα μπει στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές του 1ου ΓΕΛ Βόλου, το τοπικό παράρτημα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και όλους όσοι με βοήθησαν», προσθέτει η ίδια.

Για τη μαθήτριά του καμαρώνει σύσσωμος ο σύλλογος διδασκόντων του 1ου Γενικού Λυκείου Βόλου. «Πρόκειται για ένα μαθηματικό μυαλό, ένα χαρισματικό παιδί, με εξαιρετικό ήθος που είναι ταγμένη στην επιστήμη. Ελπίζουμε ως καθηγητές να βάλαμε ένα λιθαράκι στην επιτυχία της και ευχόμαστε πραγμάτωση των στόχων της» σημείωσε η διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Βόλου Παρασκευή Λοντρίδου.

Από το ΜΙΤ οι σύγχρονοι «σοφοί»

Το ΜΙΤ είναι τέκνο του 19ου αιώνα και της βιομηχανικής εποχής. Ανοιξε τις πύλες του το 1865, σε μια προσπάθεια του αμερικανού γεωλόγου και φυσικού Γουίλιαμ Μπάρτον Ρότζερς να ιδρύσει ένα εκπαιδευτικό κέντρο που θα ανταποκρινόταν στις ανάγκες της Αμερικής λόγω της αυξανόμενης εκβιομηχάνισης.

Σε γενικές γραμμές φημίζεται για τις σπουδές που προσφέρει στα πεδία της Μηχανολογίας, των φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας, αλλά και για τον εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό φοιτητών που δέχεται.

Ο άνθρωπος που δημιούργησε τον Παγκόσμιο Ιστό, το Ιnternet, ο Τιμ Μπένερς-Λι, διδάσκει στο MIT. Στους αποφοίτους του MIT περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο Μπαζ Oλντριν, ο δεύτερος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι, ο Κόφι Αναν, πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Εντουιν Λαντ, ο εφευρέτης των πολαρόιντ φωτογραφικών μηχανών, καθώς και 78 νομπελίστες – τόσο μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού όσο και φοιτητές.

Το μότο του είναι η λατινική φράση «Mens et Manus», που σημαίνει «Μυαλό και Χέρι».

Πηγή: https://www.taxydromos.gr/

Απάντηση