Μαθητές του 10ου ΓΕΛ έφτιαξαν έναν έξυπνο κάδο κομποστοποίησης

Το 2ο βραβείο που συνοδεύεται από χρηματική επιταγή αλλά και υποτροφίες για σπουδές, απέσπασαν μαθητές του 10ου Γενικού Λυκείου Λάρισας στον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας Νέων με προσανατολισμό στην Αειφόρο ανάπτυξη,

φτιάχνοντας έναν έξυπνο κάδο κομποστοποίησης. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τον οργανισμό Envolve Entrepreneurship Greece με την επίσημη έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και κατά γενική ομολογία υπήρξε άψογος από κάθε άποψη και η τελετή βράβευσης των νικητών διεξήχθη διαδικτυακά την περασμένη Κυριακή 11 Απριλίου. Στον τελικό προκρίθηκαν από όλη την Ελλάδα 20 ομάδες από 17 σχολεία. Από το 10ο Γενικό Λύκειο Λάρισας πέρασαν και οι δύο ομάδες μαθητών/-τριών της Α’ και Β’ τάξης υπό την επιτυχή καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Πληροφορικής του σχολείου κ. Καρασίμου Ζήση. Οι δύο ομάδες παρουσίασαν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, πλήρως τεκμηριωμένες επιχειρηματικά και με σαφή αειφορικό προσανατολισμό. Την ομάδα Wormsy που απέσπασε το 2ο Πανελλήνιο Βραβείο, αποτελούν οι μαθητές και οι μαθήτριες: Γκότση Αφροδίτη, Χρήστος Λίβας, Ηλιάνα Στεργιούλα, Αναστασία Καρασίμου.
Την ομάδα Hydro kinetic αποτελούν οι μαθητές Δημήτρης Σαλαμπάσης, Νίκος Τσιλιώνης, Σοφοκλής Κασσίτας, Αλέξανδρος Τζιάστας. Να σημειωθεί ότι και η ομάδα Hydro kinetic εντυπωσίασε τους ειδικούς με την πρωτοποριακή της ιδέα με το αυτόνομο αυτοκίνητο και τo επιχειρηματικό της business plan.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, απηύθυναν χαιρετισμούς η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας. Κατόπιν οι ομάδες παρουσίασαν σε ζωντανή μετάδοση σε σύντομο χρόνο τις επιχειρηματικές τους ιδέες σε μια επταμελή κριτική επιτροπή γνωστών στελεχών των επιχειρήσεων κυρίως από τον χώρο της αειφορίας (MEdIES, EPLO, ΔΕΔΔΗΕ, HAEC, BIKEWISE).
Η ΙΔΕΑ… ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ομάδας Wormsy του 10ου Γενικού Λυκείου Λάρισας, εμπνεύστηκαν για τον διαγωνισμό τη δημιουργία ενός κάδου συλλογής οργανικών αποβλήτων, όπου με πέντε ειδικούς αισθητήρες συλλογής δεδομένων του κάδου (άζωτο, άνθρακας, οξυγόνο, θερμοκρασία, υγρασία), έναν αυτόματο αναδευτήρα του οργανικού λιπάσματος και μια φωνητική συσκευή βοήθειας για τον χρήστη, τον μετατρέπουν σε έναν “πανέξυπνο” κάδο κομποστοποίησης!
Ο συγκεκριμένος κάδος στέλνει τα δεδομένα του σε πραγματικό χρόνο μέσω Internet σε συνδεδεμένη συσκευή (Η/Υ ή κινητό), πληροφορεί και καθοδηγεί τον χρήστη για την πορεία της κομποστοποίησης μέσω της φωνητικής συσκευής βοήθειας και αναδεύει αυτόματα την οργανική μάζα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Στόχος είναι η παροχή στους αγοραστές, ενός σύγχρονου εργαλείου παραγωγής οργανικού λιπάσματος και η προώθηση της κομποστοποίησης ως μέσου απομάκρυνσης των οργανικών αποβλήτων.

πηγή: https://www.eleftheria.gr/

Απάντηση