Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας πιστοποιήθηκε ως «Ελεγκτής κατά της Απάτης»

Ως «Ελεγκτής κατά της Απάτης» (Certified Fraud Examiner) πιστοποιήθηκε καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από τον διεθνή οργανισμό ACFE – (Association of Certified Fraud Examiners) με έδρα το Austin του Τέξας.

Αυτό ανακοινώθηκε επισήμως από τον ACFE στις 14 Απριλίου 2021 και αφορά τον Καθηγητή Δημήτριο Σκιαδά,  του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο οποίος  είναι μόλις ο δεύτερος πανεπιστημιακός στην Ελλάδα που αποκτά αυτή την πιστοποίηση.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα τιμητική διάκριση, καθώς η σχετική διαδικασία είναι πολύ απαιτητική: περιλαμβάνει την αξιολόγηση των υποψηφίων τόσο σε επίπεδο ουσιαστικών γνώσεων σε θέματα Οικονομικών Συναλλαγών και Σχημάτων Απάτης, Δικαίου, Εργαλείων και Τεχνικών Έρευνας και Μηχανισμών Αποτροπής Απάτης με τη συμμετοχή τους σε μια διαδικασία αυστηρών αγγλόφωνων εξετάσεων διάρκειας 4 ημερών, όσο και σε επίπεδο εμπειρίας μέσα από την επαγγελματική δραστηριότητα και πράξη.

Ο κ. Σκιαδάς, ευρισκόμενος σε επιστημονική άδεια στο «Κέντρο για τη Μελέτη της Ευρώπης» στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (ΗΠΑ), συμμετείχε με επιτυχία στο σύνολο της εξεταστικής διαδικασίας, ενώ αξιολογήθηκε θετικά τόσο η συνολική ακαδημαϊκή δραστηριότητα του με τη διδασκαλία συναφών μαθημάτων (με έμφαση στην καταπολέμηση της απάτης στην ΕΕ) όσο και η γενικότερη επαγγελματική του δραστηριότητα σε θέσεις ευθύνης στην ελληνική κεντρική δημόσια διοίκηση και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, όπου τα καθήκοντά του αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την προστασία του δημόσιου χρήματος από συμπεριφορές απάτης.

Τα καθήκοντα του «Ελεγκτή κατά της Απάτης» βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος για την προστασία του δημόσιου χρήματος από περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, παρατυπίας και άλλων συναφών συμπεριφορών. Αυτό πλέον γίνεται εμφανές και από τον πρόσφατο νόμο 4795/2021 για την καθιέρωση συστήματος εσωτερικού ελέγχου στον ελληνικό δημόσιο τομέα.

Είναι ένα θέμα με το οποίο έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί ο κ. Σκιαδάς σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων του με την Έδρα Jean Monnet «Δημοσιονομική Διακυβέρνηση της ΕΕ και Έλεγχος», την οποία κατέχει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των εργασιών της Έδρας, έχει υπάρξει συνεργασία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με την ACFE στη διοργάνωση εκπαιδευτικών και ενημερωτικών δραστηριοτήτων σε θέματα καταπολέμησης της απάτης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το διαδικτυακό σεμινάριο για την καταπολέμηση της απάτης στην ΕΕ, όπως και η «Διεθνής Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης κατά της Απάτης», δραστηριότητες οι οποίες θα αποτελέσουν οδηγό για τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ της ACFE και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο μέλλον.

πηγή: https://www.esos.gr/

Απάντηση