Πότε διαγράφονται οι απουσίες μαθητών

Λόγω της τηλεκπαίδευσης του προηγούμενου διαστήματος, προέκυψε ζήτημα με τις απουσίες πολλών μαθητών που δεν είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τηλεμαθήματα.

Εγκύκλιο για το ζήτημα των απουσιών των μαθητών, έστειλε το υπουργείο Παιδείας στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής.

Λόγω της τηλεκπαίδευσης του προηγούμενου διαστήματος, προέκυψε ζήτημα με τις απουσίες πολλών μαθητών που δεν είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τηλεμαθήματα.

Επίσης έχουν καταχωριστεί και απουσίες σε μαθητές που συνοικούν με άτομα ευπαθών ομάδων προτού ξεκαθαριστεί ότι έχουν δικαίωμα να μην παρακολουθήσουν μαθήματα, ενώ υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις καταχώρισης απουσιών χωρίς να ευθύνονται οι μαθητές. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, εκατοντάδες μαθητές κινδύνευαν να ξεπεράσουν το όριο των 114 απουσιών ιδίως στα Λύκεια και να μην μπορέσουν να περάσουν στην επόμενη τάξη ή να λάβουν απολυτήριο.

Τι ισχύει γενικά για τις απουσίες

Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητών/τριών εφόσον το σύνολο των απουσιών του/της δεν υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114).

Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή/τριας που σημείωσε πάνω από εκατόν δεκατέσσερις (114) απουσίες.

Οι μαθητές/τριες των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι/ες να επαναλάβουν τη φοίτηση τους στην ίδια τάξη.

Στην περίπτωση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Γυμνασίων και Λυκείων ισχύουν τα αριθμητικά όρια που προβλέπονται προσαυξημένα κατά δεκαέξι (16) απουσίες.
Στην περίπτωση των Εσπερινών Γυμνασίων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων ή Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων ισχύουν τα αριθμητικά όρια που προβλέπονται προσαυξημένα κατά δεκαέξι (16) απουσίες.
Στην περίπτωση των ιδιωτικών σχολείων τα οποία λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο ισχύουν τα αριθμητικά όρια που προβλέπονται προσαυξημένα ανάλογα με τον αριθμό των επιπλέον ωρών.

Πότε οι απουσίες των μαθητών δεν προσμετρώνται, λόγω Κορονοϊού.

Οι απουσίες μαθητών σχετικά με τον κορονοϊό COVID-19 καταγράφονται, αλλά δεν προσμετρώνται στις ακόλουθες περιπτώσεις :

Αν νοσεί από κορονοϊό COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχουν οριστεί από τον ΕΟΔΥ, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας. Οι ομάδες μαθητών αυξημένου κινδύνου είναι οι ακόλουθες:

Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από έξι (6) μήνες από την ολοκλήρωσή της.

Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από δώδεκα (12) μήνες.

Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου, εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από εικοσιτέσσερις (24) μήνες.

Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HIV και CD4 <500).

Μαθητές υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone >20mg/μέρα).

Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια.viii. Μαθητές με αιμοδυναμικά σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια.ix. Μαθητές με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ίνωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή μαθητές με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου.

Μαθητές με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα.

Μαθητής που έχει υποβληθεί σε μοριακή διαγνωστική εξέταση για τον κορωνοϊό COVID-19 και για όσο χρόνο αναμένει την έκδοση του αποτελέσματος.

πηγή: https://www.dikaiologitika.gr/

Απάντηση