Σαν σήμερα γεννιέται ο μαθηματικός Τζον Νας

Σαν σήμερα στο μαθηματικό σύμπαν..
Το 1928,γεννιέται ο μαθηματικός Τζον Νας.  Από πολύ νέος, ο Νας επέδειξε σημαντικές νοητικές ικανότητες αλλά και δυσκολίες κοινωνικοποίησης.

Σπούδασε μαθηματικά κερδίζοντας μια υποτροφία στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον όπου εργάζονταν τότε ο Αϊνστάιν και ο Φον Νιούμαν και εκεί πραγματοποίησε την διδακτορική του μελέτη στην θεωρία των παιγνίων.

Το 1950, παρουσίασε την διατριβή του,μια σύντομη αλλά πολύ πρωτότυπη δουλειά στα μη συνεργατικά παίγνια,η οποία απέκτησε γρήγορα αξιόλογη φήμη στους κόλπους των ειδικών στην θεωρία παιγνίων.

Δημιούργησε μάλιστα ένα παιχνίδι που παίζεται σε ένα ταμπλό εξαγωνικών κελιών και που εμπορευματοποιήθηκε με το όνομα Hex,χωρίς όμως να γνωρίζει ότι ο Δανός Piet Hein το είχε εφεύρει λίγα χρόνια νωρίτερα.

Απέδειξε ότι έπρεπε να υπάρχει μια νικητήρια στρατηγική για τον πρώτο παίκτη, αλλά αυτή παραμένει άγνωστη.
Από την δεκαετία του 1950, εργάστηκε στο ΜΙΤ και στην εταιρεία RAND το διάσημο ίδρυμα της πολεμικής αεροπορίας.

Λίγο μετά το γάμο του, το 1959,έγινε πολύ εσωστρεφής λόγω σχιζοφρένειας που πρέπει να είχε αναπτυχθεί πριν από πολύ καιρό και που τον ακολούθησε σε διάφορες φάσεις της ζωής του( https://www.youtube.com/watch?v=6umPEeu5-8I ).

Παρά το γεγονός αυτό, συνέχισε να εργάζεται στην θεωρία παιγνίων ώσπου τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ οικονομικών επιστημών το 1994( https://www.youtube.com/watch?v=Vp6sGsNTyWI&feature=emb_logo ).

Το 2001,ο σκηνοθέτης κινηματογραφικών ταινιών Ρον Χαουαρντ σκηνοθέτησε την ταινία Ένας υπέροχος άνθρωπος που απέσπασε 4 όσκαρ της οποίας το σενάριο βασίστηκε στην ζωή του Νας (https://www.youtube.com/watch?v=WFJgUm7iOKw&t=1s ).

Σκοτώθηκε το 2015,σε τροχαίο ατύχημα.

 

πηγή: https://www.facebook.com/thanasisdrougas/?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *