Μηχανογραφικό 2021: Πού κυμαίνονται οι βάσεις των πανελληνίων

Άνοδο στις βάσεις σε όλα τα επιστημονικά πεδία, αναμένεται φέτος, μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Ανακοινώθηκαν  τα αποτελέσματα των πανελληνίων βάζοντας τέλος στην αγωνία των υποψηφίων.

Οι μαθητές είχαν στη διάθεση τους τρεις τρόπους για να ενημερωθούν

Μέσω SMS για όσους είχαν κάνει σχετική αίτηση στο gov.gr

Σύμφωνα με δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως επτά στους δέκα μαθητές (δηλαδή 72.000 άτομα στα 100.000 περίπου) που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 2021 καταχώρισαν το κινητό τους τηλέφωνο στην ειδική σελίδα του υπουργείου και έλαβαν τα αποτελέσματα, τις βαθμολογίες μέσω SMS.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας στα μέσα Μάϊου σχετικά με την Ενημέρωση Υποψηφίων Πανελλαδικών Εξετάσεων: “Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αρχής γενομένης από φέτος, θα ενημερωθούν με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους:

α) για τη βαθμολογία τους και

β) για το τμήμα ή σχολή επιτυχίας τους.

Μέσα από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι ενδιαφερόμενοι πληροφορήθηκαν τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας:

α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και

β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).

Αναρτημένα σε πίνακες στα σχολεία των μαθητών

Τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν και στα Λύκεια με τις καταστάσεις να περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

Μηχανογραφικό 2021

Φέτος επισημαίνεται οτι οι υποψήφιοι στις πανελλήνιες εξετάσεις θα δουν μόνο τις σχολές που θα μπορούν να δηλώσουν με βάση τις βαθμολογικές τους επιδόσεις.

«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ο μόνος ρόλος που παίζει είναι εάν θα έχουμε δικαίωμα να δηλώσουμε ή όχι τη σχολή στο μηχανογραφικό», ξεκαθάρισε ο κ. Στρατηγάκης, μαθηματικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας και προέβλεψε πως οι υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων φέτος θα έχουν γράψει καλύτερα.

Εδώ όμως εξήγησε πως υπάρχει ένας μικρός αστερίσκος «δεν γνωρίζουμε πόσο επηρεάστηκαν τα παιδιά από την πανδημία και πόσο καλά προετοιμάστηκαν για τις πανελλήνιες». Στην περίπτωση που ανταποκρίθηκαν θα έχουμε άνοδο των επιδόσεων που θα φέρει και άνοδο των βάσεων.

Βάσεις εισαγωγής

Οι βάσεις εισαγωγής για το 2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα είναι δύσκολες λόγω της ΕΒΕ που εφαρμόζεται φέτος για πρώτη φορά. Οι βάσεις μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να εκτοξευτούν για τρείς λόγους.

Πρώτον επειδή οι μαθητές τα πήγαν καλά χάρη στα «βατά» θέματα που έπεσαν, δεύτερον λόγω ΕΒΕ που ουσιαστικά θα λειτουργήσει ως «κόφτης» στις χαμηλόβαθμες σχολές και τρίτον λόγω της μείωσης του αριθμού των εισακτέων σε κεντρικά πανεπιστήμια.

1ο Επιστημονικό Πεδίο, (Ανθρωπιστικές, Νομικές & Κοινωνικές Σπουδές)

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, (Ανθρωπιστικές, Νομικές & Κοινωνικές Σπουδές) αναμένεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής σε πάνω από 50 χαμηλόβαθμα τμήματα που πέρσι απαιτούσαν μέχρι 12.000 μόρια.

Η ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του Πεδίου που πέρσι ήταν κάτω από τα 5.000 μόρια φέτος αναμένεται να σκαρφαλώσει τουλάχιστον στα 8.500 μόρια ενώ η Νομική Αθήνας θα είναι και φέτος το πιο υψηλόβαθμο Τμήμα με την ψυχπλογία Αθήνας και τη Νομική Θεσσαλονίκης να ακολουθούν. Υψηλά αναμένεται να είναι και οι Παιδαγωγικές Σχολές.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών

οι βαθμολογίες αναμένεται να είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα με την ελάχιστη βάση εισαγωγής να διαμορφώνεται περί των 8.000 μορίων. Το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ αναμένεται να είναι το πιο απαιτητικό στο Πεδίο ενώ στη δεύτερη θέση αναμένεται να βρεθεί το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ

3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας και Ζωής)

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, των Επιστημών Υγείας, συνωστίζονται, όπως κάθε χρόνο, οι «πρώτοι των πρώτων», με παραδοσιακά οι ιατρικές σχολές να ανεβαίνουν και πάλι φέτος πάνω από τα 19.000 μόρια.

Η εκτίμηση είναι ότι στο πεδίο αυτό η άνοδος των βάσεων εισαγωγής θα αφορά και τα περιζήτητα Ιατρικά τμήματα, τα Οδοντιατρικά και Φαρμακευτικά καθώς και τα δυο Κτηνιατρικά ενώ η βάση εισόδου στο Πεδίο (η σχολή με τη χαμηλότερη βάση) αναμένεται να ξεπεράσει τα 8.500 μόρια.

πηγή: https://www.dikaiologitika.gr/

Απάντηση