Άνοιγμα σχολείων – Μακρή: Οι ειδικοί θα συνεδριάσουν αυτή την εβδομάδα

Τις επόμενες ημέρες οι ανακοινώσεις για τη λειτουργία των σχολείων – Η υφυπουργός Παιδείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ύπαρξης εμβολιαστικών κέντρων στα σχολεία

Για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία στις 13 Σεπτεμβρίου μίλησε ο υφυπουργός Ζέττα Μακρή.

Η Ζέττα Μακρή ενημέρωσε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με τις λειτουργίες των σχολικών μονάδων.

«Θα συνεργαστούμε με την επιτροπή των ειδικών, θα ακούσουμε τις δικές τους θέσεις και με βάσει τις θέσεις αυτές θα πάρουμε και τις ανάλογες αποφάσεις. Γι’ αυτό τη στιγμή αυτή δεν είμαι σε θέση να σας εξειδικεύσω τι μέτρα ακριβώς θα χρειαστούν. Θα γίνει σύσκεψη αυτή την εβδομάδα και εν συνεχεία έγκαιρα θα ανακοινωθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα τι ακριβώς πρέπει να κάνει με τον τρόπο τον οποίο οι ειδικοί θα υποδείξουν» δήλωσε στο Mega η υφυπουργός.

«Άλλωστε, η κ. Παγώνη έκανε μια πολύ ισχυρή προτροπή για τον εμβολιασμό και των ενηλίκων αλλά και των παιδιών» πρόσθεσε.

Για τα υγειονομικά πρωτόκολλα είπε ότι «είναι λίγο άκαιρο να πάρουμε αποφάσεις όταν απέχει αρκετά. Δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις για διάστημα 15 ημερών. Θα γίνουν γνωστά τα πρωτόκολλα όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά αρκετά έγκαιρα ώστε να γνωρίζουν γονείς, εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι».Ανοιχτό το ενδεχόμενο ύπαρξης εμβολιαστικών κέντρων στα σχολεία

Για το ενδεχόμενο ύπαρξης εμβολιαστικών κέντρων στα σχολεία, είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει γιατί δεν είναι της «αρμοδιότητας του υπουργείου. Αν κριθεί σκόπιμο από τους ειδικούς, βεβαίως και θα υπάρξουν. Αυτή τη στιγμή τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί».

Οι οδηγίες

Έχουν ήδη δοθεί οι σχετικές οδηγίες για το νέο σχολικό έτος και συγκεκριμένα, οι καθηγητές θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι ή να έχουν πιστοποιητικό νόσησης του τελευταίου εξαμήνου ή να κάνουν εργαστηριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα.

Σχετικά με τους μαθητές, υποχρεούνται να κάνουν self test δύο φορές την εβδομάδα.

Όσοι καθηγητές αρνούνται να τηρήσουν τους κανονισμούς δεν θα εισέλθουν στην αίθουσα και θα μπουν σε αναστολή εργασίας για το διάστημα που αρνούνται να συμμορφωθούν.

«Θέλω να σας πω ότι με την προκήρυξη που βγήκε για τη δήλωση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, υπάρχει και η δυνατότητα να δηλώσουν ότι θέλουν να κάνουν συμβάσεις πλήρους ή μερικής απασχόλησης, συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου. Γιατί πέρα από την πιθανή άρνηση ή σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει θα πρέπει να αντικατασταθεί, άρα το υπουργείο μας είναι έτοιμο γι’ αυτό» υπογράμμισε η υφυπουργός.

«Στόχος η δια ζώσης εκπαίδευση»

«Ο στόχος μας είναι η δια ζώσης εκπαίδευση και προσανατολιζόμαστε σε αυτό» επισήμανε η υφυπουργός Παιδείας και πρόσθεσε πως σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις θα μπορούσε να ισχύει η τηλεκπαίδευση. «Πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν εμβολιαστεί και ελπίζουμε πως θα ακολουθήσουν και τα παιδιά» συμπλήρωσε.

 

Πηγή: alfavita.gr

Απάντηση