Σε ποιά ΑΕΙ ανοίγουν εμβολιαστικά κέντρα

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ξεκινά η λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων την ερχόμενη εβδομάδα. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να πειστούν και αυτοί που μέχρι στιγμής έχουν ενδοιασμούς αναφορικά με τον εμβολιασμό και τα δύο ιδρύματα να «θωρακιστούν» υγειονομικά ακόμα και στο 100%. Να σημειωθεί ότι δεν είναι απίθανο να επιτευχθεί ο στόχος του καθολικού εμβολιασμού ή τουλάχιστον ενός ποσοστού πολύ κοντά σε αυτόν, μία και οι φοιτητικοί σύλλογοι των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από την αρχή τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της συγκεκριμένης προσπάθειας.

Όπως αναφέρουν στο ΕΘΝΟΣ εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων, άμεσα θα ξεκινήσουν και οι ίδιοι καμπάνια ενημέρωσης των συναδέλφων τους για την πρωτοβουλία, προκειμένου να τους πείσουν να εμβολιαστούν.

Παράλληλα, εκφράζουν την αισιοδοξία ότι η παρουσία των κλιμακίων γιατρών και νοσοκόμων, οι οποίοι θα διενεργούν τους εμβολιασμούς, μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους, θα αποτελέσει σημαντικό δέλεαρ, ώστε να πειστούν οι φοιτητές που μέχρι σήμερα διστάζουν.

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

O αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και υπεύθυνος για τη λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου, Δημήτρης Χανδράκης,  αναφέρει πως οι εμβολιασμοί στο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου και θα διενεργούνται σε χώρο του ισογείου του πανεπιστημιακού ιδρύματος. «Οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται σε συνεννόηση με την Γ΄ Υγειονομική Περιφέρεια και θα διεξάγονται από γιατρό και νοσοκόμα της. Από εμάς ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια ενημέρωσης για την πρωτοβουλία σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό και σε φοιτητές, προκειμένου να πείσουμε, όσο γίνεται περισσότερους, για να εμβολιαστούν. Οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται μετά από ραντεβού και ήδη έχουμε κάποιες δηλώσεις ενδιαφέροντος. Στόχος μας είναι οι εμβολιασμοί να διεξάγονται, όσο χρειαστεί.

Θα υπάρχουν στο ισόγειο του κτιρίου μας δύο χώροι. Στον έναν θα διενεργούνται οι εμβολιασμοί και στο δεύτερο θα περιμένουν για λίγη ώρα οι εμβολιασθέντες, μην τυχόν παρουσιάσουν κάποια επιπλοκή», λέει  o κ. Χανδράκης. Κατά τον ίδιο, μέχρι στιγμής το ποσοστό των εμβολιασμένων φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας βρίσκεται στο 75%, του εκπαιδευτικού προσωπικού στο 92% και του διοικητικού στο 80%.

 

«Αν και οι φοιτητές προσήλθαν μαζικά στα μαθήματα, ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν καταγράφηκε κάποιο κρούσμα κορονοϊού στο πανεπιστήμιό μας. Δυστυχώς, οι χώροι μας δεν επαρκούν για όλους τους φοιτητές και πολλοί καθηγητές δε θέλουν όρθιους στις αίθουσες, αφού ανησυχούν για τη μετάδοση του κορονοϊού. Παράλληλα, κάποιες αίθουσες δεν έχουν καλό αερισμό και δε θα τις λειτουργήσουμε. Έτσι, πήραμε την απόφαση να μετατρέψουμε το μεγάλο μας γυμναστήριο σε αίθουσες διδασκαλίας, στο οποίο τοποθετήθηκαν 250 καθίσματα. Σε αίθουσα διδασκαλίας μετατρέψαμε και το εμβαδού 150 τετραγωνικών μέτρων εστιατόριο των καθηγητών. Παράλληλα, θα γίνεται και τηλεκπαίδευση», λέει ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Για 100% συμμόρφωση των φοιτητών στα υγειονομικά μέτρα μέσα στο πανεπιστήμιο κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κυριάκος Καζάκος, ο οποίος σημειώνει ότι είναι πολύ θετική η πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού ιδρύματος. «Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του εμβολιαστικού κέντρου είναι πάρα πολύ θετική. Η άμεση επαφή με το εμβολιαστικό κέντρο θα βοηθήσει πάρα πολύ, αφού πολλοί φοιτητές τώρα αντιλαμβάνονται τη σημασία του εμβολιασμού. Θα ξεκινήσουμε άμεσα ενημέρωση των φοιτητών για τους εμβολιασμούς και θα κάνουμε τα πάντα, για να βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση», λέει ο κ. Καζάκος.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Εφτά εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργούν από τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 22 του μήνα σε τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία βρίσκονται σε πέντε πόλεις της συγκεκριμένης Περιφέρειας. Δύο θα λειτουργούν στην Κοζάνη, άλλα δύο στη Φλώρινα και από ένα σε Καστοριά, Γρεβενά και Πτολεμαΐδα. «Ήδη έχουν σταλεί ενημερωτικά e-mails για την πρωτοβουλία σε φοιτητές και προσωπικό του πανεπιστημίου μας, εκπαιδευτικό και διδακτικό. Οι εμβολιασμοί θα διεξάγονται από κλιμάκια των νοσοκομείων της περιοχής μας. Ξεκινάει για μία εβδομάδα η λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων και αν υπάρξει ενδιαφέρον, θα ζητήσουμε παράταση. Ήδη από τα νοσοκομεία μας είπαν ότι δεν έχουν αντίρρηση, ανάλογα με τον ενδιαφέρον, να παραταθεί η λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων και για άλλη μία εβδομάδα ή και για δέκα ακόμα μέρες.

Οι χώροι είναι έτοιμοι για τη λειτουργία και των εφτά εμβολιαστικών κέντρων», λέει στο ethnos.gr ο διευθυντής Φοιτητικής Μέριμνας και Ακαδημαϊκών Θεμάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Σπύρος Σιδέρης. Κατά τον ίδιο, μέχρι στιγμής εμβολιασμένο είναι το 85% των φοιτητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το 90% του εκπαιδευτικού και διδακτικού προσωπικού. «Το πανεπιστήμιό μας στέκεται αρωγός στη θέληση όλων μας να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα. Μακάρι να υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από όλους τους μέχρι σήμερα ανεμβολίαστους και να παραταθεί η λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων.

Είμαστε με την επιστήμη και αυτό πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία των συμφοιτητών μου. Είμαστε δίπλα στην προσπάθεια του πανεπιστημίου για τους εμβολιασμούς και καλούμε όλους τους ανεμβολίαστους φοιτητές να το κάνουν. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος. Εμείς θα βρισκόμαστε καθημερινά δίπλα στα εμβολιαστικά κέντρα, για να ενημερώνουμε», ανέφερε ο εκπρόσωπος των φοιτητών στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Βαγγέλης Ζανιάς.

Πηγη: ipaideia.gr

Απάντηση