Προϋπολογισμός 2022: 5.841.100.000 ευρώ για το ΥΠΑΙΘ

Κρατικός Προϋπολογισμός 2022: Ποια είναι τα ποσά για το ΥΠΑΙΘ – Τι περιλαμβάνει για τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης και τους τομείς της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης

Κατατέθηκε στη Βουλή ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2022, ο οποίος για το υπουργείο Παιδείας προβλέπει συνολικά έξοδα ύψους 5.841.100.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 4.891.100.000 ευρώ αφορούν στον Τακτικό Προϋπολογισμό και τα 950.000.000 ευρώ στον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα ποσά είναι κατά τι αυξημένα συγκριτικά με το 2021 όταν ο κρατικός προϋπολογισμός για το ΥΠΑΙΘ είχε διαμορφωθεί στα 5.605.100.000 ευρώ.

Στον τακτικό προϋπολογισμό έχουν προβλεφθεί πιστώσεις για την κάλυψη των πολιτικών και δράσεων του ΥΠΑΙΘ, που αφορούν και τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης καθώς και τους τομείς της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης.

Ειδικότερα, έχουν προβλεφθεί πιστώσεις για:
  • τη λειτουργία των επιχορηγούμενων από το Υπουργείο φορέων (ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και λοιπών νομικών προσώπων), προκειμένου να αναπτύξουν τις δράσεις τους
  • την καταβολή των εισφορών σε διεθνείς οργανισμούς
  • την κάλυψη λειτουργίας των δημόσιων ΙΕΚ
  • την κάλυψη μηνιαίας επιδότησης εισιτηρίου για τη δωρεάν μεταφορά των εκπαιδευομένων στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας από την κατοικία τους στην έδρα της δομής που σπουδάζουν
  • την προμήθεια φοιτητικών συγγραμμάτων
  • τη συνέχιση του προγράμματος ενισχυτικής διδασκαλίας για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
  • την ειδική ενίσχυση, μέσω των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους καθώς και την κάλυψη των δαπανών σίτισής τους

Στις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021  μεταξύ άλλων δαπανών περιλαμβάνονται και δαπάνες συνολικού ύψους 9 εκατ. ευρώ, οι οποίες διατέθηκαν για δράσεις που σχετίζονται με την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον Covid-19 και συγκεκριμένα για την υποστήριξη απομακρυσμένης διδασκαλίας, για την κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας επικουρικού ιατρικού προσωπικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού του Αρεταίειου Νοσοκομείου, καθώς και για τη χρηματοδότηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας για την αντιμετώπιση αναγκών ως προς την τήρηση των έκτακτων μέτρων κατά της διασποράς του Covid-19.

Οι πιστώσεις του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων του ΥΠΑΙΘ χρηματοδοτούν έργα υποδομής, κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό των ΑΕΙ και των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«Η διαρκής ανάγκη απόκτησης νέων γνώσεων και δεξιοτήτων υπηρετείται μέσω των δράσεων των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ,  που αφορούν στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων υλοποιεί το συγκεκριμένο Υπουργείο» αναφέρει η εισηγητική έκθεση.

Τέλος, από το ΠΔΕ του υπουργείου καλύπτονται δαπάνες στον μεταναστευτικό τομέα στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του.

Το σύνολο των δαπανών του υπουργείου Παιδείας στο ΠΔΕ για το έτος 2022 προβλέπεται να ανέλθει στα 790 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, για τη χρηματοδότηση επιμέρους δράσεων του υπουργείου θα διατεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ποσό ύψους 160 εκατ. ευρώ.

Επέκταση στεγαστικού επιδόματος για ΙΕΚ

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 επεκτείνεται η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ, με το δημοσιονομικό κόστος για το 2022 ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ.

Πηγή: https://www.alfavita.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *