Πού βρίσκεται και τι κάνει τώρα το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb;

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πραγματοποιεί μια σειρά διαδοχικών ‘αγχωτικών’ βημάτων, μέχρι να φτάσει στην τελική του διαμόρφωση και θέση. Από την ημέρα των Χριστουγέννων, και επί 29 ημέρες θα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις εξελίξεις σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας στον ειδικό ιστότοπο της NASA: webb.nasa.gov/content/webbLaunch/whereIsWebb.html που είναι αφιερωμένος στην αποστολή του διαστημικού τηλεσκοπίου. Στον ιστότοπο αυτόν θα βρίσκουμε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την θέση, την ταχύτητα, την θερμοκρασία και άλλων χαρακτηριστικών του διαστημικού τηλεσκοπίου. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες μετά την εκτόξευσή του, το Webb έχει ήδη καλύψει πάνω από το ένα τρίτο της απόστασης μέχρι την τελική του τροχιά, στο σημείο Lagrange 2 της Γης-Ήλιου.

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το τηλεσκόπιο θα αναπτυχθεί πλήρως στις 7 Ιανουαρίου και θα φτάσει στην τελική του τροχιά σε 29,5 ημέρες από την εκτόξευση. Στη συνέχεια, το τηλεσκόπιο θα υποβληθεί σε δοκιμαστικά τεστ του κατόπτρου και των οργάνων του, έτσι ώστε οι επιστημονικές εργασίες να ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2022.

Απάντηση