Πρόγραμμα επιμόρφωσης «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου» υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας

Έγκριση για τη διεξαγωγή δεύτερου κύκλου έλαβε το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Google Ελλάδας, με τίτλο «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου», που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας  και την υποστήριξη του Google.org.

Το πρόγραμμα συγκαταλέγεται στα προτεινόμενα Προγράμματα & Εφαρμογές των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του Δημοτικού και Γυμνασίου στον θεματικό άξονα “Ζω καλύτερα – Ευ Ζην” και μπορείτε να το βρείτε από την σελίδα του ΙΕΠ εδώ.

Το πρόγραμμα «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου», παρέχει στους εκπαιδευτικούς Δημοτικού και πρώτων τάξεων Γυμνασίου τα κατάλληλα εργαλεία για να διδάξουν στους μαθητές και τις μαθήτριες, το θέμα της ασφάλειας στο διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια του 2021 το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε 3.290 δημόσια σχολεία, 2.950 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί εκπαιδεύτηκαν από το ΙΤΕ, οι οποίοι με τη σειρά τους δίδαξαν 231.350 μαθητές και μαθήτριες. Με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου του προγράμματος, σε σχετικό ερωτηματολόγιο, το 97% των εκπαιδευτικών δήλωσε ότι το πρόγραμμα πρέπει να ενταχθεί στην ύλη του Δημοτικού.

Η διαδικτυακή ασφάλεια, αποτελεί ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα για τη νέα γενιά, η οποία μεγαλώνει στο περιβάλλον του διαδικτύου, συχνά χωρίς καθοδήγηση. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες του Ελληνικού Κέντρου ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, το 70% των παιδιών έχει πρόσβαση και κάνει χρήση των κοινωνικών δικτύων σε ηλικία κάτω του επιτρεπτού ορίου. Παράλληλα, το 21%  δηλώνει ότι έχει δεχτεί διαδικτυακή παρενόχληση, ενώ άλλο ένα 21% των παιδιών έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο.

Αναγνωρίζοντας τη ζωτική σημασία του ζητήματος αυτού, η Google Ελλάδας παρουσίασε τον κύκλο μαθημάτων «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου» – ένα πολύπλευρο πρόγραμμα που πλαισιώνεται από τεχνικές «παιχνιδοποίησης» (gamification) με τη βοήθεια του Interland, ενός διαδικτυακού παιχνιδιού περιπέτειας που καθιστά τη μάθηση σχετικά με την ψηφιακή ασφάλεια και την ψηφιακή ιθαγένεια, διαδραστική και διασκεδαστική.

Το πρόγραμμα «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου» είναι διαθέσιμο χωρίς χρέωση, κατόπιν αίτησης των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών, σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας. Η χρηματοδότησή του προέρχεται από το Google.org, του τομέα φιλανθρωπίας της Google, ενώ το υλικό του συμμορφώνεται πλήρως με το International Society for Technology in Education’s Standards for Students (Διεθνής Φορέας για την Τεχνολογία στα Εκπαιδευτικά Πρότυπα των Μαθητών). Από το 2017 μέχρι σήμερα, εφαρμόζεται σε 17 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από εκατομμύρια χρήστες.

Διαδικασία Επιμόρφωσης εκπαιδευτικών

Η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στο «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου» γίνεται με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όμως η ύλη του προγράμματος μπορεί να φανεί χρήσιμη και σε εκπαιδευτικούς μεγαλύτερων μαθητών. Κάθε εκπαιδευτικός παρακολουθεί, εντελώς δωρεάν, ένα διαδικτυακό σεμινάριο διάρκειας 120 λεπτών, το οποίο τον εισάγει στην ύλη του προγράμματος και στις τεχνικές και τα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει μέσα στην τάξη.

  • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, αλλά και τη διαδικασία εγγραφής μπορείτε να επισκεφτείτε το https://saferinternet4kids.gr/be-internet-awesome/ 
  • Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή επιλέγοντας μια ημερομηνία που τους εξυπηρετεί στη σελίδα: https://saferinternet4kids.gr/calendar/

 

Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ινστιτούτο Πληροφορικής

SaferInternet4Kids.gr

 

Απάντηση