Διαδίκτυο και παιδιά: Ένα στα τέσσερα έχει δεχτεί διαδικτυακή παρενόχληση

 Μια άλλη τάση που φαίνεται να κερδίζει διαρκώς έδαφος τελευταία είναι η εμφάνιση του μισαλλόδοξου λόγου (ρητορική μίσους). Το 34% των παιδιών δηλώνει ότι έχει συναντήσει μισαλλόδοξο λόγο στο διαδίκτυο

Ένα στα τέσσερα παιδιά έχει λάβει προσωπικές φωτογραφίες άλλων και έχει δεχτεί διαδικτυακή παρενόχληση ενώ ένα στα δύο συνομιλεί με αγνώστους και κάνει φίλους μέσω διαδικτύου. Ένα στα τέσσερα παιδιά έχει συναντήσει μισαλλόδοξο λόγο στο διαδίκτυο και ένα στα εννιά παιδιά έχει πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης.

Τα αποκαλυπτικά αλλά και ανησυχητικά, όσον αφορά στις διαδικτυακές συνήθειες των παιδιών,αυτά στοιχεία, προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε το Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2021 το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας σε ένα δείγμα 5000 μαθητών ηλικίας από 12-18 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η πρακτική της ανταλλαγής πολύ προσωπικών φωτογραφιών (sexting) μεταξύ των εφήβων εμφανίζεται ιδιαίτερα διαδεδομένη καθώς 1 στα 4 παιδιά έχει δεχτεί προσωπικές φωτογραφίες κάποιου άλλου και το 6% παραδέχεται ότι έχει στείλει προσωπικές φωτογραφίες.

1.jpgΑυτή η τάση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι νέοι δεν ενδιαφέρονται και πολύ για το πως διαμορφώνεται η διαδικτυακή τους φήμη από όσα ανεβάζουν στο διαδίκτυο, είναι ένα πολύ ανησυχητικό στοιχείο. Η διαδικτυακή φήμη δεν απασχολεί το 53% των παιδιών και επιπρόσθετα ένα 23% απαντά «δεν ξέρω». Aπό όσα παιδιά απαντούν ότι τα απασχολεί (25%) τα περισσότερα (59%) είναι κορίτσια.

2.jpg

Μια άλλη τάση που φαίνεται να κερδίζει διαρκώς έδαφος τα τελευταία χρόνια είναι η εμφάνιση του μισαλλόδοξου λόγου στο διαδίκτυο (ρητορική μίσους). Το 34% των παιδιών δηλώνει ότι έχει συναντήσει μισαλλόδοξο λόγο στο διαδίκτυο.

4.jpg3.jpg Όσον αφορά στο διαδικτυακό εκφοβισμό το 6% δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού με τα κορίτσια να υπερτερούν σε αριθμό από τα αγόρια και 13% έχει γίνει μάρτυρας εκφοβισμού. Από τα παιδιά που έχουν παρατηρήσει να εκφοβίζεται κάποιος φίλος/γνωστός τους το ενθαρρυντικό είναι ότι η πλειοψηφία δεν αδιαφόρησε αλλά προσπάθησε να στηρίξει το θύμα ιδιωτικά όμως, μόνο ένα μικρό ποσοστό απευθύνθηκε σε κάποιον ενήλικα.

5.jpgΠαρά το γεγονός ότι τα παιδιά θεωρούν την αποκάλυψη των προσωπικών δεδομένων και την επαφή με αγνώστους τους δυο μεγαλύτερους κινδύνους στο διαδίκτυο, την ίδια ώρα ένα στα δυο παιδιά συνομιλεί με αγνώστους και κάνει φίλους μέσω διαδικτύου!

6.jpg 

7.jpgΈνα στα 4 παιδιά δηλώνει ότι κάποια στιγμή στο διαδίκτυο κάποιος το προσέγγισε με κακόβουλο σκοπό. Από αυτά το 3% έπιασε κουβέντα μαζί του για να δει τις προθέσεις του.

8.jpg 

9.jpgΣύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας τα παιδιά και οι νέοι φαίνεται ότι δε διστάζουν να μπλοκάρουν (block) κάποιον ή κάτι που τους έχει αναστατώσει στο διαδίκτυο δεν προχωράνε όμως τόσο εύκολα σε καταγγελία (report).

Ένα άλλο στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να δοθεί έμφαση είναι ότι αν κάτι συμβεί στο διαδίκτυο, το 62% των παιδιών θα ζητήσει βοήθεια από τους γονείς του, το 21% από κάποιον φίλο, ένα 13% θα το αντιμετωπίσει χωρίς να ζητήσει βοήθεια και μόνο ένα 4% θα απευθυνθεί σε κάποιον εκπαιδευτικό.

πηγή:alfavita

11.jpgΤέλος, θύμα διαδικτυακής απάτης έχει πέσει το 10% των παιδιών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ενώ ένα στα δυο παιδιά χρησιμοποιούν antivirus στις συσκευές τους.

infographic_ereynas_2021-_2022.jpg

Σχόλια (  )

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *