Καθηγητής Τμήματος του ΕΚΠΑ μήνυσε φοιτητές

Ψήφισμα συμπαράστασης εξέδωσε ο ΣΕΠΕ Αμαρουσίου και η ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης Καλλιθέας Μοσχάτου για τους τρεις φοιτητές του Γεωλογικού του ΕΚΠΑ που μηνύθηκαν από καθηγητή τους.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ψήφισμα των εκπαιδευτικών, «ο συγκεκριμένος καθηγητής, γνωστός στο τμήμα Γεωλογίας για τις “δημοκρατικές” απόψεις του, που στρέφονται ευθέως απέναντι στο δικαίωμα των φοιτητών να συνδικαλίζονται και να συμμετέχουν σε συλλογικές διαδικασίες και δράσεις των συλλόγων, κατηγορεί τους φοιτητές για εξύβριση, απειλή και μια σειρά από άλλες ανυπόστατες κατηγορίες, επειδή προχώρησαν σε κινητοποίηση στο γραφείο του την περασμένη εξεταστική περίοδο μαζί με άλλους φοιτητές διεκδικώντας ισότιμη συμμετοχή όλων στις εξετάσεις, απέναντι στους αποκλεισμούς που ο ίδιος εντελώς αυθαίρετα επέβαλε».

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν να αποσυρθεί άμεσα η μήνυση σε βάρος των φοιτητών του Γεωλογικού, καθώς και να μπει φραγμός στις στοχοποιήσεις και στις διώξεις. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΠΕ Αμαρουσίου και της ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης Καλλιθέας Μοσχάτου:

 

Ψήφισμα Συμπαράστασης

Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου καταγγέλλει την προκλητική και αντιδημοκρατικής έμπνευσης επιλογή του καθηγητή […] του τμήματος Γεωλογίας Ε.Κ.Π.Α., να καταθέσει μήνυση σε τρεις φοιτητές επιχειρώντας απροκάλυπτα την δίωξη τους για συνδικαλιστική δράση μέσα από τον Φοιτητικό Σύλλογο Γεωλογικού. Ο συγκεκριμένος καθηγητής, γνωστός στο τμήμα Γεωλογίας για τις «δημοκρατικές» απόψεις του, που στρέφονται ευθέως απέναντι στο δικαίωμα των φοιτητών να συνδικαλίζονται και να συμμετέχουν σε συλλογικές διαδικασίες και δράσεις των συλλόγων, κατηγορεί τους φοιτητές για εξύβριση, απειλή και μια σειρά από άλλες ανυπόστατες κατηγορίες, επειδή προχωρήσαν σε κινητοποίηση στο γραφείο του την περασμένη εξεταστική περίοδο μαζί με άλλους φοιτητές διεκδικώντας ισότιμη συμμετοχή όλων στις εξετάσεις, απέναντι στους αποκλεισμούς που ο ίδιος εντελώς αυθαίρετα επέβαλε.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, έδωσαν μεγάλο αγώνα ώστε να μπορούν να σπουδάζουν και να εξετάζονται με ανθρώπινους όρους, ενάντια στις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και εκμεταλλεύτηκαν κυβέρνηση – πρυτανείες. Στο συγκεκριμένο μάθημα, ο καθηγητής […] εντελώς αυθαίρετα επέβαλε τον έλεγχο αστυνομικών ταυτοτήτων στην είσοδο αμφιθεάτρου και τον αποκλεισμό όσων φοιτητών δεν έβρισκε σε δική του προσωπική «λίστα» και όχι της πλατφόρμας του ιδρύματος (!!), οι φοιτητές αντέδρασαν και διεκδίκησαν τα αυτονόητα. Σε κινητοποίηση τους μετά την εξέταση στο γραφείο του συγκεκριμένου καθηγητή ζήτησαν επανεξέταση του μαθήματος με ίσους όρους για όλους τους φοιτητές, κάτι το οποίο αυταρχικά αρνήθηκε, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα αιτήματα του Φοιτητικού Συλλόγου.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν και οι αυταρχικές διαθέσεις του καθηγητή ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, αφού την επόμενη της κινητοποίησης προσπάθησε με πιέσεις προς το τμήμα να κινήσει πειθαρχικές διαδικασίες για την τιμωρία όσων φοιτητών κινητοποιήθηκαν, κατονομάζοντας μάλιστα συγκεκριμένους από αυτούς.

Μετά τις δεκάδες αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων και συλλογικών φορέων πανελλαδικά που καταδίκασαν την ακραία αυταρχική στάση του καθηγητή και αφού οι κατηγορίες του δεν μπορούσαν να βρουν πουθενά «συμπαραστάτες», οι διαδικασίες αυτές πάγωσαν.  Σήμερα, ένα χρόνο μετά οι φοιτητές αυτοί ενημερώνονται ότι έχει κατατεθεί μήνυση σε βάρος τους από τον καθηγητή […] και καλούνται από τις αστυνομικές αρχές να καταθέσουν για να συμπληρωθεί δικογραφία. Πρόκειται για μια ευθεία προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης μέσα στις σχολές, απειλώντας ανοιχτά τους φοιτητές που διεκδικούν ανθρώπινη καθημερινότητα μέσα στις σχολές και αξιοπρεπή εργασία και προοπτική.

Η κίνηση αυτή του καθηγητή που ξεπερνά κάθε όριο στοχοποίησης έρχεται σαν έτοιμη από καιρό να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις προσπάθειες της Κυβέρνησης μέσα από το νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη να απαγορεύσει και να καταστείλει οποιαδήποτε κίνηση αμφισβήτησης και οργανωμένης δράσης στο εσωτερικό των σχολών.

Μέσα από τέτοιου είδους διώξεις και απειλές, την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια και το χτύπημα στους φοιτητικούς συλλόγους επιχειρούν να επιβάλουν σιωπητήριο μέσα στις σχολές και να πετάξουν έξω από αυτές όποιον «δε συμμορφώνεται».

Οι μηνύσεις και διώξεις  για τη συνδικαλιστική δράση μέσα στα πανεπιστήμια είναι βγαλμένες από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και εκεί θα παραμείνουν. Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να τρομοκρατούν τους φοιτητές με μηνύσεις και απειλές είναι βαθιά νυχτωμένοι. Το ίδιο ισχύει και γι’ αυτούς που νομίζουν πως μπορούν να απαγορεύσουν τη συζήτηση, τις κινητοποιήσεις, την ελεύθερη πολιτική δράση και το συνδικαλισμό μέσα στα πανεπιστήμια και τους χώρους εργασίας με τους νόμους που ψηφίζουν.

Απέναντι στις συνδικαλιστικές διώξεις είναι αναγκαίο και κρίσιμο να σταθεί μαζικά και μαχητικά κάθε οργανωμένη και μαζική δομή, όπως τα σωματεία και οι φοιτητικοί σύλλογοι. Πιο ξεκάθαρα από ποτέ η κυβέρνηση της Ν. Δ. και η  εργοδοσία με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη χτυπάει το μάχιμο συνδικαλισμό που χαλάει τα σχέδιά τους, προσπαθώντας να ελέγξει τα σωματεία (ηλεκτρονικά μητρώα, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες κ.λπ.) βαφτίζοντας την απεργιακή περιφρούρηση ως «ψυχολογική βία» απέναντι στους απεργοσπάστες, θέλοντας να διαλύσει κάθε μάχιμη διεκδίκηση και να μας ωθήσει στην εξατομίκευση και την ήττα. Όμως ο οργανωμένος αγώνας φοιτητών και εργαζομένων απέναντι σε αυτούς που διαλύουν την καθημερινότητα και το μέλλον του λαού θα συνεχίσει να είναι η απάντηση στα σχέδιά τους. Καταδικάζουμε την ακραία αυταρχική επιλογή του καθηγητή […] να μηνύσει φοιτητές, επειδή κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή συμμετέχουν στο φοιτητικό τους σύλλογο και συνδικαλίζονται.

Οποιαδήποτε τέτοια σκοταδιστική πρακτική δεν χωράει στους χώρους που σπουδάζουν οι νέοι μας και εργάζονται. Οι εργαζόμενοι μέσα από τα σωματεία, τις συλλογικές μας αποφάσεις και τον καθημερινό αγώνα υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην ελεύθερη πολιτική δράση και τον συνδικαλισμό στα πανεπιστήμια, τους χώρους εργασίας και ευρύτερα στην κοινωνία. Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια στοχοποίησης φοιτητών, χτυπήματος στη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων και επέμβασης στο εσωτερικό τους.

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΜΗΝΥΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ  ΜΕΛΗ ΤΟΥ Φ.Σ. ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΥ (Γ.Δ, Ι.Κ. &Τ.Ρ.)

ΚΑΜΙΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ – ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΗ

Πηγή: Foititikanea.gr

Απάντηση