Πανελληνιες 2022: Κίνδυνος για μετάθεση των εξετάσεων – Έκτακτη ενημέρωση

Πανελλήνιες 2022: Κίνδυνος υπάρχει να μετατεθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των Πανελληνίων εξετάσεων. Δείτε ποιος είναι ο λόγος.

Πρόβλημα από το πουθενά έχει προκύψει με τις φετινές Πανελλήνιες, αφού κινδυνεύουν να αλλάξουν ημερομηνία.

Συγκεκριμένα, βασικός λόγος η έλλειψη πρώτης ύλης στην αγορά και ιδιαίτερα η έλλειψη διαθεσιμότητας, σε συνδυασμό με τη συνεχή και απότομη αύξηση του κόστους της πρώτης ύλης χάρτου στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Δείτε αναλυτικά…

Πανελλήνιες 2022: Γιατί πρέπει να αποφευχθεί αυτό

Η διεξαγωγή των πανελλαδικών σε υπερβολικά μεταγενέστερο από τον προβλεπόμενο χρόνο είναι αδύνατη, διότι προκαλεί αναταραχή σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Δημιουργεί τεράστια δημοσιονομική επιβάρυνση λόγω απασχόλησης αναπληρωτών εκπαιδευτικών πέρα από τη λήξη της σύμβασής τους (30-06-2022) και τυχόν καθυστερήσεις, ειδικά μέσα στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας του COVID-19, συνεπάγονται ισχυρό κλονισμό της αρχής της εμπιστοσύνης του διοικουμένου από εκατοντάδες χιλιάδες υποψηφίους και τις οικογένειές τους.

Την επισήμανση αυτή κάνει η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, σε έγγραφο, προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφασή της για τη σύντμηση προθεσμιών για την επιλογή Αναδόχου/-ων, για την προμήθεια των απαιτούμενων εντύπων, για τις ανάγκες των Πανελλαδικών Εξετάσεων σχολικού έτους 2021-2022, προϋπολογισμού 297.600,00€.

Πανελλήνιες 2022: Πότε αποφασίζονται οι ημερομηνίες των εξετάσεων

Η ημερομηνία έναρξης της διενέργειας των πανελλαδικών εξετάσεων κάθε σχολικού έτους δεν είναι γνωστή από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά κρίνεται σύμφωνα με τις τρέχουσες συνθήκες και ανακοινώνεται συνήθως κατά τους μήνες Μάρτιο ή Απρίλιο του επόμενου της έναρξης των σχολείων έτους, με αναμενόμενες ημερομηνίες έναρξης από μέσα του μηνός Μαΐου έως τις αρχές του μηνός Ιουνίου εκάστου έτους.

Επιπρόσθετα, δεδομένου πως τα επίμαχα ζητούμενα έντυπα κάθε έτους είναι τάξης μεγέθους του ενός εκατομμυρίου τεμαχίων, η με σχετική ακρίβεια οριστικοποίηση της ποσότητάς τους πραγματοποιείται με ασφάλεια μετά τα μέσα του καλοκαιριού του προηγούμενου της διενέργειας των εξετάσεων έτους.

Για τους παραπάνω λόγους και προκειμένου να πραγματοποιείται εγκαίρως η προμήθεια των απαραίτητων εντύπων, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προβαίνει στην προκήρυξη της εν λόγω προμήθειας πολύ νωρίτερα από την αναμενόμενη διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ειδικά για το σχολικό έτος 2021-2022 ο απαραίτητος ανοιχτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός άνω των ορίων προκηρύχθηκε στις 22-11-2021, νωρίτερα από τους αντίστοιχους σχολικών ετών 2018-2019 (προκήρυξη στις 19-12-2018), 2019-2020 (προκήρυξη στις 12- 12-2019) και 2019-2020 (προκήρυξη στις 27-11-2020), ο οποίοι αφορούσαν των προμήθεια εντύπων μόνο για τις πανελλαδικές εξετάσεις του αντίστοιχου σχολικού έτους.

Πανελλαδικές 2022: Δεν προβλέφθηκε αυτή η κατάσταση

Η Αναθέτουσα Αρχή όπως αναλύθηκε και ανωτέρω, δεν μπορούσε να προβλέψει την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς που επηρεάζει την προμήθεια των ζητούμενων ειδών, ούτε την έκτακτη διαδικασία αναβάθμισης του συστήματος ΕΣΗΔΗΣ εντός της αρχικής προθεσμίας υποβολής των προσφορών.

(v) Η ανάθεση της εν λόγω σύμβασης θα λάβει χώρα στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο:

Η εν λόγω προμήθεια δεν αποτελεί κάλυψη πάγιας και διαρκούς ανάγκης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε έντυπο υλικό γενικού σκοπού, αλλά την προμήθεια των απαραίτητων εντύπων (τετραδίων) για τις πανελλαδικές εξετάσεις μόνο του τρέχοντος σχολικού έτους 2021-2022, ώστε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της προμήθειας να μη βγει εκτός ορίων διενέργειας των εν λόγω εξετάσεων.

Για τα υπόλοιπα απαιτούμενα έντυπα είδη των εξετάσεων θα συνεχιστεί κανονικά η υπό διενέργεια ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία άνω των ορίων για δύο (2) συν ένα (1) έτη, ενώ και όλα τα υπόλοιπα απαιτούμενα για το έτος 2022 έντυπα είδη για τις ανάγκες του Υ.ΠΑΙ.Θ., θα αποκτηθούν από την Αναθέτουσα Αρχή με την κατάλληλη διαγωνιστική διαδικασία σύναψης σύμβασης.

Επιπρόσθετα, επειδή περί τα τέλη του καλοκαιριού έτους 2022 αναμένεται βελτίωση των προβλημάτων της πανδημίας του COVID-19 και θα υπάρχουν καλύτερα δεδομένα για την αγορά πρώτων υλών και τη δυνατότητα της αγοράς να ανταποκριθεί στην παροχή των ζητούμενων υπό προμήθεια ειδών, θα προκηρυχθεί νέος ανοιχτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός άνω των ορίων είτε για ένα (1) συν (1), είτε για δύο (2) συν ένα (1) έτη, με πιθανή την εισαγωγή και βελτιωμένων προδιαγραφών.

Πανελλαδικές 2022: Επιστολές… οργής για μείωση της ύλης

Εκατοντάδες επιστολές έχουν σταλεί από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς στο Υπουργείο με αφορμή τις ερχόμενες πανελλήνιες εξετάσεις.

Συγκεκριμένα, στρέφονται στο κομμάτι της ύλης και εκφράζουν την αγωνία τους ότι όπως είναι τα πράγματα, δεν θα βοηθούν καθόλου τους μαθητές.

Δείτε αναλυτικά ορισμένες επιστολές και την απάντηση του Υπουργείου.

Αναλυτικά:

Η επιστολή των μαθητών

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ.

Είμαστε οι μαθητές της Γ’ Λυκείου του Γυμνασίου-Λυκειακά τμήματα Ψαρών, νομού Χίου.

Λόγω της γεωγραφικής διαμόρφωσης του ιστορικού νησιού μας και της κοινωνικής του απομόνωσης στη μέση του Αιγαίου Πελάγους , καθώς και των συχνών ακραίων καιρικών φαινομένων εξαιτίας της ύπαρξης δυνατών ανέμων ,παρατηρούνται συχνές διακοπές ρεύματος και ηλεκτροδότησης στο τόπο μας.

Αυτό το γεγονός δυσχεραίνει ιδιαίτερα τη διενέργεια των μαθήματων μας στο σχολείο και την πραγματοποίηση της μελέτης μας στο σπίτι . Μάλιστα ,σε συνδυασμό και με την ύπαρξη ολοένα αυξανόμενων κρουσμάτων από την πανδημία «COVID-19» στο οικογενειακό και ευρύτερα συγγενικό μας περιβάλλον , η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.

Συνεπώς , επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα της απόδοσης μας στο διάβασμα μας αναφορικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένου ιδίως του γεγονότος της αποχής μας της διετούς και πλήρους από οποιαδήποτε μορφή γραπτής εξέτασης λόγω της τηλεκπαίδευσης.

Για όλους αυτούς τους παραπάνω λογούς , θεωρήσαμε επιτακτική την ανάγκη να σας συντάξουμε την παρούσα επιστολή και να σας ζητήσουμε άμεσα την έγκαιρη μείωση της αντίστοιχης εξεταστέας ύλης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα μας .

Παρακαλούμε για τις άμεσες και έγκαιρες ενέργειες σας στον επείγον αίτημα μας και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων θερμά .

Με εκτίμηση ,

Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου

του Γυμνασίου-Λυκειακά τμήματα Ψαρών,

νομού Χίου.

Πανελλήνιες 2022: Μία ακόμη επιστολή

Πανελληνιες 2022: Αξιότιμη Κυρία Κεραμέως

Είμαι και εγώ ένας μαθητής από τους πολλούς της Γ’ Λυκείου,

Είμαι και εγώ ένας μαθητής:

Που δεν έχω δει φυσιολογική σχολική χρονιά στο Λύκειο

Που δεν βιώνω τη Τρίτη Λυκείου όπως άλλες γενιές

Που αγωνίζομαι μέσα σε όλες αυτές τις αντίξοες συνθήκες του κορωνοϊού

Που τελευταία φορά που συμμετείχα σε διαδικασία εξετάσεων είναι από το Γυμνάσιο

Που βλέπω τους καθηγητές μου να προβληματίζονται για το πως θα «βγάλουν» την τεράστια ύλη

Είμαι ένας μαθητής που πριν λίγο καιρό διαγνώστηκα θετικός στο COVID-19 και «βγήκα εκτός» 2 εβδομάδες από το πρόγραμμά μου.

Πως κυρία Κεραμέως θα αναπληρώσω τη χαμένη ύλη, και το κυριότερο ποιος θα μου διδάξει την ερχόμενη αφού πολλοί από τους καθηγητές μου βρίσκονται σε καραντίνα;

Πολλά συμβαίνουν φέτος,

Χαμένες διδακτικές ώρες ;…δεκάδες

Κρούσματα σε μαθητές και καθηγητές ;…χιλιάδες

Πραγματικά μέσα σε όλα αυτά που ζούμε, έρχεστε φέτος εσείς και το Ινστιτούτο να μας αυξήσετε την ύλη; Με ποια δικαιολογία; Με ποια λογική; Πως θα τα βγάλουμε πέρα; ΠΩΣ; Έχουμε φτάσει στα όρια μας … εμείς , οι καθηγητές , οι γονείς μας. Κάθε μέρα εκτός από το άγχος των εξετάσεων βιώνουμε και το άγχος της πανδημίας. Ναι αυτή που μας έκλεισε 2 χρόνια στις οθόνες και «χτίσαμε» τις βάσεις των μαθημάτων εξ’ αποστάσεως.

Μπορεί εσείς κ. Κεραμεως να ζείτε σε ένα παράλληλο σύμπαν που ο COVID έχει τελειώσει …Εμείς όμως βρισκόμαστε στην Ελλάδα του 2022 των rapid, των Self test , της Όμικρον, των ανοιχτών παραθύρων, της καραντίνας. Μπορείτε να υπολογίσετε πως όλα αυτά θα συμβαίνουν μέχρι τις ημέρες των Πανελληνίων; Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι μια διαδικασία που εκτός από τις γνώσεις γινόμαστε δυνατοί στα δύσκολα, μαθαίνουμε να μη το βάζουμε κάτω…Όταν όμως οι καταστάσεις είναι τέτοιες πρέπει να υπάρχει λογική εκ’ μέρους σας .

Σας καλώ λοιπόν να δείξετε κατανόηση στο θέμα που απασχολεί σήμερα όλους τους μαθητές της Γ’ Λυκείου και τους καθηγητές μας και να προχωρήσετε άμεσα σε μείωση της ύλης.

Σας ευχαριστώ

Πανελλήνιες 2022: Τι απάντησε το Υπουργείου

Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει εξετάσει μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο μείωσης της ύλης των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως έγινε πέρυσι λόγω των συνθηκών για τον κορονοϊό.

Αυτό δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Παιδείας κ.Ζέττα Μακρή σε συνέντευξη που έδωσε στα Παραπολιτικά, με αφορμή τις επιστολές που έχουν σταλεί.

Επίσης η κ.Μακρή επανέλαβε ότι από την 1η Μαρτίου επιτρέπονται οι σχολικές εκδρομές και οι εκδρομές με διανυκτέρευση. Όπως είπε, συνοδοί εκπαιδευτικοί και μαθητές -εμβολιασμένοι ή μη- θα πραγματοποιούν rapid test 48 ώρες πριν από την αναχώρηση. Παράλληλα κατά τη διάρκεια της εκδρομής μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να διενεργούν τα τακτικά τεστ της εβδομάδας. Η κ. Μακρή τόνισε ότι κατά τις εκδρομές και τις επισκέψεις θα πρέπει να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Για την εξέλιξη της πανδημίας στο σχολικό περιβάλλον η υφυπουργός είπε πως είναι απειροελάχιστα τα τμήματα των σχολείων που κλείνουν λόγω κρουσμάτων κοροναϊού.

Επίσης, τόνισε πως το υπουργείο καταγράφει τις ανάγκες για να προχωρήσει σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία σε διορισμούς και προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Μιλώντας για τη μεγάλη καθυστέρηση στην ανάληψη καθηκόντων από την πανεπιστημιακή αστυνομία η κ. Μακρή την απέδωσε στο ότι «χρειάζεται ειδική εκπαίδευση και ειδικό τρόπο αντιμετώπισης τυχόν παραβατικών συμπεριφορών».

Σε ερώτηση για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως είναι δυσάρεστη και δεν έχει σχέση με την ποιότητα της δημοκρατίας που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ για το ζήτημα του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων είπε πως ήταν συνειδητή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει παρών.

Για την ακρίβεια είπε ότι φέρνει φτώχεια και γκρίνια, ωστόσο πρόσθεσε πως θα γίνουν πράξη τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, για τις αγροτικές κινητοποιήσεις παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στον αγροτικό τομέα και πρόσθεσε πως γίνονται κάποιες κινήσεις.

πηγή:newme.gr

Απάντηση