Ο διαπρεπής ακαδημαϊκός Χρήστος Σ. Ζερεφός στο 2ο Διαδικτυακό Μαθητικό Μαθηματικό Φεστιβάλ

Μία ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος ομιλία θα παρουσιάσει ο ομότιμος καθηγητής Χρήστος Σ. Ζερεφός,  επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο του «2ου Πανελληνίου Διαδικτυακού Μαθητικού Μαθηματικού Φεστιβάλ», την οποία έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι μαθητές όλης της χώρας, αλλά και των Ελληνικών σχολείων του εξωτερικού. Στη διαρκείας 15  λεπτών ομιλία του με θέμα την Κλιματική Κρίση ο κ. Ζερεφός θα αναφερθεί στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και στις αναγκαίες ενέργειες πρόληψης.

Ο κ. Χρήστος Σ. Ζερεφός, οικουμενικής εμβέλειας επιστήμονας, με πυκνή δραστηριότητα σε ποικίλες ακαδημαϊκές θέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είναι Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Χαρτογράφησης Όζοντος του Βορείου Ημισφαιρίου του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO). Ο κ. Ζερεφός έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις, όπως επίσης και  την τιμητική διάκριση από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για τη συμβολή του στις επιστημονικές εκθέσεις της IPCC, η οποία τιμήθηκε, εξ ημισείας με τον τ. Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Al Gore, με το βραβείο Nobel Ειρήνης 2007 (2008). Είναι μέλος πολυάριθμων επιστημονικών εταιρειών και επιτροπών, όπως  ενδεικτικά Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Ελληνικού Ιδρύματος για την Έρευνα και την Καινοτομία (ΕΛΙΔΕΚ) (2017-2018), Μέλος της Academia Europaea (2008- ), Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (2010- ), Μέλος της International Academy of Astronautics (2008- ), Mέλος της Ακαδημίας Αθηνών (2007- ).

Στις 6 και 7 Απριλίου 2022 που θα πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ, θα έχουμε την ευκαιρία να μυηθούμε στη σκέψη του και τη διεπιστημονική μέθοδο προσέγγισης ποικιλίας σύγχρονων προβλημάτων, στην οποία σημαντική θέση κατέχουν τα μαθηματικά.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Μαθηματικό Μαθητικό Φεστιβάλ   αφορά το σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ, (Αριθμ. Πρωτ.: Φ16.1/ 77684/Δ2 – 30/06/2021) και τα σχολεία έχουν τη δυνατότητα να αφιερώσουν τις 4 τελευταίες ώρες του ωρολογίου προγράμματος  για τη παρακολούθηση και συμμετοχή των μαθητών/τριών στις δράσεις του φεστιβάλ.

Οι ομιλητές είναι άτομα με διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο, ενώ οι ομιλίες τους, οι συνεντεύξεις καθώς και όλα τα δρώμενα του Φεστιβάλ στοχεύουν στη διαμόρφωση θετικής διάθεσης, στάσης και έξης για τη μαθησιακή διαδικασία των μαθηματικών. Μέσω των διαφορετικών δράσεων του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν ουσιαστικές, επίκαιρες και επιστημονικά ακριβείς γνώσεις, θα αναδειχθούν διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι σκέφτονται, νιώθουν, λύνουν προβλήματα και αλληλεπιδρούν.

Το Φεστιβάλ υλοποιείται από το Ελληνικό Κέντρο Επιστημών και Τεχνών (Ε.Κ.Ε.ΤΕ) σε συνεργασία με την ομάδα υποστήριξης του  e-class  του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου,  Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων.

Επιπρόσθετες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ε.Κ.Ε.ΤΕ. (http://ekete.gr) και στον ιστότοπο: http://omathimatikos.gr, από όπου μπορείτε να ενημερώνεστε και να παρακολουθείτε τις εξελίξεις του Φεστιβάλ.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή και η παρακολούθηση ολοκλήρου του Φεστιβάλ είναι  ΔΩΡΕΑΝ!

Απάντηση