Υπ. Παιδείας: Επαναπροκήρυξη θέσης προκαλεί αντιδράσεις

Η επιλεγείσα το 2020 για τη θέση υπηρεσιακού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας δεν διορίστηκε ποτέ.

Προ διετίας το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε ότι επελέγη από την επιτροπή επιλογής στελεχών του Δημοσίου η υποψήφια για τη θέση υπηρεσιακού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 36 του νόμου 4622/2019 –πήρε ΦΕΚ τον Αύγουστο του 2019 και αφορούσε το επιτελικό κράτος–, ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν τη διόρισε ποτέ στη θέση της. Το θέμα είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο υπουργείο Παιδείας, οι οποίες έλαβαν νέα διάσταση μετά την απόφαση της ηγεσίας για την επαναπροκήρυξη της θέσης του υπηρεσιακού γραμματέα.

Σύμφωνα με τον νόμο και την προκήρυξη του ΑΣΕΠ, «οι υπηρεσιακοί γραμματείς των υπουργείων με βαθμό 1ο της κατηγορίας ειδικών θέσεων, υπάγονται στον αντίστοιχο υπουργό και έχουν ως καθήκοντα τη μέριμνα για την ομαλή και αποτελεσματική διοικητική και οικονομική λειτουργία των υπουργείων, καθώς και για τη σύνταξη του σχεδίου δράσης του υπουργείου και την παρακολούθηση της εφαρμογής του, σε συνεργασία με τους αρμόδιους γενικούς και ειδικούς γραμματείς». Ετσι είχε ξεκινήσει η διαδικασία το 2019 και στις 26.2.2020 το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε ότι η αρμόδια επιτροπή επέλεξε την υποψήφια για να καλύψει τη θέση. Πρόκειται για στέλεχος του υπουργείου Παιδείας. Η επιλεγείσα συμμετείχε στη σχετική διαδικασία του ΑΣΕΠ κατόπιν πρόσκλησης, που έλαβε την προσήκουσα δημοσίευση, με μοριοδοτούμενα προσόντα από 5μελή επιτροπή, 4 μέλη της οποίας προέρχονται από το ΑΣΕΠ και κατετάγη πρώτη, καθώς συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία. Στις 19 Μαΐου 2020 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ) είχε αναφερθεί, μεταξύ άλλων, και στη σχετική περίπτωση προειδοποιώντας ότι «κάθε κωλυσιεργία εφεξής θα φανερώνει μόνο σκοπιμότητα». Ωστόσο, έκτοτε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν προχώρησε στις ενέργειες για την τοποθέτηση της επιλεγείσας στη θέση.

Με νέα νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου –συγκεκριμένα τροπολογία η οποία ενσωματώθηκε στον ν. 4903/2022 (άρθρο 61)– επαναπροκηρύσσεται η θέση υπηρεσιακού γραμματέα. Ετσι, το ΑΣΕΠ προχώρησε στη σχετική πρόσκληση για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων υποψηφιότητας, με την προθεσμία να λήγει την Παρασκευή 15 Απριλίου και ώρα 2 μ.μ. Το θέμα έχει προκαλέσει σχόλια στους υπαλλήλους του υπουργείου για τους λόγους της επαναπροκήρυξης της θέσης και τυχόν μεθοδεύσεις.

Από την πλευρά τους, αρμόδια στελέχη του υπουργείου μιλώντας την Παρασκευή στην «Κ» για το θέμα, ανέφεραν ότι άλλαξαν οι αρμοδιότητες του υπηρεσιακού γραμματέα και άρα έπρεπε να επαναπροκηρυχθεί η θέση.

 

https://www.kathimerini.gr/society/561789709/yp-paideias-epanaprokiryxi-thesis-prokalei-antidraseis/

Απάντηση