Πόσο μειώνονται οι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια από τις φετινές πανελλαδικές

Μείωση 9.021 εισακτέων στα ΑΕΙ της χώρας (μια μείωση μεγάλη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές) κάνει φέτος το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα το νέο Μηχανογραφικό Δελτίο θα έχει μόνο μια αλλαγή: την απουσία του τμήματος περιφερειακής και διασυνοριακής ανάπτυξης του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που το ίδιο το Ίδρυμα ζήτησε να συγχωνευτεί.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πέρυσι ο αριθμός των εισακτέων ήταν 60.070 και πλέον ανεβαίνει στις 68.394.

Σε όλα τα ΑΕΙ ο συνολικός αριθμός των εισακτέων του μειώνεται (αν και σε κάποια υπάρχουν επιμέρους αυξήσεις), αλλαγές δεν γίνονται σε Ιατρικές Σχολές).

Αυξάνονται ωστόσο οι θέσεις σε περιφερειακά Ιδρύματα και τμήματα όπως το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, οι μαθηματικοί είναι λιγότεροι φέτος σε σχέση με πέρυσι, οι σχολές Πληροφορικής στο ίδιο επίπεδο, όπως και οι Νομικές.

Συγκεκριμένα:

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ανέρχεται σε 68.394 (στους οποίους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος).

Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας στόχος ήταν η στήριξη σπουδών σε Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και με μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές (πχ. το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχουν μεγαλύτερο μερίδιο εκεί όπου αυξήθηκαν οι θέσεις) και η σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας σε συνδυασμό με γεωγραφικούς αναπτυξιακούς στόχους για τμήματα με σημαντικές δυνατότητες απορρόφησης των αποφοίτων τους.

Όλες οι λεπτομέρειες περιλαμβάνονται παρακάτω στο ΦΕΚ που αναφέρει όλες τις αλλαγές ανά τμήμα.

Δείτε το ΦΕΚ εδώ

Πηγή

Απάντηση