Σχολεία: 6.000 μαθητές δίνουν εξετάσεις PISA σήμερα στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών

Εν μέσω αντιδράσεων των εκπαιδευτικών, στάσεων εργασίας και δικαστικών παρεμβάσεων γίνονται σήμερα οι εξετάσεις «τύπου PISA» με τη συμμετοχή 6.000 μαθητών από 600 σχολεία της χώρας. Πρόκειται για εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για μαθητές της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού και της Γ’ τάξης Γυμνασίου στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών.

Οι εξετάσεις στοχεύουν στην έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών. Στις διαγνωστικές εξετάσεις παίρνουν μέρος σχολεία από όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Η επιλογή έγινε από Επιστημονική Επιτροπή με στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Περιλαμβάνονται μονοθέσια-ολιγοθέσια-πολυθέσια Δημοτικά και μικρά-μεσαία-μεγάλα Γυμνάσια. Στόχος ήταν το δείγμα να είναι αντιπροσωπευτικό όλων των σχολείων της χώρας, έτσι ώστε να συμμετέχουν μαθητές που φοιτούν σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα με διαφορετικές συνθήκες. Τα φύλλα απαντήσεων των μαθητών εκτός από το ότι είναι ανώνυμα, περιέχουν μόνο την πληροφορία της Περιφέρειας όπου ανήκει κάθε σχολείο, δηλαδή όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, θα γνωρίζουμε πώς τα πήγαν οι μαθητές της Αττικής, της Ηπείρου, του Νοτίου Αιγαίου και όχι προσωπικά ο κάθε μαθητής.

Η θέση του υπουργείου Παιδείας για τις εξετάσεις

Σύμφωνα με το υπουργείο οι διαγνωστικές εξετάσεις, δεν έχουν σχέση με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ή του εκπαιδευτικού έργου, διότι εκτός από το γεγονός ότι δεν θα υπάρχουν στοιχεία για συγκεκριμένα σχολεία ή εκπαιδευτικούς, το αποτέλεσμα των εξετάσεων θα απεικονίζει μόνο ποιες γνώσεις κατέκτησαν. Δεν θα δημιουργηθεί λίστα κατάταξης ούτε αριστείας.

Οι μαθητές δεν χρειάζονται καμία προετοιμασία για να συμμετέχουν στις εξετάσεις, δεν βαθμολογούνται, δεν κρίνεται η εισαγωγή τους σε επόμενη βαθμίδα, δεν συναγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα είναι ο καλύτερος, δεν πρόκειται να καταλάβουν κάποια θέση. Οι διαγνωστικές εξετάσεις δεν είναι εξετάσεις αριστείας.

Τι περιλαμβάνουν τα θέματα

Τις βασικές γνώσεις που οι μαθητές πρέπει να έχουν κατακτήσει στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Τα θέματα είναι οικεία για τους μαθητές, στο ύφος των σχολικών βιβλίων και όσων έχουν διδαχθεί αυτά τα χρόνια. Οι διαγνωστικές εξετάσεις δεν έρχονται να αιφνιδιάσουν τους μαθητές με θέματα που δεν τα έχουν ξαναδεί. Τα θέματα θα καθορίσουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι επελέγησαν από το ΙΕΠ, μετά από ανοιχτή πρόσκληση, μεταξύ αυτών που διδάσκουν σήμερα σε σχολεία, ούτως ώστε τα θέματα να έχουν άμεση σχέση με τη σχολική πραγματικότητα.

Παράλληλα, εννεαμελής Επιστημονική Επιτροπή έδωσε σαφείς και αναλυτικές οδηγίες για την εκπόνηση των θεμάτων. Στόχος των εξετάσεων είναι να βελτιώνουμε το εκπαιδευτικό σύστημα βάσει συγκεκριμένων δεδομένων. Θα μάθουμε τι έχουν κατακτήσει οι μαθητές, τι έχουν κατανοήσει καλά από τα σχολικά εγχειρίδια και τι είναι εκείνο που τους δυσκολεύει και πόσο. Με τις πληροφορίες αυτές θα μπορέσουν να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις τόσο σε θέματα διδακτικής μεθοδολογίας όσο και στα Προγράμματα Σπουδών.

Η αγωγή κατά των εκπαιδευτικών

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών η στάση εργασίας των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ κατά της ελληνικής Pisa. Η Νίκη Κεραμέως είχε καταθέσει αγωγή ζητώντας από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών να αναγνωρίσει ως παράνομη και καταχρηστική την κινητοποίηση, ώστε να πραγματοποιηθούν απρόσκοπτα οι εξετάσεις. Σε ανάρτησή της, η Νίκη Κεραμέως αναφέρει:

«Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών η απεργία των συνδικαλιστικών ηγεσιών κατά της «ελληνικής Pisa». Αύριο θα διεξαχθεί κανονικά η διαδικασία και θα αξιοποιήσει επιτέλους και η χώρα μας ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο για τη βελτίωση της εκπαίδευσης».

πηγή:ethnos

Απάντηση