Συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για κοινές πτήσεις στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

H NASA και η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos υπέγραψαν μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για την ολοκλήρωση των πτήσεων με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), που θα επιτρέπει στους Ρώσους κοσμοναύτες να πετούν προς τον διαστημικό σταθμό με αμερικανικά διαστημόπλοια με αντάλλαγμα οι Αμερικανοί να μπορούν να ταξιδεύουν με ρωσικά διαστημόπλοια Soyuz, ανακοίνωσε σήμερα η Roskosmos.

«Η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και θα προωθήσει την ανάπτυξη της συνεργασίας εντός του πλαισίου του προγράμματος του ISS» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Roskosmos, στην οποία προστίθεται ότι η συμφωνία θα διευκολύνει «την εξερεύνηση του διαστήματος για ειρηνικούς σκοπούς».

Η NASA και η Roskosmos, που συνεργάζονται επί δύο δεκαετίες στον διεθνή διαστημικό σταθμό, επιδιώκουν εδώ και χρόνια να ανανεώσουν τις πτήσεις ρουτίνας με πληρώματα ως μέρος μιας μακροχρόνιας συνεργασίας των δύο υπηρεσιών, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους τελευταίους κρίκους συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας καθώς οι εντάσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αναζωπυρώνονται.

Οι πρώτες ολοκληρωμένες πτήσεις στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε η NASA, με τον Αμερικανό αστροναύτη Φρανκ Ρούμπιο να πραγματοποιεί πτήση προς τον διεθνή διαστημικό σταθμό(ISS) από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν μαζί με δύο Ρώσους κοσμοναύτες, τον Σεργκέι Προκόπιεφ και τον Ντμίτρι Πετέλιν.

Σε αντάλλαγμα, η κοσμοναύτης Άννα Κίκινα θα συμμετάσχει μαζί με δύο Αμερικανούς αστροναύτες και έναν Ιάπωνα αστροναύτη σε μια πτήση του διαστημοπλοίου SpaceX Crew Dragon με προορισμό τον ISS, το οποίο θα εκτοξευθεί από το διαστημικό κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα. Οι δύο υπηρεσίες κατά το παρελθόν είχαν μοιραστεί τις θέσεις αστροναυτών στο αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο και στο ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ.

Μετά την απόσυρση του λεωφορείου το 2011, οι ΗΠΑ βασίστηκαν στο ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ για την αποστολή Αμερικανών αστροναυτών στον διαστημικό σταθμό μέχρι το 2020, όταν η κάψουλα Crew Dragon της SpaceX αναβίωσε την ικανότητα της NASA για επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις και ξεκίνησε πτήσεις ρουτίνας στον ISS από τη Φλόριντα.

Η Κίκινα, που είναι μηχανικός και η μοναδική γυναίκα στο σώμα των ενεργών κοσμοναυτών της Ρωσίας, θα είναι η πρώτη Ρωσίδα που θα πραγματοποιήσει πτήση με την κάψουλα SpaceX’s Crew Dragon. Έχει εκπαιδευθεί για την αποστολή στο αρχηγείο αστροναυτών της NASA στο Χιούστον ενώ η συμφωνία ήταν υπό διαπραγμάτευση.

Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι η παρουσία τουλάχιστον ενός Ρώσου και ενός Αμερικανού στο διαστημικό σταθμό είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της λειτουργίας του εργαστηρίου. «Οι πτήσεις με ολοκληρωμένα πληρώματα διασφαλίζουν ότι υπάρχουν κατάλληλα εκπαιδευμένα μέλη πληρώματος στον σταθμό για την απαραίτητη συντήρηση και τους διαστημικούς περιπάτους» αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της NASA. Λίγο πριν ανακοινωθεί η συμφωνία, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αντικατέστησε τον επικεφαλής της Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, με τον Γιούρι Μπορίσοφ, πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό και αναπληρωτή υπουργό άμυνας.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση