Η NASA απενεργοποιεί τα διαστημόπλοια Voyager: Δείτε τις καλύτερες διαστημικές φωτογραφίες τους!

Τα διαστημόπλοια Voyager 1 και 2, απενεργοποιούνται μετά από 45 χρόνια διαστρικού ταξιδιού.

Τα Voyager 1 και Voyager 2 έχουν φτάσει στο διάστημα πιο μακριά από οποιοδήποτε αντικείμενο στην ιστορία. Παρόλο που είχαν εκτοξευθεί επισήμως για να μελετήσουν μόνο τα πλανητικά συστήματα του Δία και του Κρόνου, οι 2 διαστημικοί ανιχνευτές ήταν σε θέση να συνεχίσουν την αποστολή τους ξεπερνώντας κάθε προσδοκία των επιστημόνων. Εκτοξεύθηκαν και τα 2 το 1977 για να επωφεληθούν από την ευνοϊκή ευθυγράμμιση των πλανητών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970. Δείτε μερικές από τις ιστορικές φωτογραφίες που κατέγραψαν κατά τη διάρκεια του συναρπαστικού ταξιδιού τους:

Το Voyager 1 πλησίασε τον Κρόνο στις 23 Αυγούστου 1981, και μας χάρισε αυτή τη φωτογραφία με τους δακτυλίους του Κρόνου.
Ο Ποσειδώνας, όπως τον φωτογράφισε το Voyager 2 το 1989.

Το πρόγραμμα Voyager μπόρεσε να εκμεταλλευτεί μια στιγμή “κοσμικού” συντονισμού, όταν ο Δίας, ο Κρόνος, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας, ήταν όλοι παραταγμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε οι ανιχνευτές Voyager να μπορούν να επισκεφθούν καθέναν από αυτούς τους πλανήτες στο ταξίδι τους μακριά από τη Γη. Τα Voyager τράβηξαν εικόνες από τα σύννεφα του Δία, ανακάλυψαν νέα φαινόμενα όπως η ηφαιστειακή δραστηριότητα στο φεγγάρι του Δία Ιώ, και ερεύνησαν τους δακτυλίους του Κρόνου.

Η NASA χρησιμοποίησε τρεις εικόνες του Voyager 2, που τραβήχτηκαν μέσω υπεριώδους, ιώδους και πράσινου φίλτρου, για να συνθέσει αυτή τη φωτογραφία του Κρόνου.
Το φεγγάρι του Ουρανού, Μιράντα, όπως φωτογραφήθηκε από το Voyager 2 στις 24 Ιανουαρίου 1986, αποκαλύπτοντας το περίπλοκο γεωλογικό παρελθόν του.
Το Voyager 2 έδωσε στην ανθρωπότητα την πρώτη του κοντινή ματιά στον Τρίτωνα, το μεγαλύτερο φεγγάρι του Ποσειδώνα, το καλοκαίρι του 1989.

Η NASA έχει αναφέρει ότι η μοίρα των Voyager είναι να ταξιδεύουν αιωνίως στον Γαλαξία μας. Αλλά οι 2 ανιχνευτές που κινούνται με ραδιενεργό πλουτώνιο, χάνουν ενέργεια περίπου 4 watt το χρόνο. Μετά από 45 χρόνια, η NASA πήρε την απόφαση να μειώσει την ισχύ τους, κάτι που θα μπορούσε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους μερικά ακόμη χρόνια μέχρι περίπου το 2030. Οι αρχικές προβλέψεις ανέμεναν ότι η αποστολή Voyager θα διαρκέσει μόλις τέσσερα χρόνια. Είμαστε στο 2022 και ακόμη μας δίνουν δεδομένα. Ο Ralph McNutt, φυσικός στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins αναφέρει αστειευόμενος:

Έχουμε ήδη καλύψει 10 φορές την εγγύηση λειτουργίας αυτών των διαστημοσυσκευών!

Μία από τις σημαντικότερες αποστολές των Voyager, ήταν η μελέτη του Δια. Η φωτογράφιση του Δία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1979. Το Voyager 1 ολοκλήρωσε τη συνάντησή του με τον Δία στις αρχές Απριλίου, αφού τράβηξε σχεδόν 19.000 φωτογραφίες και ολοκλήρωσε αρκετές επιστημονικές μετρήσεις. Το Voyager 2 πήρε τη σκυτάλη στα τέλη Απριλίου, και η συνάντησή του με τον Δια έγινε τον Αύγουστο. Συνολικά, τα Voyager τράβηξαν περισσότερες από 33.000 φωτογραφίες του Δία και των πέντε μεγαλύτερων δορυφόρων του.

Η πλησιέστερη προσέγγιση του Voyager 1 στον Δία. Φωτογραφία τραβηγμένη στις 5 Φεβρουαρίου 1979.
Ο Δίας, με 2 από τα φεγγάρια του.
Εικόνα του δακτυλίου του Δία, που ανακαλύφθηκε από τα Voyager.
Το φεγγάρι Ευρώπη, πάνω από τον Δία, όπως καταγράφηκε από το Voyager 1 με χρήση πορτοκαλί και μοβ φίλτρων, στις 3 Μαρτίου 1979.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία που φωτογραφήθηκε από το Voyager 1, το Φεβρουάριο του 1979.

Ο πρωταρχικός σκοπός των διαστημοπλοίων και ανιχνευτών, ήταν να πετάξουν πάνω από τον Δία και τον Κρόνο, κάτι που έκαναν σε δύο χρόνια. Αφού ολοκλήρωσαν με επιτυχία την αρχική τους αποστολή, συνέχισαν να πηγαίνουν βαθύτερα στο διάστημα και να στέλνουν εικόνες του ηλιακού μας συστήματος από μακριά. Στις 14 Φεβρουαρίου 1990, το Voyager 1 βρισκόταν 6,4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. Μετά από εισήγηση του μεγάλου αστρονόμου και συγγραφέα Carl Sagan, το Voyager φωτογράφισε τον πλανήτη μας από αυτή την απόσταση, και μάς έστειλε την εμβληματική εικόνα “Pale Blue Dot” (Η αχνή μπλε κουκκίδα), που δείχνει τη Γη μέσα στην τεράστια έκταση του διαστήματος:

Στις 13 Οκτωβρίου, ο Sagan δίνει ομιλία στο Cornell και παρουσιάζει τη φωτογραφία στο κοινό. Την ίδια χρονιά, εκδίδεται το βιβλίο του A Pale Blue Dot: A Vision of the Human Future in Space. Η ομιλία της 13ης Οκτωβρίου του Sagan περιείχε αποσπάσματα από το συγκεκριμένο βιβλίο. Με τα λόγια του, τα οποία είναι ένα είδος επιστημονικής ποίησης, ο Carl Sagan μας λέει, όπως είχε οραματιστεί όταν είχε την ιδέα να βγει η φωτογραφία, να αναλογιστούμε πραγματικά τι είναι η Γη, ποια είναι η θέση μας σε αυτήν και σε ολόκληρο το Σύμπαν, και τελικά ποιος είναι ο σκοπός μας σε αυτόν τον κόσμο. Αξίζει να δείτε το απόσπασμα στο παρακάτω βίντεο:
YouTube player

Τα διαστημόπλοια Voyager 1 και 2, βρίσκονται τώρα 14,5 δισεκατομμύρια μίλια και 12 δισεκατομμύρια μίλια αντίστοιχα μακριά από τη Γη, και συνεχίζουν ακάθεκτα! Μπορείτε να δείτε σε πραγματικό χρόνο τη θέση τους εδώ.

Δείτε μερικές ακόμη ιστορικές φωτογραφίες των Voyager:

Ηφαιστειακή δραστηριότητα στην επιφάνεια της Ιώ, ενός από τα φεγγάρια του Δία.
Τα δαχτυλίδια του Ποσειδώνα.
Ο Ποσειδώνας, όπως φωτογραφήθηκε από το Voyager 2 το 1989. Εδώ, στα σημεία του κόκκινου ή λευκού χρωματισμού, σημαίνει ότι το φως του ήλιου διέρχεται μέσα από μια ατμόσφαιρα που είναι πλούσια σε μεθάνιο.
Το Voyager 2 κατέγραψε αυτές τις εικόνες, σε αληθινό χρώμα (αριστερά) και ψεύτικο χρώμα (δεξιά) του Ποσειδώνα το 1986.
Κρόνος, 16 Νοεμβρίου 1980.
Ο Ποσειδώνας το 1989.

Μετά το 2030, τα Voyager πιθανότατα θα χάσουν την επαφή με τη Γη. Ωστόσο, και οι δύο ανιχνευτές φέρουν ένα χρυσό δίσκο 30 εκατοστών που περιέχει πληροφορίες από τη Γη. Το αρχείο δεδομένων είναι χαραγμένο κυκλικά πάνω στην επιφάνεια του δίσκου. Το ίχνος αυτό αρχίζει με 150 απλά κωδικοποιημένες εικόνες από τη Γη. Μετά ακολουθεί ηχογραφημένο υλικό, μεταξύ άλλων και χαιρετιστήριες προσφωνήσεις σε 55 διαφορετικές γλώσσες, φυσικοί ήχοι (άνεμος, βροντή), και ήχοι ζώων. Στη συνέχεια ακολουθεί ένα μουσικό πρόγραμμα 90 λεπτών. Εκτός των άλλων περιλαμβάνει και το αρχαιοελληνικό χαιρετιστήριο μήνυμα με ερασμιακή προφορά: “Οἵτινές ποτ’ ἔστε χαίρετε! Εἰρηνικῶς πρὸς φίλους ἐληλύθαμεν φίλοι.”

Ο χρυσός δίσκος που βρίσκεται στο Voyager 1, και στο Voyager 2.

Το περιεχόμενο του δίσκου καθορίστηκε για τη ΝΑΣΑ από μία επιτροπή, με πρόεδρο τον Carl Sagan, στο Πανεπιστήμιο Cornell. Ο χρυσός δίσκος του Voyager υλοποιεί την αέναη αναζήτηση του ανθρώπινου γένους, αν μη τι άλλο, κάποιας συγγενούς υπάρξεως. Απευθύνονται σε άγνωστο παραλήπτη σε περίπτωση που τα ανακαλύψει ίσως κάποιος γήινος ή εξωγήινος πολιτισμός στο διάστημα, και αν υποθέσουμε ότι η διάρκεια ζωής τους θα είναι γύρω στα 500 εκατομμύρια χρόνια, ίσως να μη μάθουμε ποτέ εάν εκπλήρωσαν τον σκοπό τους.

Ο δίσκος είναι καλυμμένος με προστατευτική εξωτερική θήκη (Golden Record Cover), η οποία περιέχει ένα απλό εγχειρίδιο χρήσης, με ποιο τρόπο δηλαδή μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε το περιεχόμενό του. Οι βοηθητικές πληροφορίες είναι κωδικοποιημένες στο δυαδικό σύστημα και απεικονίζονται για παράδειγμα ως άτομο του υδρογόνου. Πέρα από αυτό απεικονίζεται η σχετική με 14 ραδιοπηγές Πάλσαρ (αστέρες νετρονίων με ισχυρό μαγνητικό πεδίο) τοποθεσία του πλανήτη μας στο διάστημα.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί και τι δεν περιλαμβάνει ο Χρυσός Δίσκος. Δεν περιλαμβάνει εικόνες πολέμου, φτώχειας και εξαθλίωσης, εγκλήματος ενώ δεν έχει αναφορές σε ιδεολογίες ή θρησκείες. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε αναλυτικά το οπτικοακουστικό περιεχόμενο του χρυσού δίσκου:

YouTube player

Σε 20.000 χρόνια, τα Voyager θα περάσουν από το πλησιέστερο αστέρι ως προς τη γη, το Proxima Centauri. Ο Εγγύτατος Κενταύρου είναι αστέρας τύπου ερυθρού νάνου, που απέχει περίπου 4.243 έτη φωτός και εντοπίζεται στον αστερισμό Κένταυρο.

Θα υπάρχει άραγε τότε η ανθρωπότητα όπως την ξέρουμε σήμερα;

 

https://www.pttl.gr/

Απάντηση