Υποχρεούμαι να μένω στο σχολείο έως τις 14.00;

Αρχικά η απάντηση, βάσει της νομοθεσίας, είναι ΟΧΙ.

Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι και τεκμηριωμένοι πρέπει να αναφέρουμε ότι για κάθε εκπ/κό υπάρχει το διδακτικό ωράριο του και το εργασιακό. Είναι δύο διαφορετικές έννοιες. Το διδακτικό ωράριο είναι οι ώρες διδασκαλίας που αναλαμβάνει μέσα στη σχολική τάξη.

Διδακτικό Ωράριο:

Το εργασιακό ωράριο κάθε εκπαιδευτικού τώρα, αφορά την εργασία που οφείλει να προσφέρει κάθε εκπ/κος, εκτός των διδακτικών του καθηκόντων στη σχολική τάξη. Αφορά την προσφορά άλλων υπηρεσιών, διοικητικών, γραφειοκρατικών, οργανωτικών κ.α. τις οποίες αναθέτει ο διευθυντής του σχολείου.

Ο χρόνος λοιπόν που οι εκπ/κοι παραμένουν στο σχολείο τους για προσφορά εξωδιδακτικού έργου, όπως ορίζει η παράγραφος 8 του άρθρο 13 του νόμου 1566/1985, όπως τροποποιήθηκε και προσφάτως με το άρθρο 101 του νόμου 4823/2021, είναι έως και 30ώρες την εβδομάδα και έως 6 ώρες την ημέρα.

Σε αυτό εδώ το σημείο γίνεται και η πιο συχνή παρανόηση από πολλούς. Υπολογίζουν αυθαίρετα 6 ώρες υποχρεωτικά ανά ημέρα, οπότε θεωρούν υποχρεωτικό ωράριο το 8.00-14.00. Ο νόμος όμως σε καμία περίπτωση δεν λέει κάτι τέτοιο. Ο νόμος μιλά για παραμονή στο σχολείο και βάζει ανώτατο όριο τις 6ώρες ημερησίως, εφοσον εκτελούνται εξωδιδακτικές εργασίες που ανατέθηκαν από τη διεύθυνση. Το 6 ώρες ημερησίως λοιπόν είναι, κατά το νόμο, απλώς το ανώτατο όριο και ΟΧΙ το υποχρεωτικό ωράριο.

Ακολουθεί η διατύπωση του νόμου:

Ακόμα η ίδια νομοθεσία χρησιμοποιείται φυσικά και στην εγκύκλιο του ΥΠΑΙθ 141076/Ε3/4-11-2021 που στάλθηκε το Νοέμβριο του 2021 για να αποσαφηνίσει το ίδιο ζήτημα.

Διαβάστε:

Παρόλα τα παραπάνω πολλοί διευθυντές ανά την επικράτεια απαιτούν από τους υφισταμένους τους να παραμένουν υποχρεωτικά 8.00-14.00 στη σχολική μονάδα λέγοντας ότι αυτό προβλέπει ο νόμος.

Όπως αναλύσαμε κάτι τέτοιο ΔΕΝ ισχύει. Ο εκπαιδευτικός έχει κάθε δικαίωμα να αποχωρεί μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου του, εάν δεν του έχουν ανατεθεί από τη διεύθυνση, επισήμως, εξωδιδακτικές εργασίες.

Εν κατακλείδι κάθε εκπαιδευτικός εργάζεται, έτσι κι αλλιώς πολύ περισσότερες ώρες από 30 εβδομαδιαίως..Εργάζεται πολλές ώρες που δεν καταγράφονται, ούτε φυσικά πληρώνονται από το σπίτι, προετοιμάζοντας τη διδασκαλία του. Είναι επομένως άτοπο, ανούσιο και κρίμα να υπάρχει διαμάχη στα σχολεία για το 1.15 ή 14.00…

Μαθαίνουμε για περιπτώσεις όπου ο διευθυντής εμμένει στο σχόλασμα στις 14.00 με αυταρχικότητα και εκπ/κοί, υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, απαιτώντας απο αυτόν κάθε μέρα να τους αναθέτει γραπτώς εξωδιδακτικό έργο, ώστε νόμιμα να υπακούσουν!

Ε προς θεού να μην φτάνουμε σε αυτό το σημείο.. Είμαστε όλοι συνάδελφοι και στην ουσία οι περισσότεροι, είμαστε με χαρά, στη διάθεση του σχολείου και των μαθητών μας ανά πάσα στιγμή, εντός και εκτός ωραρίων…

Ας μη βρίσκουμε ζητήματα να μας χωρίζουν, αλλά να προσπαθούμε με συνεννόηση και αλληλοκατανόηση να συνεργαζόμαστε..

πηγή: https://e-wall.net/

Απάντηση