Στήριξη από ψυχολόγους σε φοιτητές για να αντιμετωπίσουν προβλήματα προσαρμογής και προσωπικά ζητήματα

Η δυσκολία προσαρμογής των νέων φοιτητών στα καινούργια δεδομένα της φοιτητικής ζωής αλλά και τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα που εντοπίζονται γενικότερα στους νέους, που φοιτούν στα ΑΕΙ, έχει αναγκάσει τα πανεπιστήμια να λειτουργούν Κέντρα Ψυχολογικής Υποστήριξης, προκειμένου με την βοήθεια ψυχολόγων να τους στηρίξουν.

Μεγαλύτερη ανάγκη φροντίδας έχουν οι νέοι φοιτητές οι οποίοι δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στην «καινούργια ζωή», αλλά και οι μεγαλύτεροι καθώς διακατέχονται σύμφωνα με ευρήματα σχετικής έρευνας από άγχος, συμπτώματα κατάθλιψης, πλήξη, μοναξιά, ευερεθιστότητα, αϋπνία θυμό, σεξουαλικά και οικογενειακά προβλήματα κ.α. Αναγνωρίζοντας αυτά τα προβλήματα τα πανεπιστήμια καλούν τους φοιτητές να πηγαίνουν στα Συμβουλευτικά Κέντρα και να δέχονται βοήθεια είτε ατομικά είτε ομαδικά.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Συμβουλευτικό Κέντρο, στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κάθε φοιτητής αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα, τις προσωπικές του ανησυχίες και αδιέξοδα. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε:

  • τις δυσκολίες προσαρμογής στη φοιτητική ζωή και ό,τι καινούριο αυτή συνεπάγεται,
  • τις δυσκολίες στις σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους ή και το άλλο φύλο,
  • την αίσθηση μοναχικότητας, το άγχος, διάφορα ψυχοσωματικά προβλήματα και την κατάθλιψη,
  • τις δυσκολίες στις σπουδές (π.χ. αδυναμία συγκέντρωσης, μείωση της απόδοσης, άγχος εξετάσεων, έλλειψη ενδιαφέροντος για τις διδακτικές δραστηριότητες, κτλ.).

Η βοήθεια των ψυχολόγων

 

Το Κέντρο καλεί τους φοιτητές να τους επισκεφτούν «ό,τι και αν σας απασχολεί, έστω και αν φαίνεται ασήμαντο, μπορείτε να το μοιραστείτε με έναν ειδικό. Από τη στιγμή που απασχολεί έντονα τη σκέψη σας, αξίζει τον κόπο να το κουβεντιάσετε». Μάλιστα όσον αφορά στα θέματα της εχεμύθειας αναφέρει στους φοιτητές ότι «καμιά πληροφορία που σας αφορά δε μπορεί να διαρρεύσει δίχως τη συγκατάθεσή σας. Βασική μας αρχή είναι να διασφαλίσουμε το απόρρητο τόσο για την επίσκεψή σας στο Συμβουλευτικό Κέντρο, όσο και για ό,τι λέγεται κατά την διάρκεια μιας συνάντησης, όπως ορίζουν οι αρχές της ηθικής και της δεοντολογίας του επαγγέλματος του Ψυχολόγου».

 

Οι επιστήμονες τονίζουν προς τους φοιτητές σε μια προσπάθεια να κάμψουν τους δισταγμούς που μπορεί να έχουν ότι «η παρουσία ενός προβλήματος συνήθως δημιουργεί κάποιου βαθμού συναισθηματική φόρτιση. Η κατάσταση αυτή συχνά περιορίζει την ικανότητά μας να αντιληφθούμε καθαρά το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να ερχόμαστε σε αδιέξοδο, κάθε φορά που αναζητούμε μια λύση. Η συνειδητοποίηση αυτής της κατάστασης και η αναζήτηση βοήθειας για το σκοπό αυτό, συνιστά ένδειξη ψυχικού σθένους και όχι αδυναμίας, ενώ παράλληλα μας φέρει ένα βήμα πλησιέστερα στη λύση.

Τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές

 

Μια από τις τελευταίες έρευνες η οποία έγινε από το Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών σε φοιτητές διαφόρων Ελληνικών Πανεπιστημίων και σε δείγμα 1266 φοιτητών κατέδειξε όλα τα παραπάνω θέματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι φοιτητές και συγκεκριμένα:

 

Το 30,8% των φοιτητών ανέφερε ότι τον περισσότερο χρόνο δεν έχει κανένα ενδιαφέρον.

  • Προβλήματα ύπνου. Σχετικά με την ικανοποίηση στον ύπνο το 10,8% δήλωσε πολύ απογοητευμένο, το 17,1% απογοητευμένο, το 35,2% δήλωσε πως δεν είναι ούτε ικανοποιημένο αλλά ούτε και απογοητευμένο. Το 28,2 δήλωσε ικανοποιημένο ενώ το 8,7, πολύ ικανοποιημένο.
  • Οσον αφορά στο σεξ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό φοιτητών, το 31, 3% δήλωσε πως είναι πολύ απογοητευμένο. Το 19,2% δήλωσε απογοητευμένο, το 19,9% δήλωσε πως δεν είναι ούτε ικανοποιημένο αλλά και ούτε και απογοητευμένο. Το 20,1% δήλωσε ικανοποιημένο και μόλις το 9,6% δήλωσε πως είναι πολύ ικανοποιημένο.
  • Αρνητικά συναισθήματα. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των φοιτητών δήλωσε ότι έχει πολύ συχνά αρνητικά συναισθήματα. Πρόκειται για το 35,2% των φοιτητών. Μόνο το 3,4% ανέφερε ότι δεν έχει ποτέ αρνητικά συναισθήματα. Το 14,1% ανέφερε ότι έχει συχνά, το 24,3% ότι έχει αρκετά συχνά και το 22,9% ότι έχει πάντα.
  • Θυμός. Σε σχέση με την αίσθηση θυμού το 32,8 των φοιτητών δήλωσε ότι έχει «αρκετά» και το 18,6 δήλωσε πως έχει «υπερβολικά». «Καθόλου» δήλωσε μόλις το 9,6%. Το 18,2 δήλωσε «λίγο» και το 20,8 «μέτρια».
πηγή:ethnos

 

Απάντηση