Φόβοι για μάθημα σε κρύες αίθουσες στα σχολεία

Σε απόλυτο εκτροχιασμό βρίσκονται τα ταμεία των σχολικών επιτροπών λόγω των υπέρογκων ποσών που καλούνται να καταβάλουν, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, για την αποπληρωμή λογαριασμών, ρεύματος και θέρμανσης.

Η περσινή σχολική χρονιά, με τα ανοιχτά παράθυρα λόγω Covid, φαίνεται πως εκτόξευσε τις ανάγκες για θέρμανση στα ύψη, αναγκάζοντας τις σχολικές επιτροπές να διαθέσουν το σύνολο της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης αποκλειστικά στην εξόφληση λογαριασμών.

Και ενώ οι έκτακτες ενισχύσεις της πολιτείας δεν φτάνουν για να καλύψουν τα αυξημένα έξοδα, Τα άλλοτε νοικοκυρεμένα ταμεία αποκτούν μέρα με τη μέρα ολοένα και μεγαλύτερες «μαύρες τρύπες».

Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών διακανονίζουν οφειλές, ώστε να περισσεύει, κάτι και για λοιπές ανάγκες, οι οποίες όμως αναμένεται φέτος να μείνουν ακάλυπτες.

Την ίδια ώρα σοκ προκαλεί, σύμφωνα με Τα Νέα, η πληροφορία ότι υπάλληλοι της ΔΕΗ έφτασαν προ 10 ημερών έξω από νηπιαγωγείο της Αττικής με εντολή να κόψουν το ρεύμα για απλήρωτο λογαριασμό.

«Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά μας να κρυώσουν», είναι η απάντηση που δίνεται από κάθε σχολική επιτροπή ανά την επικράτεια, με τους προέδρους τους να δεσμεύονται ότι θα πράξουν ότι περνάει από το χέρι τους για να κρατηθούν τα σχολεία ζεστά.

Ταυτόχρονα, κοινή είναι και η έκκληση που απευθύνουν προς το κράτος, ζητώντας να αυξηθούν τα ποσά των έκτακτων ενισχύσεων, ώστε να καταλαγιάσει ο φόβος για μάθημα τον φετινό χειμώνα σε κρύες σχολικές αίθουσες.

Ενδεικτική της δεινής θέσης στην οποία βρίσκονται οι σχολικές επιτροπές είναι η περίπτωση της Θεσσαλονίκης.

όπως εξηγεί στα Νέα η αντιδήμαρχος παιδείας Ιωάννα Κοσμοπούλου που διαχειρίζεται τα οικονομικά δύο σχολικών επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για τις συνολικά 218 σχολικές μονάδες του Δήμου Θεσσαλονίκης, η περυσινή ετήσια κρατική επιχορήγηση ήταν συνολικά 2, 7 εκατ. ευρώ και περιλάμβανε τα 2.4 εκατ. ευρώ της ετήσιας κρατικής ενίσχυσης για θέρμανση ύψους 300.000 ευρώ που δόθηκε τον Μάρτιο.

Οι ετήσιες δαπάνες όμως για ρεύμα και θέρμανση ξεπέρασαν το ποσό της ετήσιας επιχορήγησης κατά 450.000 ευρώ, αφού το κόστος για θέρμανση στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανήλθε στα 1.25 εκατ. ευρώ, της Δευτεροβάθμιας 1,1 εκατ. ευρώ και για ρεύμα στα 800.000 ευρώ, δαπάνη που συνολικά αγγίζει τα 3.15 εκατ. ευρώ.

Η Πρωτοβάθμια για τη θέρμανση εξόφλησε τα 600.000 ευρώ από τα 1,25 και τα υπόλοιπα τα έχει σε διακανονισμό.

Το ίδιο και η Δευτεροβάθμια που εξόφλησε τα 350.000 ευρώ.

πηγή:dikaiologitika

Απάντηση