Άδοξο τέλος για το διασημότερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο

Πριν από δύο χρόνια το  γιγαντιαίο ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο κατέρρευσε μετά από μια μακρά πορεία δεκαετιών, που σημαδεύτηκαν από μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις. Η πλατφόρμα οργάνων του 305 μέτρων τηλεσκοπίου κατέρρευσε προκαλώντας ζημιές στο «πιάτο» αλλά και στις γύρω εγκαταστάσεις.
Ήταν ένα δυσάρεστο γεγονός για την επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο αφού το εμβληματικό ραδιοτηλεσκόπιο για σχεδόν έξι δεκαετίες έπαιζε σημαντικό ρόλο στην επιστημονική έρευνα πάνω στη ραδιοαστρονομία, το ηλιακό σύστημα κ.α.
Το τηλεσκόπιο, που είχε χτιστεί το 1963, ήταν για δεκαετίες το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο, και είναι ιστορικής σημασίας για την αστρονομία. Ήταν από αυτό που απεστάλη διαστρικό μήνυμα το 1974, απευθυνόμενο σε πιθανούς εξωγήινους πολιτισμούς, και αυτό από στο οποίο ανακαλύφθηκε ο πρώτος πλανήτης εκτός του ηλιακού μας συστήματος, το 1992. Επίσης, έχει κάνει σημαντική δουλειά ως προς τη μελέτη των αστεροειδών που βρίσκονται κοντά στη Γη, τη μελέτη περίεργων φαινομένων όπως τα FRB (fast radio bursts) κ.α.
Τον έλεγχο του τηλεσκοπίου είχε το Εθνικό Ίδρυμα Επιστήμης των ΗΠΑ το οποίο όταν έγινε η κατέρρευση είχε ανακοινώσει ότι θα χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή του ραδιοτηλεσκοπίου. Τελικά έγινε γνωστό ότι η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει στην χρηματοδότηση της ανακατασκευής θεωρώντας ότι υπάρχουν πλέον πολλά τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο που μπορούν να αναλάβουν τις αποστολές και τις παρατηρήσεις που πραγματοποιούσε το τηλεσκόπιο του Αρεσίμπο. Αποφασίστηκε στο σημείο που εξακολουθεί να βρίσκεται το κατεστραμμένο πλέον τηλεσκόπιο να κατασκευαστεί ένα κέντρο επιστημονικής επιμόρφωσης.
Naftemporiki.gr

Απάντηση