Δείτε ζωντανά από την Ακαδημία Αθηνών την εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Αθανάσιου Φωκά

Την Πέμπτη  1 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19.00 θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Τελετών

 (Πανεπιστημίου 28) της Ακαδημίας Αθηνών το νέο βιβλίο  του Ακαδημαϊκού

και καθηγητή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Cambridge

κ. Αθανάσιου Φωκά με τίτλο: “Μονοπάτια κατανόησης”  

Πρόκειται για μία άκρως διεπιστημονική προσπάθεια, στην οποία καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η διαλεύκανση θεμελιωδών νευρωνικών μηχανισμών, από το συνεχές των ασυνειδήτων-συνειδητών διαδικασιών, μέχρι τις διαδικασίες μνήμης και μάθησης σε μοριακό επίπεδο.

Βασικό συστατικό στοιχείο αυτής της καινοτόμου προσέγγισης αποτελεί η εισαγωγή της έννοιας των μεταναπαραστάσεων, στην οποία εντοπίζεται το κύριο χαρακτηριστικό της νοητικής μας υπεροχής  σε σχέση με τους εξελικτικούς μας προγόνους.

Για την υποστήριξη και επεξήγηση των ανωτέρω χρησιμοποιούνται μια πληθώρα παραδειγμάτων από τις περιοχές των Μαθηματικών, της Φυσικής, των Επιστημών του Μηχανικού, της Τεχνολογίας, της Βιολογίας, της Ιατρικής, της Φιλοσοφίας και της Ζωγραφικής.

 

 Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.academyofathens.gr/el/sessions/20221201

 

Ακολουθεί το μέρος της συνέντευξης του κ. Αθανασίου Φωκά που έδωσε στον κ. Κωνσταντίνο Μπουραζάνα στο πλαίσιο του 1ου  Διαδικτυακού Μαθητικού Μαθηματικού Φεστιβάλ και την οποία μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί

Κωνσταντίνος Μπουραζάνας:

Κύριε Φωκά  από ότι γνωρίζω γράφετε τελευταία ένα πάρα, πολύ καλό βιβλίο το οποίο μάλιστα συνδέει αρκετές Επιστήμες,  ο τίτλος είναι πως κατανοούμε,  τα θέλετε να μας πείτε για αυτό το βιβλίο σας.

Αθανάσιος Φωκάς: 

Ευχαρίστως.

Όσο περισσότερο ωριμάζει κάποιος επιστήμονας, τόσο περισσότερο νιώθει ανάγκη να προσφέρει. Όταν  αρχίζεις την καριέρα σου ενδιαφέρεσαι  κυρίως για τον εαυτό σου  να πάρεις προαγωγή να γίνεις γνωστός  και τα λοιπά.

Όσο περνούν τα χρόνια τόσο και περισσότερο αυτό διαφοροποιείται και ο καινούργιος σου  στόχος γίνεται  πώς τα προσφέρεις πως θα προσφέρεις στην επιστήμη ειδικά και στην κοινωνία γενικότερα.

 

Τα τελευταία χρόνια ο δικός μου ο κύριος στόχος είναι πως θα προσφέρω ιδιαίτερα στους νέους.

Γιατί στους νέους;

Διότι οι νέοι κληρονόμησαν πολλά προβλήματα τα οποία εμείς τους δημιουργήσαμε κατά συνέπεια νιώθω όντος μία ηθική ανάγκη όσο μπορώ να τους βοηθήσω και αυτός ήταν ο κύριος λόγος που με οδήγησε να γράψω αυτό το βιβλίο.

Αυτό το βιβλίο είναι όντως μοναδικό, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία  για αυτό γιατί συνδυάζει: μαθηματικά, φυσική, τεχνολογία, βιολογία, νευροεπιστήμες, ιατρική, φιλοσοφία, ζωγραφική και μουσική.

Ποιος είναι ο στόχος του;

Ο στόχος του είναι όχι μόνο να αποδείξει ότι όλα αυτά τα οποία σας ανέφερα, μπορεί να αντιμετωπισθούν μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο, αλλά όλα αυτά αποτελούν παραδείγματα γενικών αξιωμάτων, τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούμε για την εύρεση της αλήθειας σε οποιοδήποτε χώρο.

Από πού προέρχονται αυτά τα αξιώματα;

Δεν είναι τίποτα άλλο παρά  εκφράσεις του τρόπου με τους οποίους λειτουργεί ο εγκέφαλος. Με λίγα λόγια η τοποθέτησή μου είναι: ότι κάτι κάθε θεωρία είναι ελλιπής, διότι δεν λαμβάνει υπόψη τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου.

Για να κατανοήσουμε πρέπει να εμβαθύνουμε όσο περισσότερο μπορούμε και να εξερευνήσουμε ποια είναι τα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος.  Αυτός είναι ο στόχος του βιβλίου. Το βιβλίο έχει διπλό στόχο, αφενός μεν αναφερόμενος σε αυτές τις περιοχές, δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη, να αποκτήσει βασικές γνώσεις για πολλούς χώρους,  για θέματα τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά στη ζωή μας και για θέματα τα οποία είναι απαραίτητο να έχουμε κάποια γνώση.  Αυτό για έναν νέο σήμερα, είναι πολύ δύσκολο να το επιτύχει, διότι θα πρέπει για παράδειγμα να διαβάσει διακόσια 250 συγκεκριμένα βιβλία, το οποίο είναι αδύνατο.

Αυτό το απόσταγμα της γνώσης υπάρχει στο βιβλίο μου. Αυτή είναι μία προσφορά, η δεύτερη προσφορά είναι βρει και να  μελετήσει ο αναγνώστης τις γενικές αρχές τις οποίες ανέφερα προηγουμένως. Τις γενικές αρχές οι οποίες μας επιτρέπουν να φτάνουμε στα αλήθεια. Αυτή είναι η ουσία του βιβλίου μου.

Κωνσταντίνος Μπουραζάνας:

Πολύ ωραία!

Νομίζω ότι θα έχουμε τη χαρά γρήγορα να το τελειώσετε και να μπορούμε να το απολαύσουμε. Ελπίζουμε να είναι κατανοητό από όλους τους μαθητές και να είναι Καλοτάξιδο αυτό το βιβλίο σας.

Αθανάσιος Φωκάς:

Ευχαριστώ πάρα πολύ!

Το βιβλίο αυτό ήδη μεταφραστεί στα Ελληνικά.

Η κόρη μου εφέτος εισήχθη στο πανεπιστήμιο του Cambridge και έχει διαβάσει όλα τα κεφάλαια του βίβλου, σημεία τα οποία δεν κατανοούσε μου τα έχει αναφέρει και το έχω αντιμετωπίσει.  Άρα αυτό που σίγουρα μπορώ να σας πω είναι ότι, ένας πολύ καλός μαθητής μπορεί να κατανοήσει σχεδόν όλο το βιβλίο.

Κωνσταντίνος Μπουραζάνας:

θα το περιμένουμε με χαρά και αγωνία!

Αθανάσιος Φωκάς:

Σας  ευχαριστώ πολύ!

 

 Η συνέντευξη  σε βίντεο

Απάντηση