Πρωθυπουργός: Θα είμαστε αυστηροί συνολικά με τα πανεπιστήμια στη χώρα

Θα είμαστε αυστηροί συνολικά με τα πανεπιστήμια στη χώρα. Θέλουμε τα τμήματα να είναι βιώσιμα.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης , στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου, στην Αλεξανδρούπολη.

Για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης   ο Κ. Μητσοτάκης είπε πως ” είναι και η δουλειά του ιδίου του Πανεπιστημίου να στηρίξει τα ακριτικά τμήματα με το να τα κάνει πιο ανταγωνιστικά και να μπορέσουν οι απόφοιτοι των τμημάτων αυτών να γνωρίζουν ότι έχουν καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας”.

Για την εξαγγελία  δημιουργίας   δύο νέων τμημάτων στον Έβρο ο πρωθυπουργός είπε: “Δεν φτιάχνουμε απλά ένα τμήμα, θέλω να το τονίσω αυτό, για να στηρίξουμε μια πόλη. Φτιάχνουμε ένα τμήμα διότι θέλουμε να γνωρίζουμε ότι οι φοιτητές που θα σπουδάσουν εκεί έχουν τελικά καλές προοπτικές”.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, είπατε χθες ότι θα ιδρυθεί Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο, κάτι που περιμένει πάρα πολλά χρόνια η τοπική κοινωνία. Το 2021, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είχατε πει ότι περιμένετε το σχέδιο της διακομματικής ειδικά για να δείτε τα σχέδια, που έχετε πολλά σχέδια κιόλας, για την ανάπτυξη και για την άρση της απομόνωσης του βόρειου τμήματος του Έβρου.

Τότε, το 2021 στη ΔΕΘ, χαρακτηρίσατε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης φάρο καινοτομίας, γνώσης και είπατε ότι έχει πολλά φιλόδοξα σχέδια για την περιοχή.

Κύριε Πρόεδρε, πριν τις αλλαγές στους νόμους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρωτοετείς φοιτητές στην Ορεστιάδα έρχονταν 200. Φέτος και αφού ήρθε πολλές φορές ο κ. Συρίγος και μας έλεγε για τις εντολές του Πρωθυπουργού, ήρθαν μόλις 55 άτομα.

Για ποια ανάπτυξη μιλάμε; Πώς θα στηριχθεί το πανεπιστήμιο ουσιαστικά, που όταν βλέπεις απέναντι τα πανεπιστήμια της Αδριανούπολης ντρέπεσαι και λυπάσαι; Πώς θα στηριχθούν ουσιαστικά οι πανεπιστημιακές σχολές σε Ορεστιάδα και Διδυμότειχο, όταν δεν έρχονται φοιτητές; Ευχαριστώ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Σάς ευχαριστώ για το ερώτημά σας, το οποίο είναι πολύ εύλογο και τολμώ να πω και πολύ ουσιαστικό.

Και χθες μίλησα για την μεγάλη σημασία που αποδίδω στον ρόλο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και για τη φιλοδοξία μου, η οποία πρέπει να είναι και φιλοδοξία του ίδιου του πανεπιστημίου, τελικά να γίνει το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη χώρα.

Ένα πανεπιστήμιο με πολλές δυνατότητες, με μία καινούρια ηγεσία, ένα πανεπιστήμιο το οποίο φαίνεται να έχει τη διάθεση να αξιοποιήσει τα καινούργια εργαλεία που ο νέος νόμος-πλαίσιο τον οποίον ψηφίσαμε του προσφέρει και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό.

Είναι από τη φύση του ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξει όλα τα τμήματά του, σε όλες τις πόλεις που αυτά βρίσκονται.

 

Αναφερθήκατε στο πρόβλημα της απομόνωσης του βόρειου Έβρου, το οποίο σε μεγάλο βαθμό μπορεί να είναι και ανασχετικό για την επιλογή φοιτητών να πάνε να σπουδάσουν εκεί. Και εκεί ακριβώς εμείς έχουμε έναν ρόλο να παίξουμε ως κεντρικό κράτος, με μία σειρά από παρεμβάσεις.

Η πρώτη είναι να στηρίξουμε τους φοιτητές οι οποίοι επιλέγουν να σπουδάσουν στην ακριτική Ελλάδα γενικά και στα πιο ακριτικά μέρη της Ελλάδος. Αυτό είναι κάτι το οποίο αφορά συνολικά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, γιατί όπως γνωρίζετε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα φοιτητικής στέγασης, ύψους 130 εκατομμυρίων μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, υλοποιείται από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε φτηνή στέγη στους φοιτητές οι οποίοι θα έρθουν να σπουδάσουν στη Θράκη.

Ταυτόχρονα, έχουμε εξαγγείλει κι έχουμε ήδη υλοποιήσει την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος ενοικίου από τα 1.000 στα 1.500 και υπό προϋποθέσεις στα 2.000 ευρώ. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έχει ήδη εκταμιεύσει 6 εκατομμύρια, κάτι παραπάνω από 6 εκατομμύρια φέτος, σε σχέση με τα 3 εκατομμύρια τα οποία εκταμίευσε πέρυσι.

Όμως είναι και η δουλειά του ιδίου του Πανεπιστημίου να στηρίξει τα ακριτικά τμήματα με το να τα κάνει πιο ανταγωνιστικά και να μπορέσουν οι απόφοιτοι των τμημάτων αυτών να γνωρίζουν ότι έχουν καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας.

Δεν φτιάχνουμε απλά ένα τμήμα, θέλω να το τονίσω αυτό, για να στηρίξουμε μια πόλη. Φτιάχνουμε ένα τμήμα διότι θέλουμε να γνωρίζουμε ότι οι φοιτητές που θα σπουδάσουν εκεί έχουν τελικά καλές προοπτικές.

Η πρώτη τακτική ακολουθήθηκε κατά κόρον στο παρελθόν. Οδήγησε στο μαράζωμα των τμημάτων και στην καλλιέργεια ψεύτικων προσδοκιών, αναπτυξιακών προσδοκιών πόλεων που πίστευαν ότι πάντα μπορούν να ζουν από τμήματα τα οποία δεν είναι βιώσιμα.

Εμείς θέλουμε βιώσιμα τμήματα. Και ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

Και θα είμαστε αυστηροί συνολικά με τα πανεπιστήμια στη χώρα. Θέλουμε τα τμήματα να είναι βιώσιμα. Αλλά έχουμε έναν λόγο παραπάνω να στηρίξουμε εκείνα τα τμήματα της ακριτικής Ελλάδος τα οποία χρειάζονται μια ιδιαίτερη φροντίδα.

Και βέβαια, για να σπάσουμε την απομόνωση του βόρειου Έβρου πρέπει να επενδύσουμε συνολικά στις υποδομές μας: δρόμους, αλλά επιτρέψτε μου να πω, και τρένα.

Η σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο όταν ολοκληρωθεί θα έχει ουσιαστικά χαρακτήρα -για να το πω απλά- ενός προαστιακού, ενός τρένου το οποίο θα μπορεί πολύ εύκολα να εξυπηρετεί όλο τον Έβρο με ταχύτητα και με ασφάλεια.

Αυτού του είδους οι επενδύσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να αισθάνεται άνετα ο φοιτητής ο οποίος θέλει να σπουδάσει στο τμήμα αυτό, να μην θεωρεί ότι είναι η τελευταία του επιλογή ένα τμήμα στην Ορεστιάδα ή ένα τμήμα ψυχολογίας το οποίο θα γίνει στο Διδυμότειχο αλλά να γνωρίζει ότι αν πάει εκεί θα έχει καλές προοπτικές γιατί θα πάρει καλές σπουδές.

Ειδικά για το τμήμα ψυχολογίας, η ψυχολογία είναι ένα αντικείμενο που επιστρέφει θα έλεγα δυναμικά στο προσκήνιο. Εθεωρείτο μια επιστήμη η οποία δεν είχε πολλές προοπτικές. Τώρα βλέπουμε ότι έχει πολύ σημαντικές επαγγελματικές προοπτικές και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι και το τμήμα στο Διδυμότειχο θα είναι ένα πολύ καλό τμήμα. Θα βοηθήσουμε και με τις υποδομές -και σε συνεννόηση πάντα με την Περιφέρεια- διότι τα τμήματα αυτά τελικά θα είναι τμήματα υγιή που θα στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες αλλά κυρίως θα προσφέρουν καλή εκπαίδευση στα νέα παιδιά που θα τα επιλέξουν.

Απάντηση