Οι άμεσες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα “δρομολογηθούν” από τον επόμενο υπουργό Παιδείας

Τρεις είναι οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα “δρομολογηθούν” από το επόμενο υπουργό Παιδείας, με το δεδομένο ότι όπως όλα δείχνουν η επόμενη Κυβέρνηση θα είναι με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη.

Ειδικότερα:

Α. Το πρώτο νομοσχέδιο που θα ετοιμαστεί είναι το νέο σύστημα διορισμών και προσλήψεων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Το προσχέδιο είναι έτοιμο από την Επιτροπή “Κόπτση” αλλά “πάγωσε” εν όψει προκήρυξης των εθνικών εκλογών (διαβάστε εδώ).

Β. Το δεύτερο νομοσχέδιο είναι η θεσμοθέτηση του Εθνικού Απολυτηρίου. Θα τεθεί, ως προϋπόθεση  στους μαθητές, εκτός από την επιτυχή ολοκλήρωση των τριών τάξεων του Λυκείου, και η κατοχή ενός αναγνωρισμένου Πιστοποιητικού    Γλωσσομάθειας.Θα δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές -εφόσον το επιθυμούν – να το αποκτήσουν δωρεάν μέσω του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας ή με Voucher .

Ο Γενικός Μέσος Όρος του Εθνικού Απολυτηρίου θα προκύπτει από τους βαθμούς  των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη.

Γ. Θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση του νέου ακαδημαϊκού χάρτη, με τη  διαδικασία συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων Πανεπιστημίων, η οποία θα αποτυπωθεί στο Μηχανογραφικό Δελτίο το οποίο θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2024.

 

Τρία είναι τα στοιχεία που θα ληφθούν  υπόψιν στη διαδικασία συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων Πανεπιστημίων:

  •     Τα αποτελέσματα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, οι συνέπειες της εφαρμογής σχετικά με τον ακαδημαϊκό χάρτη και την διάρθρωσή του.
  •     Δεύτερο στοιχείο είναι τυχόν προτάσεις Πανεπιστημίων.
  •     Και το τρίτο είναι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, με μελέτη που εκπονεί λαμβάνοντας υπόψη και ποιες είναι οι ανάγκες στην αγορά εργασίας.

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την παιδεία

Ελεύθερη επιλογή του σχολείου στο οποίο θα φοιτούν τα παιδιά τους , προβλέπει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας , το οποίο ανακοινώθηκε προεκλογικά.

Επίσης για τις αποδοχές των εκπαιδευτικών η Νέα Δημοκρατία δεσμεύτηκε για “αύξηση των μισθολογικών απολαβών εκπαιδευτικών, με έμφαση στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και σε στελέχη εκπαίδευσης με αυξημένες αρμοδιότητες”.

Επιπλέον η ΝΔ υποσχέθηκε Voucher για διεθνώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας και ψηφιακών δεξιοτήτων.

Ειδικότερα το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την παιδεία περιλαμβάνει τα εξής:

  • Διεύρυνση της εφαρμογής του ολοήμερου σχολείου ως τις 17:30 και επέκταση εφαρμογής του διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος
  • σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα.
  • Επέκταση πρότυπων και πειραματικών σχολείων: 150 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία μέχρι το 2027.
  • Αύξηση των μισθολογικών απολαβών εκπαιδευτικών, με έμφαση στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και σε στελέχη εκπαίδευσης με αυξημένες αρμοδιότητες.
  •  Ελεύθερη επιλογή από γονέα της σχολικής μονάδας φοίτησης των μαθητών.
  • Ανέγερση φοιτητικών εστιών για τη στέγαση 8.500 φοιτητών μέσω ΣΔΙΤ.
  • Ενίσχυση του θεσμού της μαθητείας και Αναβάθμιση Επαγγελματικών Λυκείων.
  • Επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών και αναβάθμιση των υποδομών στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας. Επέκταση του θεσμού των Πειραματικών ΕΠΑΣ και ενιαίος τρόπος λειτουργίας των ΕΠΑΛ, όπως τα Πρότυπα ΕΠΑΛ.
  • Ειδικό πρόγραμμα για τον σχολικό εκφοβισμό. Εθνική στρατηγική κατά της βίας κατά των ανηλίκων.
  • Voucher για διεθνώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας και ψηφιακών δεξιοτήτων σε  Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
πηγη:www.esos.gr

Απάντηση