Τα 10 καλύτερα Πανεπιστήμια της Ελλάδας: Ποια είναι;

Την 7η θέση καταλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανάμεσα στα 66 συνολικά καλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας, με βάση τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων «Webometrics Ranking Web of Universities», η οποία δημοσιεύθηκε στις 29/7/ 2023.   Σημαντική ήταν και η διάκριση για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση της Κατάταξης, το ΕΚΠΑ  βρίσκεται στην 252η  θέση παγκοσμίως μεταξύ 12.000 Πανεπιστημίων, στην 55η θέση μεταξύ των 3465 Πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντίστοιχα στην 1η θέση στην Ελλάδα μεταξύ των ελληνικών Πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στην κατάταξη.

Τι είναι το Webometrics Ranking Web of Universities

Θεωρείται από τους πλέον έγκυρους πίνακες κατάταξης παγκοσμίως, διότι στηρίζεται σε στοιχεία άμεσα επαληθεύσιμα στο διαδίκτυο, και όχι σε δείκτες που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε συνεντεύξεις, ερωτηματολόγια και «έρευνες γνώμης», τα οποία διακατέχονται σε κάποιες περιπτώσεις από μεροληψία ή υποκειμενισμό. Βασική αρχή της συγκεκριμένης κατάταξης είναι ότι στη σημερινή εποχή η πλειονότητα των σημαντικότερων δραστηριοτήτων ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος πρέπει να ανακλάται στον παγκόσμιο ιστό. Η κατάταξη δημοσιεύεται για 20η χρονιά, από το 2004, και ανανεώνεται δύο φορές τον χρόνο, κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο.

Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ, τα πανεπιστήμια με βάση  το  Webometrics Ranking Web of Universities κατατάσσονται με κριτήρια τα οποία αφορούν κυρίως στην παρουσία και στη δημοτικότητά τους στον παγκόσμιο ιστό, την επίδραση του ερευνητικού τους έργου όπως αυτή αποτυπώνεται στο συνολικό αριθμό ετεροαναφορών των άρθρων και των δημοσιεύσεων των καθηγητών και των ερευνητών τους, αλλά και στο ποσοστό των δημοσιεύσεών τους που βρίσκεται στο 10% των πλέον «διαβασμένων» και σημαντικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως.

 Ποια είναι τα καλύτερα ελληνικά πανεπιστήμια στην παγκόσμια κατάταξη

Με βάση τα αποτελέσματα της κατάταξης,  μετά το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ακολουθούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη θέση 276η, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 425η, ενώ την πρώτη πεντάδα κλείνουν το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 571η και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 687η.

Στην συγκεκριμένη κατάταξη που δημοσιεύτηκε περιλαμβάνονται περίπου 12.000 Πανεπιστήμια από τα 32.000 που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως από 200 χώρες, για τα οποία συγκεντρώθηκαν στοιχεία. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται συνολικά 66 Ελληνικά Πανεπιστήμια, δημόσιοι οργανισμοί εκπαίδευσης αλλά και Κολλέγια και Ιδιωτικοί Φορείς Κατάρτισης.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη κατάταξη, τα 10 καλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας είναι τα εξής:

1η Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

2η Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

3η Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

4η  Πανεπιστήμιο Πατρών

5η  Πανεπιστήμιο Κρήτης

6η  Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

 7η  Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

8η  Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

9η  Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών

10η  Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θέση των πανεπιστημίων στην παγκόσμια κατάταξη μπορείτε να βρείτε στο http://www.webometrics.info/en/Europe/Greece%20

 

 

 – larissanet.gr

Απάντηση