Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Λύση για τους φοιτητές που χρωστούν και δεν μπορούν να πάρουν το πτυχίο τους

Στο θέμα που προέκυψε σχετικά με φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι λόγω οφειλών δεν μπορούν να πάρουν το πτυχίο τους αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης μετά από ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Το Π.Θ. κάλυψε τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και επεξεργάζεται αναμόρφωση του κανονισμού λειτουργίας φοιτητικών εστιών, έγινε γνωστό, μέσα από το βήμα της Βουλής

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανέλαβε να καλύψει τις οικονομικές εκκρεμότητες που είχαν φοιτητές προς τη διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας για να μπορέσουν να πάρουν κανονικά τα πτυχία τους. Παράλληλα, με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης, εξουσιοδοτήθηκε ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις να επεξεργαστούν πρόταση αναμόρφωσης του Κανονισμού Λειτουργίας των Φοιτητικών Εστιών για να υπάρξει συνολική ρύθμιση του ζητήματος και να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε στη βουλή ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, με αφορμή ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ για τον κανονισμό λειτουργίας των φοιτητικών εστιών που προβλέπει εξόφληση των οικονομικών τους υποχρεώσεων για να μπορέσουν να λάβουν το πτυχίο τους.

Το πρόβλημα είχε απασχολήσει τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, μετά από επώνυμη καταγγελία φοιτήτριας του τμήματος Ιατρικών Επιστημών του πρώην ΤΕΙ Λάρισας, η οποία με επιστολή της ισχυριζόταν ότι δεν μπορεί να λάβει το πτυχίο της λόγω οικονομικών οφειλών προς τη φοιτητική εστία στη Λάρισα. Στην ίδια επιστολή της η φοιτήτρια μιλούσε για «χαράτσι» και ζητούσε την κατάργηση του μηνιαίου ενοικίου στην εστία, το οποίο σημειωτέων ανέρχεται στο ποσό των 15 ευρώ τον μήνα για δίκλινο δωμάτιο και στο ποσό των 40 ευρώ τον μήνα για μονόκλινο δωμάτιο.

Το συγκεκριμένο ζήτημα μάλιστα είχε αποτελέσει το αντικείμενο της πρώτης συνέντευξης Τύπου που είχε παραχωρήσει ο νέος πρύτανης του Π.Θ., Χαράλαμπος Μπιλλίνης, ο οποίος είχε διαβεβαιώσει ότι «καμία οικονομική οφειλή δεν πρόκειται να μπει εμπόδιο στη λήψη πτυχίου από φοιτητή». Μάλιστα τότε είχε διαμηνύσει ότι το Π.Θ. είναι ανοιχτό να εξετάσει λύση για το πρόβλημα όχι μόνο της συγκεκριμένης φοιτήτριας αλλά για το σύνολο των φοιτητών που αντιμετωπίζουν αντικειμενικές οικονομικές δυσκολίες.

Σημειώνεται ότι αυτό ήταν το τρίτο κατά σειρά περιστατικό με φοιτήτρια με οφειλές στην εστία της Λάρισας, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που είχε επικαλεστεί ο κ. Μπιλλίνης, υπάρχουν συνολικά 11 φοιτητές με οικονομικές εκκρεμότητες.

Το θέμα έφεραν στη βουλή με ερώτηση βουλευτές του ΚΚΕ και ο κ. Πιερρακάκης ζήτησε ενημέρωση από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Βάσει της ενημέρωσης που είχε και την οποία επικαλέστηκε στη Βουλή, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα καλύψει την οικονομική οφειλή των φοιτητών. «Η απόφαση αυτή επικαιροποιήθηκε από το Συμβούλιο Διοίκησης του ιδρύματος, στη συνεδρίαση στις 11 Ιουλίου και ταυτόχρονα ενημερώθηκε η Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας, ώστε να δώσει της αντίστοιχες βεβαιώσεις στους φοιτητές για να μπορέσουν να ορκιστούν στις ορκωμοσίες του περασμένου Ιουλίου. Επίσης εξουσιοδοτήθηκε ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις να επεξεργαστούν πρόταση αναμόρφωσης του κανονισμού λειτουργίας των φοιτητικών εστιών για να αποφευχθούν αντίστοιχες καταστάσεις στο μέλλον», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Σημειώνεται ότι ο κανονισμός λειτουργίας των φοιτητικών εστιών ορίζει ότι «οι επί πτυχίω στεγαζόμενοι φοιτητές θα πρέπει να προσκομίζουν στη γραμματεία του τμήματός τους βεβαίωση ότι έχουν εξοφλήσει τις οικονομικές τους εκκρεμότητες για να μπορέσουν να ορκιστούν ως πτυχιούχοι

 

 

πηγή : taxydromos.gr

Απάντηση