Κ. Μητσοτάκης: Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται

“Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται, αντιθέτως ενισχύεται στη λογική της καλύτερης και πιο οργανικής ένταξης στην ίδια τη ζωή των πανεπιστημίων”.

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης , στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και σημείωσε:

  • Για να γίνει όμως αυτό,   χρειάζεται και μία πιο συστηματική συνεργασία με τους Πρυτάνεις, οι οποίοι έχουν υποχρέωση να καταρτίσουν σχέδια ασφάλειας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων τα οποία διοικούν και να συνεργαστούν με την πανεπιστημιακή αστυνομία, προκειμένου τα πανεπιστήμιά τους να είναι ασφαλή. Το αυτονόητο, δηλαδή.
  • Θέλω να θυμίσω επίσης ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν είναι υποκατάστατο για την κανονική αστυνομία. Όποτε χρειάζεται η αστυνομία, και με τις ειδικές δυνάμεις που διαθέτει εάν αυτό κριθεί απαραίτητο επιχειρησιακά, έχει κάνει παρεμβάσεις κι έχει απελευθερώσει χώρους οι οποίοι βρίσκονταν υπό κατάληψη, για να μπορέσουμε με αυτόν τον τρόπο να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα, την οποία πιστεύω ότι επιζητεί η συντριπτική πλειοψηφία και των φοιτητών και των καθηγητών και των εργαζόμενων στα πανεπιστήμια.
  • Σε αυτήν την πολιτική θα επιμείνουμε. Τονίζω, όμως, χρειαζόμαστε μια πιο ενεργή συμμετοχή και των ίδιων των Πρυτάνεων, που στο κάτω-κάτω έχουν την ευθύνη για να καταρτίσουν τα σχέδια ασφάλειας που αφορούν τα πανεπιστήμιά τους.
  • Όμως πιστεύω ότι συνολικά -παρότι ακούω την κριτική την οποία λέτε και όντως ως κυβέρνηση μερικές φορές δεν έχουμε στείλει τα πιο συνεκτικά και συγκροτημένα μηνύματα γύρω από το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας- η κατάσταση στα πανεπιστήμιά μας είναι πολύ καλύτερη σήμερα από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση και σε αυτήν πρέπει να επιμείνουμε.

Άρθρο 16

Όταν θα έρθει η ώρα θα ανοίξουμε τα χαρτιά μας για τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβανόμαστε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Σύνταγμα, τόνισε ο πρωθυποyργός σχετικά  με το άρθρο 16 του Συντάγματος για την άρση απαγόρευσης ίδρυσης  ιδιωτικών  Πανεπιστημίων.

“Δεν θα ήθελα όμως, σε καμία περίπτωση, να θεωρήσουμε ότι το Σύνταγμα και η αλλαγή του Συντάγματος είναι προϋπόθεση για τις μεγάλες αλλαγές τις οποίες σχεδιάζουμε στη διάρθρωση του κράτους” σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: ” Να επαναλάβω, μόνο, ότι το ένα άρθρο για το οποίο έχω δεσμευτεί ότι θα επιδιώξω την αναθεώρησή του είναι το άρθρο 16. Χωρίς όμως ταυτόχρονα και αυτό να εκλαμβάνεται ως οποιοδήποτε άλλοθι για να μην προχωρήσουμε και αυτήν την τετραετία τις μεγάλες αλλαγές ενίσχυσης του δημοσίου πανεπιστημίου, τις οποίες έχουμε δρομολογήσει από την προηγούμενη τετραετία και τις οποίες θέλουμε να επιταχύνουμε”.

Πηγή: esos.gr

Απάντηση