Σταμάτης Κριμιζής: «Αν δεν φροντίσουμε τη Γη θα χαθεί το ανθρώπινο είδος»

Χαρακτήρισε «ανοησίες» τα περί «αποικισμού» στον Άρη

«Σχεδιάσαμε τη διαστημική αποστολή, η οποία δεν έχει ακόμη όνομα, αλλά είναι ένα διαστημόπλοιο το οποίο θα κινείται με τουλάχιστον διπλάσια ή τριπλάσια ταχύτητα από αυτή του Βόγιατζερ, δηλαδή 120.000 χιλιόμετρα την ώρα και θα πάει πολύ πιο γρήγορα από τη Γη στο γαλαξία από ότι πήγε το Βόγιατζερ που έκανε 35 χρόνια», είπε ο Σταμάτης Κριμιζής, ο κορυφαίος Έλληνας ακαδημαϊκός αποκαλύπτοντας πως η μελέτη της συγκεκριμένης αποστολής θα υλοποιηθεί πιθανότατα τη δεκαετία του 2030.

Ο Στ. Κριμιζής μίλησε στην ΕΡΤ και είπε ότι είναι εξαιρετικά δαπανηρό να συντηρηθεί ο άνθρωπος στο διάστημα, κάτι το οποίο τις καθιστά τρομερά δύσκολες τις επανδρωμένες αποστολές, ενώ υπενθύμισε πως «έχουμε πάει στο φεγγάρι και μετά σταματήσαμε. Κυρίως και για το κόστος και θα επαναληφθεί τώρα, μετά από σχεδόν πενήντα χρόνια με το πρόγραμμα, Άρτεμις». Μάλιστα, τόνισε πως η οριστική εκτόξευση με ανθρώπινο πλήρωμα με προορισμό το φεγγάρι θα γίνει το 2025.

Ερωτηθείς για τη διαστρική μελέτη που ετοιμάζεται ο διαστημικός επιστήμονας ανέφερε πως «ο σκοπός είναι να δούμε τι είναι πάντοτε παραέξω. Αυτή είναι η περιέργεια του ανθρώπου από τον καιρό που στάθηκε στα δύο πόδια και ήθελε να ξέρει τι είναι πίσω από το επόμενο βουνό. Φτάσαμε με το Βόγιατζερ σε μια περιοχή. Δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει, διότι τα μοντέλα τα θεωρητικά που υπήρχαν απέδειξε το Βόγιατζερ ότι ήταν λάθος» προσθέτοντας πως θα πάνε 150 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, την ίδια ώρα που το Βόγιατζερ είναι 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.

Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε πως το σήμα που έρχεται από το Βόγιατζερ στη Γη παίρνει 22,5 ώρες για να φτάσει με την ταχύτητα του φωτός 300.000 χιλιόμετρα την ώρα. Χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα Άρτεμις ως «ένα εγχείρημα της νέας γενιάς» και τονίζοντας πως «είναι τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας που θα λάβουν μέρος και θα υλοποιήσουν αυτό το εγχείρημα και μεταξύ του προγραμματισμού είναι πώς θα μεταφέρεις τη γνώση από τη μία γενιά στην άλλη για να συνεχιστεί το πρόγραμμα. Θα πάρει 50 χρόνια».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ζωή έξω από τον πλανήτη Γη σημείωσε πως «απόδειξη γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία», ενώ ενδείξεις ναι, αφού όπως χαρακτηριστικά σημείωσε χρειάζεσαι ενέργεια, οργανικές ουσίες, νερό και αυτά υπάρχουν, όμως το πρόβλημα είναι το θέμα της απόστασης, αφού ο πιο κοντινός ήλιος στο δικό μας ηλιακό σύστημα είναι γύρω στα 41 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα.

«Μάθαμε για τους πλανήτες, τον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό, τον Ποσειδώνα. Μάθαμε ότι υπάρχουν υπόγειοι ωκεανοί, μάθαμε ότι υπάρχουν ηφαίστεια, ηφαιστειογενή φεγγάρια στο Δία και κατά ένα βαθμό και στον Κρόνο. Δηλαδή πριν από σχεδόν 50 χρόνια δεν ξέραμε ότι υπάρχει ηφαιστειογενή δραστηριότητα σε άλλο ουράνιο σώμα. Ξέραμε μόνο τι ήταν το ηφαίστειο που εκκρίνεται και σε κάνα μήνα τελειώνει και σταματάει και το φεγγάρι του Δία, η Ιώ έχει 13 ενεργά ηφαίστεια, τα οποία είναι συνεχώς ενεργά, συνεχώς βγάζουν λάβα στο διάστημα» σημείωσε μεταξύ άλλων για το τι έχει μάθει όλα αυτά τα χρόνια από τα αστρικά ταξίδια.

Τέλος πρόσθεσε πως «όταν πήγαμε στην Αφροδίτη, πριν 40 χρόνια, είδαμε ότι όλη η ατμόσφαιρα ήταν διοξείδιο του άνθρακα και η θερμοκρασία στην επιφάνεια ήταν 462 βαθμοί Κελσίου. Διοξείδιο του άνθρακος, θέμα θερμοκηπίου. Και τι κάνουμε εμείς στη γη; Βάζουμε διοξείδιο του άνθρακα και αυξάνεται η θερμοκρασία. Αρχίσαμε και βλέπουμε τις επιπτώσεις. Εάν δεν φροντίσουμε αυτό τον πλανήτη, τότε θα χαθεί το ανθρώπινο είδος» προσθέτοντας πως «αν δεν φροντίσουμε τη γη, δεν υπάρχει Κιβωτός για να μας σώσει. Τελείωσε το πράγμα. Είναι πολύ απλό και αυτό θα πρέπει να είναι ο αντικειμενικός σκοπός της ανθρωπότητας και να εκλέγουμε πολιτικούς οι οποίοι το καταλαβαίνουν», ενώ παράλληλα χαρακτήρισε «ανοησίες» όσα ακούγονται για «αποικισμό» στον Άρη.

Πηγή: alfavita.gr

Απάντηση