Ανακοινώθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για τα Γράμματα και τις Καλές Τέχνες για το 2023

Λίγο πριν εκπνεύσει ο χρόνος, όπως κάνει πάντα, η Ακαδημία Αθηνών απένειμε τα βραβεία της σε πρόσωπα που μέσα στο έτος συνεισέφεραν με το έργο τους στις επιστήμες και τις τέχνες. Τα βραβεία δόθηκαν στην καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική συνεδρία.

Από τον χώρο του πολιτισμού τιμήθηκαν, ο 90χρονος ζωγράφος Νίκος Στεφάνου για το σύνολο του έργου του, ο ζωγράφος και σκηνογράφος Γιάννης Μετζικώφ για την εξαιρετική έκδοση Ενδύματα και διηγήματα (εκδ. Καπόν), ο ιστορικός Τέχνης Τάκης Μαυρωτάς, που έχει επιμεληθεί περισσότερες από 100 εκθέσεις, αλλά και ο Κώστας Φέρρης μαζί με την Πέρσα Κουμούτση για το αυτοβιογραφικό του βιβλίο Η γέφυρα των λεμονιών (εκδ. Ποταμός).

Τάξη Γραμμάτων και  Καλών Τεχνών 

Στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών τιμήθηκαν επίσης, η Μάρθα Καρπόζηλου (μετά θάνατον) για το δίτομο έργο της «Τα ελληνικά περιοδικά του 19ου αιώνα». Ακόμα, ο Βασίλειος Α. Γεώργας για το Γλωσσάρι στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη (εκδ. ΠΕΚ), ο Ηλίας Κολοκούρης για αδημοσίευτο έργο για τον Περικλή Γιαννόπουλο, ο Κωνσταντίνος Νικολάου για την πρώτη του ποιητική συλλογή Βιογραφία ενός χεριού (εκδ. Περισπωμένη).

Επίσης, βραβεία δόθηκαν στις ποιήτριες Μαρία Κούρση Εξόδιος αέρας (εκδ. Εξκδοτική Αθηνών) και Μαρία Σφήκα Αλογα στο στήθος (εκδ. ΑΩ), στον αρχιτέκτονα Γεώργιο Αναπνιώτη για το βιβλίο Αναζητώντας τη βυζαντινή Κωνσταντινούπολη (Εκδ. Τσουκάτου), στον Γεώργιο Ανδρειωμένο για την έκδοση των Απάντων του Κώστα Κουλουφάκου, καθώς και στη συγγραφέα Gail Holst Warhaft που ερευνά τη μουσική, τη λογοτεχνία και τη λαογραφία της νεότερης Ελλάδας.

Τα Βραβεία Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη

  • Βραβείο αφηγηματικού πεζού λόγου στον Γιάννη Σιώτο για το βιβλίο του Μάνα πατρίδα, κακιά μητριά (εκδ. Καστανιώτη).
  • Βραβείο δοκιμίου στον Αντώνη Μόλχο για το βιβλίο του Κοινοτοπία του καλού. Ενα εβραιόπουλο στην Ελλάδα της Κατοχής (εκδ. Πατάκη)
  • Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας στον Πάνο Βαλαβάνη Η ιστορία της Ακρόπολης. Εκεί όπου οι άνθρωποι συναντούσαν τους θεούς (εκδ. Καπόν)
  • Βραβείο ποίησης στον Γιάννη Μεταξά Φεγγίτες (εκδ. Ίκαρος).
  • Έπαινοι: στον Σταύρο Αυγολούπη για το σύνολο του έργου του στην παιδική λογοτεχνία. Στον Κώστα Φέρρη και την Πέρσα Κουμούτση για το βιβλίο «Η γέφυρα των λεμονιών». Και στον Θεόδωρο Στάθη για το βιβλίο Δούρειος Ιππος της Δημοκρατίας (εκδ. Άμμων Εκδοτική).

 

Απάντηση